İşler güçler bittiyse, çalgı çengi de hazırsa, düğün dernek başlasın!
Yazar: Hande KaraSinemaya kısa filmlerle, televizyona "Ramazan Güzeldir" ile giriş yapan, aslen bir uçak mühendisinin çektiği filmden bahsedeceğiz. Selçuk Aydemir, sadece altı günde ve kısıtlı bir bütçeyle çektiği Çalgı Çengi ve reyting kurbanı olan Üsküdar'a Giderken ile hissettirdiği farklı tonunu İşler Güçler ile pekiştirirken, oyuncu kadrosunun da harikalar yaratması ile birlikte, televizyonun en sevilen işlerinden birine yönetmen ve senarist olarak imzasını atmış oldu. Dizilerde cesur davranarak hedef kitlesini netleştiren Aydemir, iş sinemaya gelince hedefi geniş tutmanın gereğini yeni filmi Düğün Dernek’te yerine getiriyor, Çalgı Çengi ve İşler Güçler’deki özgünlüğünden de biraz feragat ediyor. Çalgı Çengi'nin ardından yine Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisini başrole taşıyan Aydemir, filmin kadrosunda da İşler Güçler'den aşina olduğumuz bir çok oyuncu ismi bir araya getiriyor, üzerine de Rasim Öztekin, Barış Yıldız ve Devrim Yakut gibi isimleri ekliyor. Tabii gözler Sadi Celil Cengiz'i aramıyor değil.
Tamamı Sivas’da çekilen film, köyün İsmail Abi’sinin şehir dışında okuyan oğlu Tarık‘ın bir gün aniden çıkagelmesi ve aynı ülkede çalışabilmeleri için Letonyalı kız arkadaşı ile bir an önce evlenmeleri gerektiğini söylemesi ile başlıyor. Oğluna kısa süre içerisinde örf ve adetlere uygun bir düğün yapmayı kafasına koyan İsmail Abi; Tüpçü Fikret, Tövbekar Çetin ve Muallim Saffet’in yardımlarıyla imece usulü bir düğün için kolları sıvıyor, ancak şeytanın işi yok ya, acele işe karışıyor. Her şey bu kadarla kalmıyor ama filmin sürprizlerini açık etmemek adına bilinen genel konunun ötesine değinmiyorum.
Düğün Dernek yöresel bir aksilikler komedyası. Ancak sırtını sadece şiveye, argoya ya da bel altı esprilere yaslayan bir film değil. Zaman zaman şiveden dolayı anlayamadığımız replikler olsa da, genel olarak yukarıda saydıklarımın dozu gayet yerinde. İşler Güçler’den aşina olduğumuz ve bir televizyon dizisinde görmeye pek de alışık olmadığımız sahne geçişleri Düğün Dernek’te de yerini buluyor.
Tüpçü Fikret karakteriyle karşımıza bambaşka bir tipleme olarak çıkan Ahmet Kural‘a mimik kralı ünvanını rahatlıkla verebileceğimize artık kanaat getiriyoruz. Çetin karakterini canlandıran Murat Cemcir’in performansı ise, özellikle Kural ile karşılıklı oynadıkları sahnelerde, „biz bu adamlara daha çok güleriz“in kuvvetli sinyalini veriyor. Filmin bir de sürprizi var ki, o da Tarık’ın annesini oynayan Devrim Yakut’un bahsedilmeden geçilemeyecek olan harika performansı. Filmin öne çıkan tek kadın karakterini canlandıran Yakut da, rolünün altından başarıyla kalkıyor. Filmin konuk oyuncuları olarak da Sırrı Süreyya Önder ve Emel Sayın’ı görüyoruz ki, burada da Önder’in kısa ama başarılı oyununa değinmeden geçmek olmaz. Zira otel sahibi Salih olarak, kendisini Mar’ın ardından bir kez daha beyazperdede görmek güzeldi.
Düğün Dernek devam filminin sinyalini vererek sona erdiğinde, ardında eğlenceli geçirilmiş bir buçuk saat bırakıyor, zaten bir komedi filminden de beklediğimiz bu. Düğün Dernek, eğlenceli bir iki saat için, bu haftanın tercih edilebilecek yerli komedisi.
twitter/simulationone