BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
4,0
Çok İyi
Arı Maya

Güzel hikaye, şahane animasyon, güçlü bir kadın karakter!

Yazar: Funda Sularöz

Arı Maya’yı tanımayan, bilmeyen yoktur. Çocukluğumuzun en sevimli çizgi film kahramanlarından Arı Maya, 1975’ten beri dünyayla aynı anda televizyon ekranlarında yerini aldı ve bugün de çizgi dizisi çocuklarla buluşmaya devam ediyor. 31 Ekim 2014 itibarıyla ise onun doğuş ve kendini buluş hikayesini 3D olarak beyazperdede izleme şansını yakalayacağız.

Kovanın katı kurallarına uyan diğer tüm arılardan farklı olarak Maya; korkusuz, meraklı, eğlenmeyi seven karakteriyle, hayatı keşfetme hevesiyle doludur. Çok çalışmaları ve kurulan düzenin korunması (!) sebebiyle gülmenin bile yasak olduğu kovanda görmemesi gereken şeyleri görünce, Maya tonton Kraliçe Arı’nın kötü kalpli baş yardımcısı tarafından kovandan kovulur. Maya ise yaşadığı dışlanmayı, önünde uzanan ormanı keşfetmek için bir şans olarak görür ve kovanın dışarısındaki hayata dair duyduğu korku dolu hikayelere aldırmadan yerini ve kendini bulmaya çalışır...

Bir çocuk filmi olarak Arı Maya tasarlanan dünya, karakterler, hikaye ve müziğiyle; aslında bir filmi oluşturan tüm öğeleri açısından kalburüstü zenginlikte. Rengarenk ve büyülü dünyası gerçek bir görsel şölen sunarken karakterlerin çizgisel tasarımları da dantel gibi işlenmiş. Ormanda Arı Maya’nın yolculuğuna eşlik eden karakterlerin her biri kendine has komik ve eğlenceli. Özellikle, fragmanında da görebileceğiniz, iki karınca başlı başına bir çizgi film bile olabilir.

Son zamanlarda ülkemize giren animasyonlar görsellik açısından kuvvetli olsalar da, hikayede ve diyaloglarda yaşanan sıkıntılarla keyif vermiyordu. Arı Maya’nın hikayesi ise yan karakterlerle birlikte güçlü bir şekilde örülmüş ve bir, iki tempo düşüklüğü dışında akıp gidiyor. Ayrıca yaratılan dünya ve diyaloglar küçük yaşta çocuklar için tasarlansa da, büyüklere de sevimli bir animasyon deneyimi yaşatacak türden.

Filmin Türkiye menşeili başarısı ise seslendirme. Bu filmde hakkıyla yerine getirilmiş hatta karakterlere ruh katılmış. Hele animasyondaki karakterlerin hayvanlar alemi olduğunu hesaba katarsak; bu güçlü seslendirme kadrosu ile karakterlerin kişiliklerinin parladığını söyleyebilirim. Özellikle Çekirge Phil karakterini seslendiren Ziya Kürküt’ün kızı Dilara, Maya’yı seslendirmedeki gösterdiği performansıyla ileride muhteşem bir seslendirme sanatçısı olacağı müjdesini veriyor.

Hepsini bir tarafa bırakırsak, Arı Maya’yı sevmemin en büyük sebeplerinden biri en güçlü animasyon kadın karakterlerinden biri olması. Ve çocuk filmlerinde kadın karakterlerin başrolde pek görmediğimizi hesaba katarsak, bunun hem kız hem erkek çocuklar için iyi bir örnek olacağını düşünüyorum. Bir Alman karakteri olan Maya -yine Alman halk Hikayeleri’nden türeyen Grimm Kardeşler’in hikayelerindeki kadın karakterlerin aksine- kurtarılmaya muhtaç olan değil, kurtaran; korkularıyla çevresine ağ kurmuş büyüklere yeni bakış açısı kazandıran ve kendini bulup kovanda önemli bir görev sahibi olan bir karakter. Ve bu özellikle toplumumuzda kenara atılan ya da süs eşyası muamelesi gören kadının ataerkil düzendeki yerini değiştirmeye dair güzel bir mesaj veriyor.

Daha Fazlasını Göster
Back to Top