Alejandro Gonzalez Inarritu çok eşsiz bir yönetmen. Bundan önceki çektiği filmler gerçekten ana akıma hitap etmez ve bundan da hiç pişmanlık duymaz yönetmen. Son filmi Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) de kesinlikle herkese göre bi film değil. Oscar gazıyla gidenler olacaktır, hak veririm, bütün Oscar adaylarını izlemiş olarak Birdman'in aldığı bütün ödülleri hakettiğini söyleyebilirim.
Filme gelirsek, filmin damarı Michael Keaton'ın şahsi kariyerinden yola çıkılarak hazırlanmış(filmin yönetmeni, yazarı ve yapımcısı olan Alejandro G. Inarritu'nun kendi sözleri bunlar). Eskiden bir süper kahramanı oynayan ve kariyerinde atak yapmak isteyen Riggan Thomson'ın (harika bir performansla Michael Keaton)hikayesi, ortalama bir dram olabilecek iken riskli bir hareketle kara komedi olmayı seçmiş. İyi de yapmış. Çünkü filmin mizahı Adam Sandler filmlerindeki gibi zorlama değil. Gayet doğal, bunun bir nedeni de Emmanuel Lubezki'nin görüntü yönetimi, kamera sürekli karakterlere beraber yürüdüğü için oradaki soyut bir karakter gibi hissediyorsunuz kendinizi, arkadaşlar arasında yapılan belaltı ya da ahlaksız şakalara hiç rahatsız olmadab gülüyorsunuz, o espriler yeri geldiğinde edepsiz, terbiyesiz. Ama güldürüyor mu ? Evet. Filmin senaryosu çok katmanlı, evet ve acayip Alfred Hitchcock kokuyor (aman ha, Hitchcock filmleriyle karşılaştırmıyorum filmi, film harika da o kadar değil). Mizah, çok katmanlılık gibi etmenler filmin odağını kaybettirmesindense filmi daha da yüceltiyor. Filmin kurgusu da favori filmlerimden olan Hitchcock'un Rope'unu anımsatıyor. Sanki tek bir çekimmiş gibi gözüküyor. Bu yüzden filmin kurgucularını tebrik ediyorum. Filmin kadrosu da gerçekten muhteşem, inanılmaz zeki bir casting var. Kendini sosyallikten soyutlamış ve hayattan bıkmış kız rolünde yeni jenerasyonun belki de en iyi oyuncusu olan Emma Stone(Oscar adaylığını sonuna kadar hakediyor). Ukala, terbiyesiz ama bir o kadar da yetenekli Mike Shiner rolünde Edward Norton, filmin başrollerinden olan yetenkli ve asil (azıcık dedikoducu) ve Shiner'ın sevgilisi rolünde Naomi Watts. Filmin konusunu oluşturan tiyatro oyunun prodüktörü, Riggan'ın da en iyi arkadaşı rolünde Zach Galifianakis, tiyatro oyunun başrollerinden olan ve Riggan'ın genç ve güzel eşi Andrea Riseborough, süper kahraman filmlerinin sinema sanatını mahvettiğini düşünen, acımasız eleştirmen rolünde Lindsay Duncan ve de Riggan'ın eski eşi rolünde Amy Ryan. Hepsi de muhteşem. Filmin o tartışılabilecek, kimilerinin tiksinebileceği, kimilerinin de hayran olacağı sonu hakkında hiçbir şey söylemek istemiyorum. Bu sona bütün izleyiciler kendi karar vermeli.
2014'ün en iyi filmi, hiçbir kusuru olmayan Birdman, senaryosu, oyunculukları ve yönetimiyle gerçekten fark yaratmayı başarıyor. Kesinlikle salonları doldurmanız lazım. Özellikle "hardcore" sinemaseverler.