3,7
Birdman veya Cahilliğin Umulmayan Erdemi hakkında görüşlerin ?
19 Ağustos 2021 tarihinde eklendi
izlediğim en kötü en berbat filmlerden. Değişik bir teknikle çekilmiş. Kamera hiç değişmiyor film boyunca. sevmedim. Birde bu film oscar kazandı
5 Haziran 2015 tarihinde eklendi
Genel anlamda bütün Oscar adayı filmlere bakarsak bu sene "boynumuz kıldan ince" senesi olmuş diyebiliriz. İki adet biyografi, Jazz ve Tiyatro gibi çürümeye yüz tutmuş; Hollywood'un popülerliği altında ezilmiş iki sanat dalını konu alan aday filmler.
Birdman'e gelirsek bugüne kadar bize ulaşmış veya ulaşmamış bütün süperkahraman filmlerinin yüzeyselliğini cesurca eleştirmesi filmi zirveye taşıyan sebep olmuş. Hollywood'un kendi içindeki arazlarını yine Hollywood kanalıyla dile getirmek, senaryonun ne denli başarılı olduğunu gösteriyor.
Yönetmenin üslubu, seyirciyi kavrayıp elindeki dramayı sunuşu ise ödüle giden son basamak olmuş diyebilirim. Filmin çekimleri ise orjinal, naif geçişlere sahip ve kamera oyunlarıyla insanı ekrana kilitleyen cinsten. Öğretisi ise; "Bir filmin heyecanlı olması için onun illaki aksiyon, süper kahramanlı veya savaş içerikli olması gerekmiyor." oldu, net bir biçimde.
Oyunculuklara gelirsek Michael Keaton aday gösterilmesine rağmen Oscar'ı alamadı. Elbette her aday kendi içinde değerlendirilmeli ancak Eddie Redmayne'in başarısı gözden kaçacak gibi değildi. Michael Keaton'ı farklı rollerde görmüştük ancak Birdman'i izlerken rolü sindirmiş olduğu görülüyordu. Batman'dan Birdman'e geçişin ironisi ise gözden kaçmadı.
Edward Norton'ın karakteri ise -film bir yandan Hollywood'u eleştirirken- tiyatrodaki arazları fark ettiriyor ve alttan alta eleştiriyordu. Yunan Tragedyalarından günümüze süregelmiş "yıldız oyuncu" kavramının sorgulatılması da bu bağlamda filmin açtığı başka bir tartışma alanı.
Sonuç olarak, yönetmen-senaryo organizesinin (ki yönetmen senaryonun yazım aşamasında bulunmuştur) bu denli sistematik ve homojen olduğu filmler her daim başarılı olacaktır. Hak etti mi, kesinlikle.
11 Mart 2015 tarihinde eklendi
Karakterler , oyunculuk, tiyatronun sinema ile harmanlanması vs. güzel ancak kurgu ve senaryo zenginliği açısından vasatın altında. Genel izleyiciye değil de sinema eleştirmenlerine hitap eden bir film. "Vay be bu da yapılmamıştı" dedirten yerleri var. Teknik olarak güzel görüntü, oyunculuk vs bence bir filmin halk tarafından izlenebilir yapmıyor. Oysa ki Oscardaki kriterler farklı.
2 Mart 2015 tarihinde eklendi
çok iyi kamera kullanımı ve saf sinema örneği.....
6 Mart 2015 tarihinde eklendi
Bir kez izlemeyle çok büyük bir hata yaptım bir kez daha izleme işkencesine katlanacağıma gider Keloğlan Kara Prens'e Karşı'yı izler daha çok zevk alırım ya bu ne.
27 Şubat 2015 tarihinde eklendi
Alejandro Gonzalez Inarritu çok eşsiz bir yönetmen. Bundan önceki çektiği filmler gerçekten ana akıma hitap etmez ve bundan da hiç pişmanlık duymaz yönetmen. Son filmi Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) de kesinlikle herkese göre bi film değil. Oscar gazıyla gidenler olacaktır, hak veririm, bütün Oscar adaylarını izlemiş olarak Birdman'in aldığı bütün ödülleri hakettiğini söyleyebilirim.

Filme gelirsek, filmin damarı Michael Keaton'ın şahsi kariyerinden yola çıkılarak hazırlanmış(filmin yönetmeni, yazarı ve yapımcısı olan Alejandro G. Inarritu'nun kendi sözleri bunlar). Eskiden bir süper kahramanı oynayan ve kariyerinde atak yapmak isteyen Riggan Thomson'ın (harika bir performansla Michael Keaton)hikayesi, ortalama bir dram olabilecek iken riskli bir hareketle kara komedi olmayı seçmiş. İyi de yapmış. Çünkü filmin mizahı Adam Sandler filmlerindeki gibi zorlama değil. Gayet doğal, bunun bir nedeni de Emmanuel Lubezki'nin görüntü yönetimi, kamera sürekli karakterlere beraber yürüdüğü için oradaki soyut bir karakter gibi hissediyorsunuz kendinizi, arkadaşlar arasında yapılan belaltı ya da ahlaksız şakalara hiç rahatsız olmadab gülüyorsunuz, o espriler yeri geldiğinde edepsiz, terbiyesiz. Ama güldürüyor mu ? Evet. Filmin senaryosu çok katmanlı, evet ve acayip Alfred Hitchcock kokuyor (aman ha, Hitchcock filmleriyle karşılaştırmıyorum filmi, film harika da o kadar değil). Mizah, çok katmanlılık gibi etmenler filmin odağını kaybettirmesindense filmi daha da yüceltiyor. Filmin kurgusu da favori filmlerimden olan Hitchcock'un Rope'unu anımsatıyor. Sanki tek bir çekimmiş gibi gözüküyor. Bu yüzden filmin kurgucularını tebrik ediyorum. Filmin kadrosu da gerçekten muhteşem, inanılmaz zeki bir casting var. Kendini sosyallikten soyutlamış ve hayattan bıkmış kız rolünde yeni jenerasyonun belki de en iyi oyuncusu olan Emma Stone(Oscar adaylığını sonuna kadar hakediyor). Ukala, terbiyesiz ama bir o kadar da yetenekli Mike Shiner rolünde Edward Norton, filmin başrollerinden olan yetenkli ve asil (azıcık dedikoducu) ve Shiner'ın sevgilisi rolünde Naomi Watts. Filmin konusunu oluşturan tiyatro oyunun prodüktörü, Riggan'ın da en iyi arkadaşı rolünde Zach Galifianakis, tiyatro oyunun başrollerinden olan ve Riggan'ın genç ve güzel eşi Andrea Riseborough, süper kahraman filmlerinin sinema sanatını mahvettiğini düşünen, acımasız eleştirmen rolünde Lindsay Duncan ve de Riggan'ın eski eşi rolünde Amy Ryan. Hepsi de muhteşem. Filmin o tartışılabilecek, kimilerinin tiksinebileceği, kimilerinin de hayran olacağı sonu hakkında hiçbir şey söylemek istemiyorum. Bu sona bütün izleyiciler kendi karar vermeli.

2014'ün en iyi filmi, hiçbir kusuru olmayan Birdman, senaryosu, oyunculukları ve yönetimiyle gerçekten fark yaratmayı başarıyor. Kesinlikle salonları doldurmanız lazım. Özellikle "hardcore" sinemaseverler.
30 Nisan 2022 tarihinde eklendi
Birdman beklentisizce açtığım öylesine bir filmdi. Adını Oscardan sonra duymuştum ve "yine saçma bir filme oscar verdiler" demiştim. Önyargı çok kötü bir şey. Filmi açtığımdan itibaren kitlendim kaldım. Çekimler o kadar güzeldi ki zevkten dört köşe oldum. Sürekli arkadan gelen çok tatlı bir bateri sesi, oyuncumuzun psikolojik savaşı geçmişiyle mücadelesi gibi harika detaylara sahip. BA-YIL-DIM.
18 Mart 2015 tarihinde eklendi
Alejandr G. Inarritu, sıradan insanların hayatlarına uzak olsa da şöhretin oluşturduğu duygusal karmaşayı uzun planla yorumlamış. Sinema tarihine kült olarak geçecek izlenesi bir film!
6 Mart 2015 tarihinde eklendi
Ben genelde filmleri eşimle izlerim. genelde de önceden izlediğim filmleri veya çok beğenilen filmleri izleriz.
bu filmi tek başıma izledim. Allahtan öyle yapmışım. Bu filmi eşim izlese sıkıntıdan patlardı. bende sonuna kadar ne olacak diye izledim. ve hiç beğenmedim. belki beğenen çıkar ya da benim kapasitem yetersiz.
7 Mart 2015 tarihinde eklendi
Film sürükleyici ve bana duyguları hissettirdi diyebilirim aynı tadı pek yakında filminde de bulabildim. İki film arasında sanki benzerlikler var ya da bu tamamen benim uydurmam bilemiyorum aslında ben burda bile değilim:)
8 Mart 2015 tarihinde eklendi
Sizi anlamıyorum. Bu film bir başyapıt ve aldığı Oscar'ı fazlasıyla hak ediyor. Eğer neden bu kadar muhteşem olduğunu anlayamadıysanız ya düşünmekte sorun yaşıyorsunuz ya da sinemadan anlamıyorsunuz. Bu film insan hayatı hakkında. spoiler: Herkesin kendi ismini ünlü kılmak istediğini, önemli olmak istediğini gösteriyor. Aynı zamanda gösteri dünyasını ve onun içinde bulunanlara bir eleştiri. Üstüne üstlük büyük bütçeli filmleri bağımsız filmlerle karşılaştırıyor. Bu film tam bir şaheser! Maalesef toplum böyle bir sanat eserini günümüzde çıkan geyik ve saçma Türk filmleriyle aynı kategori altında tutmaktadır.
1 Mart 2015 tarihinde eklendi
En saçma seneryo alanında Oscar almalıydı bence tamamen vakit kaybı baştan sona sıkılıyorsunuz izlerken, sonunda da öyle saçma sapan bitiyor
27 Şubat 2015 tarihinde eklendi
bu boş hollywood hikayesine kariyerinde bird olmak dışında boşa sallayan bi insanın dünyada bu denli çile varken bize çile olarak yutturulmasını ben malesef yiyemedim giden bi kaç kırıntıyıda kusmak ihtiyacı hissettiğimden yazıyorum. birde oscarla şişirilmesine inanamadığım bu garip filme beyaz perdenin 5 vermesini "bizde oscarla aynı fikirdeyiz " çabası olduğunuda görmezlikten gelemedim vel hasılı berbat bir filmdi öok bile yazdım
1 Haziran 2015 tarihinde eklendi
bu kadar saçma film görmedim