Kaptan Amerika serisinin son filmi, bu yılın en çok beklediğim filmiydi açıkçası. Çünkü bu film, Marvel'ın daha önce hiç yapmadığı bir şeyi yapıyor ve konuyu daha gerçekçi, politik ve ciddi yapıyor. Her ne kadar tipik Marvel komedisi de işin içinde olsa da, bu film daha önce hiç yapılmamış bir şeyi daha yapıyor. O da birden fazla süper kahramanı aynı filme koyup hepsine eşit ağırlık verebilmesi. Normalde çoğu film, sadece ana karaktere odaklanıp yan karakterleri hep arka plana atarken bu film, kötü karakter bile dahil olmak üzere herkese odaklanıp onlara değer vermemizi sağlıyor.
Konu şöyle: "Yenilmezler'in Sokovia'daki savaşından sonra bir sürü masum insanın ölmesi, hükümetler arasında yeni bir karara yol açar. Dünya, Yenilmezler'in devlete çalışmasını istiyordur. Tony Stark bu karara katılsa da Steve, bu fikre karşı çıkar. Bu yüzden de Yenilmezler takımı karşı karşıya gelir ve bir iç savaş başlar."
Bu film gerçekten de müthişti açıkçası, beklediğimden bile daha iyiydi. Yönetmen Russo kardeşlerin Kış Askeri filmindeki tekniği oldukça güzeldi ve bu filmde de tekniklerini geliştirmişler.
Öncelikle oyunculuklar oldukça başarılıydı. Robert Downey Jr, daha dramatik performansıyla Marvel evreninde karakterini daha gerçekçi bir şekilde oynarken Chris Evans, serinin ilk iki filminden biraz daha iyi oynamış. Bir de Daniel Brühl'ün Zemo karakteri var (filmin kötü karakteri). Zemo'yu film o kadar sıradan ama bir o kadar da gerçekçi çizmiş ki, onun yaptığı şeyi neden yaptığını anlayabiliyorsunuz aslında. Aslında bütün oyunculuklar, senaryo sayesinde muazzamdı ama benim özellikle değinmek istediğim 2 kişi var. Chadwick Boseman'ın Black Panther'i ve Tom Holland'ın Spider-Man'i. Bu iki karakter MCU'ya (Marvel Sinematik Evreni) ilk defa katılıyor ve bu iki karakter oldukça başarılı anlatılmış. Gelecek yıllarda bu iki karakterin kendilerine ait filmleri gelecek olsa bile onların filmleri, Civil War'dan sonra kaldığı yerden devam ediyor. Başa dönmüyor yani. Boseman oldukça iyiydi, Black Panther'i hakkıyla oynamış, Holland ise Sam Raimi'nin Spider-Man 2 filminden beri gördüğüm en iyi Spider-Man'i canlandırmış. Karakteri çizgi romanlarındaki gibi beş parasız, komik ve genç yapmayı başarmışlar.
Aksiyon sahneleri de mükemmeldi. İlk yarıdaki Crossbones ve Black Panther'li aksiyon sahneleri her ne kadar mükemmel olsa da, bu iki sahne daha çok senaryoyu hazırlamak için kullanılıyor. Crossbones ile olan sahne, her şeyin bir bedeli olduğu ve Yenilmezler'in de bunun sonuçlarına katlanacağını söylüyor. Black Panther'li sahne ise Bucky ile Steve arasındaki arkadaşlığa biraz daha odaklanmamızı sağlıyor.
Bunların hepsinin sonucunda senaryo, 2. yarıda üstüne kurduğu olayları öyle bir bağlayıp seyirciye o kadar iyi anlar yaşatıyor ki, anlatamam. Filmin 2. yarısında ise iki tane aksiyon sahnesi daha var. Bunlardan bir tanesi, bir süper kahraman filminde izlediğim en iyi aksiyon sahnesi olan havalimanı sahnesiydi. Bu sahne o kadar mükemmeldi ki, hem aksiyon sahneleri ile görsel efektler mükemmel, hem de her karaktere odaklanmış bu 17 dakikalık enfes dövüş sahnesi. Ama bu sahneyi çalan asıl kişiyse kesinlikle Ant-Man'di. Seyirciye Ant-Man'in büyük bir sürprizi olacak bu filmde. Ayrıca, bu sahnenin tamamı IMAX'de çekildiği için, sırf bu sahneyi görmek için IMAX'e gitmeniz, bilet parasına değecek.
Bucky, Kaptan Amerika ve Iron Man arasındaki son dövüş sahnesiyse, bu film için nefes kesici bir final olmuş.
Bir de filmin sonlarına doğru Stan Lee'nin cameosu var. Bilmeyenlere şunu söyleyeyim, Civil War, Stan Lee'nin içinde olduğu son film. Çünkü Stan Lee artık 94 yaşına gelmiş olsa bile bu filmde bile kısa ama akılda kalır bir cameoya sahip.
Daha da söyleyecek bir şeyim yok bu filmle ilgili açıkçası. Bir Marvel filminde bulacağınız etmenlerin dışında daha gerçekçi ve ciddi tonu, ilk yarısını acele etmeden karakterlere odaklanması ve havalimanı sahnesi, bu filmi Kara Şövalye'den beri izlediğim en iyi süper kahraman filmi yapıyor. Beklediğinizden daha fazlasını bulacaksınız bu filmde. Sakın kaçırmayın, pişman olabilirsiniz.
Not: Bu arada, bu filmi yaklaşık 4 kere izlediğim için şunu söylemem lazım: İlk izleyişimde çok heyecanlıydım, filmden çok etkilenmiş olsam da 2. izleyişim daha da iyi bir etki yarattı, filmi daha iyi anlamamı sağladı. Sonraki izlediğim zamanlarda da hiç sıkılmadım, havalimanı sahnesi her izleyişte daha da güzel bir hale geldi.
Dipot: Bu filmin 3D'si o kadar iyi değildi ama IMAX'i gerçekten de müthişti. Spider-Man'in tanıtımı, havalimanı sahnesi, sondaki dövüş sahnesi ve hatta en başındaki Suicide Squad fragmanı için bu filmi IMAX'de izlemelisiniz. Film bittikten sonra da sakın salondan ayrılmayın, 2 tane enfes son sahne var.
SONUÇ: Kaptan Amerika serisinin son filmi, bir süper kahraman filminden istediğimiz her şeyin fazlasını da veriyor: Etkili ve anlaşılabilir bir kötü karakter, gerçekçi bir senaryo, bütün süper kahramanlara eşit dağılım yapan tekniği ve muazzam aksiyon sahneleri. Daha ne bekliyorsunuz?
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Tom Holland'ın Spider-Man'i.
+ Chadwick Boseman'ın Black Panther'i.
+ Havalimanı sahnesi.
+ Muazzam senaryo sayesinde bütün karakterlerin anlaşılır olması.
+ Stan Lee'nin cameosu.
+ Vision, Scarlett Witch ve Kış Askeri karakterlerine daha da önem verilmesi.
+ Ant-Man.
TOPLAM PUAN: 10/10