Hesabım
    Acemi Gladyatör
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Acemi Gladyatör

    Hem küçüklere, hem büyüklere...

    Yazar: Banu Bozdemir

    Acemi Gladyatör İtalyan yapımı bir animasyon, bizde iki yıllık bir gecikmeyle vizyon şansı buldu. İtalyan yapımı olduğunu bir şekilde haykırıyor animasyon, Roma döneminde gladyatörler çağında geçiyor. Küçük Timo'nun etrafında dönen hikayeye ilk eleştirim fazlasıyla komik olmaya çalışması ve bu yüzden ara duyguların seyirciye geçmemesi. Ya da Ice Age / Buz Devri filminin senaryosunda da imzası bulunan Michael J.Wilson  Shrek ile Rapunzel arasında gidip gelen bir komediye imza atmak istemiş ama 'bak ben buradayım' esprileri biraz seyirciyi fazla kontrol etmek ister gibi geldi bana.

    Onun dışında konu tıkır tıkır akıyor, Timo taa çocukken aşık olduğu Lucilla ile ayrılınca (Lucilla başka bir ülkeye okumaya gidiyor) bütün planları da alt üst olur, iyi bir gladyatör olacakken kendini tembelliğe, yemeğe verir. Hımbıl, tembel ve düşüncesiz bir adam olur çıkar. Çocukluğundan kalan tek şey de Lucilla'ya olan aşkı zaten. Film Timo'yu Lucilla'ya olan aşkı üzerinden sınıyor ve onun iyi bir gladyatör olması için gereken yolları açmaya çalışıyor. Tabii araya Diana ve Cassio'yu sıkıştırarak.

    Film büyükler dünyasının komik atışmaları içinde geçtiği için, belki de çocuk karakter eksikliğinden kaynaklı olarak çocuklardan çok büyüklere yönelik bir animasyon hissi yaratti bende. Bunda hiçbir sakınca yok, filmin mesajını doğru kuran çocukların başarmak için 'çabalamak' gerektiği denklemini kurmaları kafi. Bir yandanda dört 'kötü' kafadardan oluşan ve Cassio'ya hizmet bebek çetesini çok başarılı buldum. Çocukların içinden taşan zarar verme duygusunu iyi yakalamış!

    Film Diana ve Timo arasında yaşanan usta - çırak ilişkisini hem farklı hem de The Karate Kid tarzında vermeyi seçmiş. Timo'yu doğanın içinde, farklı tehlikelerin içine atarak ve uzak bir yerden su getirmesini söyleyerek bir nevi Miyagi rolü üstleniyor. Diana'nın çok güzel ve çekici bir kadın olması da Timo'yu gerçek aşk konusunda sınamak için olduğunu düşündürtüyor. Cassio ise güçlü ve kurnaz bir gladyatör olarak Lucilla'ya talip zaten.

    Animasyonun geleneksel olması, M.S 95 yıllarında geçmesi, kostümlerin o döneme uygunluk taşıması filmin teknik detaylarını güçlendiriyor. Tabii yönetmen de Winx Club karakterinin yaratıcısı Iginio Straffi olunca özellikle kadın karakterlerin tarih içindeki ışıltısı da dikkat çekiyor!

    Acemi Gladyatör üç boyutlu ve dublajlı olarak karşımıza çıkıyor, Mert Fırat ve Ceyda Düvenci'nin seslendirdiği animasyon hayatta amaçlar edinmek ve bu yolda çabalamak konusunda eski dünyanın koşullarını kullanıyor, ama mesajlar ışık hızıyla yoları aşıp önumüzde diziliyor. Dediğim gibi büyükler dünyasına da uygun ama bol filmli bir haftada rakiplerinin arasında dikkat çeker mi bilemem. 

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top