Dostluk, aidiyet duygusu ve ekip çalışmasının önemi...
Yazar: Hilal ÇetinderHayvanlar alemi, kimi zaman, hızla seriye dönüşen Arabalar ve Uçaklar kadar ilgi çekmiyor belki, ama çocuk dostu olmak konusunda hem masallara hem animasyonlara malzeme olmaya devam ediyor. Hemen hepsi de, bu dostluğa güvenip, nasihat veriyor bir nevi...
Kayıp Balık Nemo, Oyuncak Hikayesi ve Sevimli Canavarlar gibi başarılı animasyonların ekibinde yer alan Jimmy Hayward da böyle düşünmüş olmalı ki, yönetmenliğini yaptığı bilgisayar animasyon filmi sevimli fil 'Horton'un ardından yine hayvanlar alemine götürüyor bizi. Hikaye, Horton'daki gibi çeşitliliktense, tek bir türe, hindilere odaklanıyor bu kez. Ama asıl önemlisi, tarihe ve geleneklere meydan okuyor! Direnen hindilerle insanları karşı karşıya getiren Kahraman İkili, 'Horton'un bilimkurgusundan da izler taşıyor bir ölçüde. 'Özgürlük'leri için mücadele eden hindilerin, kökene, ilk 'Şükran Günü Yemeği'ne uzanan yolculukları, dillendirilemeyenlerin animasyonlara konu olması açısından baktığımızda da, yine doğru bir örnek.
Günümüzle başlayan hikaye, farklı görüntüsü ve henüz 'uyuşmamış' aklı nedeniyle kendi sürüsü içinde bile dışlanan Reggie ile görev adamı bilinciyle yanıp tutuşan Jack isimli iki hindinin, özgürlüklerini kazanmak ve yılbaşı menüsünden hindi yemeğini çıkarmak amacıyla yaptıkları zamanda yolculuğu konu ediyor. Sırası geldiğinde afiyetle yeneceklerine değil de keyifli yaşamın adresi hindi cennetine gideceklerine inanan şuursuz hindilerin 'geleneksel yılbaşı yemeği' geçmişi, 1620'lere kadar uzanıyor.
Kahraman İkili, günümüz-geçmiş döngüsünde, farkındalık yaratmayı amaçlayan hayli cesur bir metne sahip. Filmlerden bile keskin söylemler içeren, cesaret, dostluk, iletişim gibi unutulmaya; çevre, kapitalizm gibi sömürülmeye müsait konularda sözünü sakınmayan animasyonlar, bir yandan eğlendirirken bir yandan eğitmeyi amaçlıyor şüphesiz. Eni konu vejetaryen olan Kahraman İkili de, ağaç yaşken eğilir misali, eğlenceli bir zamanda yolculuk hikayesiyle beraber, et yemeden de yaşanabilir mesajını veriyor. Belki sıradışılık veya sonsuz hayal gücü kapsamında, özellikle de yetişkinler için, ilk sıralarda yer almayacak. Çok çeşitli / zengin karakterler sunduğunu söylemek de zor. Ancak kendi adıma, ilk koloniciler ve Kızılderilerle başlayan Şükran Günü geleneksel yemeğine alternatif bir yön veren senaryosunun, tarihi gerçekliğe dayandırıldığı bölümü ilgi çekici bulduğumu belirtmeliyim. Özellikle Amerikan kültürüne özel ziyafet sofralarının vazgeçilmezi olan hindilerin, animasyon dünyasında da olsa, peynirli pizza yenilen masanın gerçek anlamda konuğu olduğu ütopik dünyası, çocuklara, 'kurban' hindilerin bayramlara özel kutlama malzemesi olmadığını ve alternatif bir yeme-içme biçiminin de var olduğunu göstermesi açısından önemli... Dostluk, aidiyet duygusu ve her ne olursa olsun ekip çalışmasının önemi gibi konular da çocukları kavrayacaktır eminim. Direniş ve özgürlük isteğinin altında yatan amaçsa her zaman her yerde olduğu gibi son derece masum aslında: (gerçek anlamda) Yaşamak!
Haftanın çocuk menüsü filmlerinden olan Kahraman İkili'nin orijinal seslendirme kadrosunda Owen Wilson (Reggie) ve Woody Harrelson (Jack) gibi isimler yer alıyor. Ülkemizde sadece Türkçe dublajla gösterime girecek filmde, Reggie karakterini Murat Boz'un seslendirdiğini de belirtelim.
twitter.com/hilalcetinder