Öncelikle film Guguk Kuşu olarak biliniyorsa da,ingilizcede Cuckoo,kaçık anlamındadır ve guguk kuşları yavrularını başka kuşların yuvalarına bırakırlar,yavrular da büyüyünce başka kuşların yuvalarına bırakırlar yani guguk kuşunun yavruları bırakıldıkları mekana ait değildir aynen McMurphy ve Bromden kendini deli zanneden iki akıllıdır.Milos Forman’ın bu filmi çekmeden önce McMurphy i karakterini Marlon Brando’ya oynatmayı düşünüyormuş ama karar değiştirerek Jack Nicholson2a vermiş bu rolü zaten Nicholson bu filmden önce 4 defa akademiye üye olmuş ama kazanamamış bir aktör.Film başlangıcında iki polis McMurphy’i hastaneye getirdiğine,polis bizimkinin kelepçesini çözdükten sonra McMurphy kelepçesini çözdüğü polise öyle hınzır bir gülümse atar ve bağırarak zıplamaya başlar ki,bu davranışı McMurphy’nin filmin geri kalanında yapacaklarının göstergesidir.McMurphy karakter olarak çok asi,enerjik,dominant bir karakterdir.Disiplin ve kurallar O’nun için gereksizdir ve olmamalıdır da.Hastane kurallarının çiğnenmesi içn de elinden geleni yapar koğuştaki arkadaşları ile.Nicholson’un demin bahsettiğim polise bakış atıp bağırdığı sahneden film sonuna kadar ki performansı alışıldık mükemmel oyunculuğu ama bence bu rol O’nun için tam biçilmiş kaftanmış,gerçekten de ben izleidkten sonra McMurphy i Nicholson’dan başkasının böyle ustalıkla oynamayacağına inanmıştım.McMurphy dışında filmdeki ana karakter hemşire Ratched i oynayan Louise Fletcher,bu aktrist de bu rolüyle kendisinin en meşhur ve en unutulmaz performansını vermiştir.McMurphy-Hemşire Ratched karakterleri birbirine tamamen zıt karakterler olduğu için bu iki yetenekli oyuncunun da birbiriyle fiilmde çekişmesi ayrıca eğlenceliydi.Bu iki başroldeki karakterlerden sonra benim şimdiye kadar gördüğüm en iyi yardımcı oyuncular da bu filmdeydi:Will Sampson(Bromden),Danny DeVito(Martini),Brad Dourif(Billy Babbit).Bu yardımcı oyuncu kadrosundaki aktörlerin de oyunculuğu fazlasıyla iyiydi ve deli rolünü de mükemmel canlandırmışlardı.Filmdeki hastane içi ortamını Forman büyük ustalıkla kullanmış ve Forman’ın karakterleri seyirciye anlatmada çok usta olduğunu gördüm.Film 1976 da 9 dalda oscar aday oldu ve o zamana ve oscar daki beş ana dal olan en iyi film+uyarlama senaryo+erkek oyuncu+kadın oyuncu+yönetmen dallarında beşinde birden Bir Gecede Oldu filminden sonra bu ödülleri alabilen 2.film oldu.Bu beş ana ödülü alan 3.ve son film ise 1991 de Kuzuların Sessizliği olmuştu.Yani beş ana dalda oscar kazanan sinema tarihinde 3 filmden biridir Guguk Kuşu ve bunu da hakettiğini düşünüyorum.Son olarak özellikle Nicholson’u başta olmak üzere diğer oyuncuların da muhteşem oyunculuklarını görmek isterseniz 70’lerin ve bence tüm zamanların en iiyi filmlerinden biri olan Guguk Kuşu’nu kaçırmayın.10/10.