En yararlı eleştirilerEn yenilerEn çok eleştiri yazmış üyelerEn çok takip edilen üyeler
Filtrele:
Hepsi
rudeonerudeone
Takipçi
1.698 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
23 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Her şeyden önce teknolojinin geldiği nokta şaşırtıyor insanı. Film boyunca tek bir saniye bile izlediklerimin yarıdan fazlasının yapay ortamlarda çekildiğini veya oluşturulduğunu hissetmedim. En ufak detaylar dahi göz önünde bulundurulmuş ve harika bir atmosfer oluşturulmuş. İki saatten biraz fazla olan süresi size on dakika gibi geliyor. Sürükleyicilik had safhada. "Maymunlar Cehennemi" evreninin 2011 yılında başarılı yeniden doğuş operasyonu, aynı başarıyı, hatta biraz daha ileri götürerek belki, devam ettiriyor bu ikinci film ile. Umarım serinin üçüncü filmi de, muhtemel son halkası yani, yerinde bir final yapar. Tüm teknik başarısının yanında, belki tahmin edilebilir ancak son derece başarılı oluşturulmuş olay örgüsü ve senaryosu ile de takdiri hak ediyor. Sahneler ilerlerken, özellikle finale doğru George Orwell'in başyapıtı "Hayvan Çiftliği" aklıma gelmedi değil. Hele de kitabın o kısa ancak muhteşem olan son paragrafı, son cümlesi. Bilmiyorum doğrudan ilişki kurulabilir mi, ancak filmi izlerken ve insanlar ile maymunların mücadelesini, birleştikleri ve ayrıldıkları noktaları özümserken, bu gibi düşünceler gelip geçiyor zihninizden. Tabii ki kitabın alt metinleri oldukça farklıydı, ancak birleştikleri noktalar da var. Yalnızca bir aksiyon-macera filmi olarak göremiyorum bu nedenle filmi. Sağlam bir altyapıya oturduğu düşüncesindeyim. Tabii ki özellikle finale doğru aksiyonun da hakkıyla tadını çıkarıyoruz, ancak sıradan bir "popcorn" filmi değil, "izle-geç" filmi değil bana kalırsa. Yine de bu tercih seyirciye kalmış, hangi pencereden filmi tecrübe etme tercihi. Senenin görülmeyi hak eden yapımlarından olduğu su götürmez bir gerçek.
filmi yeni izleme fırsatı buldum öncelikle kesinlikle serinin in gölgesinde kaldığını söylemek istiyorum bu filmde konu bakımından hiç bir şey yok hatta konu bile yok film için en uygun açıklama aksiyon ve görsel şölenin bir hayli fazla olması sizi biraz olsun teselli ediyor özellikle Caesar rolünde Andy Serkis inanılmaz oyunculuk sergilemiş seni gerçekten filmin içerisinde tutabiliyor sonuç olarak sinemada tavsiye etmiyorum dvd' si çıkınca tercih etmenizde yarar var 3d özelliği fiyasko diyebilirim ama ısrarla sinemaya gideceğim param boşa gitsin derseniz büyük beklentiler içerisinde olmadan izlerseniz keyif alabilirsiniz iyi seyirler...
Çocukken izlediğim maymunlar cehennemi filmlerinin tadı yok bu seride ya da ben fazla büyüdüm...bilmiyorum. Senaryo günümüz standartlarına göre çok basit sinema teknolojisinin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli bir film. Yüksek beklentiler olmadan izlenmesi gereken filmlerden biri.
Sezarın ve yüzlerce maymunun özgürlüğe yürüyüşünden on sene sonra, insanların büyük çoğunluğunun yok olduğu ve tekrar medeniyete doğru adım atma çabaları gösterdiği bir zamanda ilk insan ve maymun etkileşimini görüyoruz bu devam filminde. Zekanın herzaman ilerleme yada gelecek inşa etmediğini aynı insan dünyasında 35 bin yılı aşkın sürede olduğu gibi ölümü ve yıkımı beraberinde getirebileceğini gösteren yapımımız, birinci filmden kalan unsurları bir adım daha ileriye götürerek maymun ve insanın yada evrimleşen canlıların birbirlerinden farkı olmadığını gerçekçi ve etkileyici şekilde sunuyor. Hem hareket yakalama teknolojisi muazzam kullanılmış hemde kıyamet sonrası dünya muazzam yaratılmış. Yinede son on yılı iki dakikada sadece anlatımla değilde görsel olarak ele alınması bazı soru işaretlerini giderebilirmiş. Bunun yanında sadece yaşadığımız yerdeki insanları görmemizde fazla dar bir açı olmuş. Yönetmen bu maymunların hikayesi insanlar sadece bir unsur, hikayenin ana konusu değil olarak düşünmüşki bazı ayrıntısızlıkları buna bağlamakta doğru olucaktır. 10/8,5
güzel bi devam filmi ama tabiiki bir önceki film olan başlangıç'ın yerini tutmaz.10/8 Not: 1968 yapımı maymunlar cehennemi serilerinin yerleri ayrı benim için onlar başyapıttı.
Maymunlar Cehennemi: Başlangıç filminin hemen 3 yıl ardından seriye Şafak Vakti ile devam ediliyor. Seriye devam edilmesi güzel bir tercih olmuş çünkü ilk film biraz yavaş olsa da filmin sonunda önemli şeyleri devam filmine bırakıyordu. Bu şeyler bu filmin daha fantastik ve aksiyonlu olacağının da bir işareti. O yüzden millet de bu filmi heyecanla beklemeye başladı. Hele bir de buluntu film tarzı ile çekilen Cloverfield'ın yönetmeni Matt Reeves filmin başına geçince heyecan biraz daha arttı.
Bu film öncelikle ilk filmin sonunda oluşan ALZ 112 virüsünün tüm dünyaya yayılması ve ortaya çıkan kaos ile başlıyor. Filmin geri kalanı ise bu olayların 10 yıl sonrasından devam ediyor. İnsanlığın neredeyse tamamı yok olmuş, maymunlar ile insanlar 2 gruba ayrılmıştır. Aslında her 2 tarafta barış istese de birbirlerini yanlış anlayabiliyorlar.
Güven veren iyi insanlar ile maymunlar, güven vermeyen kötü düşünceli maymunlar ve insanlar da var. Gerçi filmin bu tarafı ve filmde anlatılmak istenen şey biraz klişeye dönüşmüş olduğu için filmden tam olarak beklediğimizi alamıyoruz. Fakat bu etkenler yüzünden filmin tamamı kötü geçecek diye bir şey yok.
Öncelikle filmde tema ve görsel efektler oldukça iyi yansıtılmış, oldukça profesyonelce. Hatta mesela filmdeki maymunlar (örnek olarak Caesar) hareket yakalama tarihinin en büyük başarısı bile olabilir.
Bu arada filmin o kadar gerçekçi bir teması var ki filmin içine giriyorsunuz. Maymunların savaşları, bağrışmaları, kaos anları vesaire çok başarılıydı. (hatta o sıralar ses o kadar yüksek geldiği için kulağımı tıkadım desem yalan olmaz) Aynı şeyler insanlar için de geçerli. Gerçi onlar biraz daha sakin ve savaşçı tarzında sayılır.
Ayrıca oyunculuklarda gayet yerinde canlandırılmış. Fakat filmin en iyi oyuncusu açık ara farkla Caesar'ı canlandıran Andy Serkis. Caesar'ın karakteristik yapısını veya bir lider olma çabası tarzı şeyleri oldukça başarılı bir şekilde canlandırmış. Bunun dışında filmde Jason Clarke'nin oyunculuğu doğal ve sade bir şekildeydi. Gary Oldman ise aşağı yukarı bildiğimiz gibi sayılır. Fakat bu sefer daha soğukkanlı ve savaşçı ruhlu sayılır.
Yönetmen Matt Reeves ise filmi gayet iyi bir şekilde yönetmiş. Kamera açıları hatta filmin tanklı savaş sahnelerinden birindeki 360 derece dönüş kısmı onun ne kadar yetenekli olduğunun ispatı. Devam filmini eğer o yönetirse aklı başında bir seçim olur.
Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti son zamanların en iyi filmlerinden birisi. Sürükleyici ve etkileyici bir seyirlik. İzlemenizi tavsiye ederim. (özellikle de 3 boyutlu çünkü daha gerçekçi bir his yaratıyor) 3.5/5
(...) İlk olarak 1968'de başlayan Maymunlar Cehennemi furyası gittikçe daha talihsiz bir hal alırken en son 2011'de Rupert Wyatt tarafından yepyeni bir Maymunlar Cehennemi serisinin ilk adımı atılmıştı. Üç yıl aradan sonra bu kez projenin başında Matt Reeves'ın yer aldığı Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti ise ilkinden daha iyi bir devam filmi olarak karşımıza çıktı. Teknik anlamdaki ciddi farkın yanı sıra hikaye alanında da daha kapsamlı ve incelikli bir işin ürünü olduğunu her karesiyle belli eden film, çapıcı mesajları ve etkileyici hikayesiyle de oldukça dikkat çekiyor. En nihayetinde ise ufak tefek kusurların rahatlıkla göz ardı edilerek izlenebileceği, seri için hayli başarılı bir gelişme bölümü olarak 2014 yazının belki de en iddialı blockbuster'ı olmayı fazlasıyla hak ediyor.
Beraberindeki maymunlara liderlik ederek ormana sığınan Ceasar’ın öyküsü kaldığı yerden devam ediyor. 1968 yılında ilk defa filme çekilen ve devam filmleriyle serileşen Planet of the Apes, 2011 yılında Rise of the Planet of the Apes ile başlangıç öyküsünü anlatmaya başlamıştı. Genleri değiştirilen ve konuşmaya başlayan Ceasar, beaberindeki maymunlar ile birlikte ormana sığınmıştı. Filmimiz Dawn of the Planet of the Apes bu kaçışın 10 sene sonrasına odaklanıyor. Yönetmenliğini Matt Reeves’ın üstlendiği filmin senaryosunu Rick Jaffa ve Amanda Silver’ın yazdığı filmde tek kötü şey 3D. Tek bir sahnede bile farklılık yaratmıyor. Serinin takipçileri için mücadele ve heyecan dolu bir film olmuş Dawn of the Planet of the Apes. Büyük savaşın artık çok yaklaştığını da hatırlatmak lazım.
1968 yılında Franklin J. Schaffner’in başlattığı ve 2001 yılına kadar beş filmden oluşan bir seri halinde devam eden Maymunlar Cehennemi efsanesi, yeni milenyumun başında gotik/grotesk anlatımın Hollywood sinemasındaki en önemli isimlerinden Tim Burton’ın ellerinde yepyeni bir hal almıştı. Sinema tarihinde pek çok ünlenen serilerde olduğu gibi Maymunlar Cehennemi’nin de bu gidişatına dur deme cesaretini 2011′de Rupert Wyatt gösterdi ve seyirciyi her şeyin başlangıç noktasına, cehennemin de öncesine götürdü. Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ı başarılı bir uyarlama yapan tek özelliği bu değildi elbet; filmin daha çok maymun Sezar ve bilim insanı Will Rodman arasındaki ilişki üzerine kurulu olması, seyrettiğimiz şeyin felaket filmlerinden de öte bir noktaya kendine yer edinmesini sağlıyordu. Yeni filmin beğenilmesinin ardından yapımcılar her zamanki gibi kolları yeniden sıvadı; bu sefer yönetmen koltuğuna Cloverfield ve Let Me In’den tanıdığımız Matt Reeves’i getirdi. Hem yapım ekibinin hem de yönetmenin vereceği sınav önemliydi çünkü bir blockbuster yapma gayesiyle yola çıkılan ilk filmin, sinemanın yalnızca eğlence yönüne hitap etmediği; çok daha fazlasını vaat ettiği düşünüldüğünde ikinci film için aynı çizgiyi korumak hayli zor olacaktı. Açıkçası, bu zorluğun altından pek kalkabilmiş değiller.
Konu güzel,grafikler güzel, maymun Cesar'ın ses tonu herşeyden de güzel :) Aslında 5 yıldız vermeme ramak kalmıştı ki; sonradan düşündüm ki film her şeyiyle film olmalı. Sanırım gözüme batan filmin müzikleri. Kötü demiyorum fakat kaliteyi daha da yükseltmeliydiler. Hanginizin film bittikten sonra müziği aklında yanı melodisi sizde bir yer edinebildi mi.? Benim açımdan olumsuz. Fakat diğer her şey güzel. İzlemelisiniz
En başta olumlu bulduğum noktayı söylemek istersem yönetmenin tank sahnesinde yaptığı 360 derecelik çekim tekniğine on üzerinden on veriyorum. Atmosferi yaratma başarısı da iyiydi. Koyu filtreler kullanılmış, daha kaotik ve kasvetli bir ortam sunulmaya çalışılmış. İlk film kesinlikle böyle değildi. Ancak eleştirilere gelecek olursam film başından sonuna kadar klişeye batmış bir şekilde ilerliyor. Senaryo çok dar, anlatmaya çalıştığı şey çok basit, izleyiciye fırsat sunmuyor, yaratıcı değil. Alt metin ve senaryo açısından zayıf kalıyor ancak aksiyon ve görseli fena değil. Gerçi ilk filmi efekt dalında onlarca festivalden adaylık ve ödülle dönmüşken daha iyi bir görsel ve işitsel efekt sunmasını beklerdim. Ben beklediğimi bulamayanlardanım. Bunun esas sebebi senaryonun çok fazla klişevari ilerliyor ve neredeyse bir sonraki olayı değil, bir sonraki cümleyi bile tahmin edebileceğiniz kadar tek düze ilerliyor olmasından mütevellittir. Ayrıca 3D acayip gereksiz, yan karakterlerin filme hiçbir katkısı yok, sahneleri lüzumsuz ötesi kaçmış. (Bilhassa çocuk ve maurice arası sahneler gibi). Bütün savaşlar bundan çıkıyor teması çok öncelerde kaldı, eski kült filme konuyu bağlamak için hiç yeterli değildi. Filmin artısı Ceasar karakterinin yansıtılmadaki başarısında olsa gerek. Cidden çok iyi bir aktarımdı. Filmin adı Ceasar olsa ve Ceasar'ı anlatsa çok daha iyi bir iş çıkardı eminim. Gerilim ve aksiyon severlerin sevebileceği ancak benim gibi daha ziyade hayvan sever :) bilim kurgu filmleri takip edenleri baştan uyarayım, işin biyolojisi ve hayvan psikoloji adına izleyici doyurucak hiçbir yanı yok. Filmde karakterler ya çok kötü ya da çok iyi kalpliydi. Ortası yok muydu bunun? Olay örgüsünde ikinci yarıda daha orijinal bir şeyler beklerken iyice duygusuzlaştığını fark ettim. Koba ne oldu da birden düşman kesildi Ceasar'a? Alanı yeterince dar olan (dağlık alan ve koloni) filmin senaryosu da dar olunca ister istemez bu eleştirilerim kaçınılmaz oluyor. Halbuki ilk filmde senaryo olarak dolu değildi ama basit kurgusu ve iyi işlenmesi ile ortalamayı geçebilmişti. Yine de aile filmi gibi gözükmekten kurtulamamıştı, işte bu filmde aynı kafadan dar bir bakış açısıyla ilerliyor. Bu arada IMDB puanının fazla kaçtığı da şimdilik söylenebilir ancak Man of Steel'de ilk çıktığında 8.5 larda gezerken bugün 7.3'lere kadar düştü. Bunun da yeri o civarda olur en fazla. İyi seyirler.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.