"Coco, ailesi tarafından müziğin yasaklanmış olmasına rağmen bir müzisyen olmak isteyen Miguel'in kendisini kazara Ölüler Diyarı'nda bulmasını anlatıyor. Ve film de Miguel'in burada yaşadığı maceralara odaklanıyor." Şahsen bu filme girerken sadece ilk teaser'ı izlediğim için, size de olabildiğince en az bilgiyi vermeye çalıştım. Bu film hakkında ne kadar az şey bilirseniz, o kadar ,yi olur.
2010 yılında Oyuncak Hikayesi 3'ün vizyona girmesinden sonra kendisini bir türlü toparlayamayan Pixar, bu esnada Arabalar 2, Cesur ve Sevimli Canavarlar Üniversitesi gibi izlenebilir ama fazlasıyla sıradan filmler çıkarmıştı. Ve 2015'de ise Pixar, benim için en dibe vurdu. Benim için o yıl vizyona giren Ters Yüz, yaratıcı fikirlere sahip olsa da ana mesajı çocuklar için fazla kafa karıştırıcıydı ve içeriği oldukça bilindikti. 2015'de vizyona giren diğer Pixar filmi İyi Bir Dinozor'unsa muhtemelen en kötü Pixar filmi olduğuna şüphem yok. Arabalar 2 saçma ve tembel olsa da nasıl bir kitleye hitap ettiğini biliyordu ve kendisini hiç olmazsa izlettiriyordu. İyi Bir Dinozor ise son derecede sıkıcıydı, hikayesi çekilmiş bütün dinozor filmlerinin benzeriydi ve harika animasyonu dışında neredeyse hiçbir iyi yanı yoktu. Bundan sonra vizyona giren Kayıp Balık Dori ile Arabalar 3 kendisini izlettiren çerezlik filmler olsa da, bunca yılın ardından Pixar'ın eski günlerine geri dönmesini ve yeni bir animasyon klasiği yapmalarını çok istiyordum. Ve Coco, uzun zamandır beklediğim filmdi.
Bu filme girmeden önce sadece ilk teaser'ı izlemiştim ve bu fragmanı izlerken kafamdan geçen tek düşünce şuydu: "Hmm, The Book Of Life'a biraz fazla benzememiş mi?". Coco'nun sıradan, bilindik bir animasyon filmi olacağını düşünmüştüm. Ve Coco, beni kelimenin her anlamıyla şaşırttı. Bu konuda bana katılmayabilirsiniz ama Coco, Pixar'ın şu ana kadarki en duygusal, en insancıl ve en yaratıcı filmi. Hatta Pixar'ın en iyi filmlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Size açıklamama izin verin.
İlk önce filmin hikayesinden başlayayım. Coco'nun ana hikayesi Meksika kültürüyle çok iç içe ve bu konu öyle bir tutkuyla işlenmiş ki, hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bu konuyu izlerken filme yabancı kalmıyorsunuz, büyük bir ilgiyle filmin içerisine girmeye başlıyorsunuz. Üstelik Coco, sadece çocuklarınıza izlettirebileceğiniz sıradan bir animasyon filmi değil. Hatta, Coco'nun çocuklardan ziyade yetişkinlere hitap ettiğini düşünüyorum. Çünkü filmin büyük bir çoğunluğunun Ölüler Diyarı gibi renkli bir yerde geçmesine rağmen, bu esnada ana karakterler gerçekçi ve insancıl sorunlarla yüzleşiyor. Ve farkındayım, İnanılmaz Aile ile Yukarı Bak filmlerinde de insancıl sorunlar vardı. Fakat o filmler bu sorunları oldukça absürt ve tonuna uygun bir şekilde işlemeye çalışıyordu. Coco ise hikayesini bu sorunlarla ilerletiyor, gerektiğinde bu renkli dünyanın içerisinde seyirciye nefes alması için zaman tanıyıp, duyguların iyice ortaya çıkmasını sağlıyor. Ve bunları anlatırken film hiç sıkıcı bir hal almıyor. Bu sayede filmin finalinde karakterlerin kişiliklerini ve yaşadığı duyguları iyice hissetmeye başlıyorsunuz ve tatmin olmuş bir şekilde salondan ayrılıyorsunuz. Dediğim gibi Pixar'ın filmleri arasında Coco, benim için en duygusal olanıydı.
Bunun dışında Coco'nun en iyi yanlarından birisi, Ölüler Diyarı'nda yaratılan atmosferdi. Çoğu film, seyircinin hiç eşi benzeri görülmemiş bir yer yaratmaya çalışırken zorlanır ve bu lokasyonda geçen sahneler fazlasıyla "film icabı" gibi hissettirir. Coco'da yaratılan dünya ise sanki bu filmin öncesinde de varmış, içinde asırlarca yaşanmış hissi uyandırıyor. Üstelik senaristler bu dünyayı o kadar ilgi çekici bir şekilde göstermişler ki, film esnasında bu yerle ilgili aklınızda hiçbir soru kalmıyor. Sırf öylesine gözüken cafcaflı bir arka plan olmak yerine, film boyunca bu yerle içle dış olmuş gibi hissediyorsunuz.
Animasyonun kalitesi ise inanılmazdı. Özellikle karakterlerin yüzleri ve Ölüler Diyarı'nı uzaktan gösteren bölümlerde ekrana koyulmuş olan detayların sayısı aklımı başımdan aldı. Coco, Pixar'ın en güzel görünen filmi olsa gerek. Ayrıca seslendirmeler harikaydı, espriler yerli yerindeydi, mesajının işleniş şekli ise son derecede etkiliydi.
Eğer filmle ilgili bir sorunum var mı diye sorarsanız, aslında bir tane sorunum var. O da bazı sahnelerde yaşanan olayların fazlasıyla tanıdık hissettirmesi. Mesela filmin sonlarına doğru yapılan şaşırtmacaların benzerlerini Oyuncak Hikayesi 3 ve Yukarı Bak gibi filmlerde görmüştük. Ve normalde böyle bir şey yaşandığında "burası fazla klişeydi, film sonlarına doğru senaryo dibe batmış" gibi bir tepki gösterirken, şaşırtıcı derecede bu filmde kullanılan benzerlikler işe yaramış. Hatta hikayenin ilerlemesi için bundan daha iyi bir gidişat düşünülemezdi. Yine de bu sahneleri izlerken "bunu daha önceden görmüştüm" hissi görmezden gelinemiyor.
Kısacası, Coco harikaydı. Mesajı ve içeriği dopdoluydu, işlenişi hem çocuklara hem de yetişkinlere göreydi, hikayede yaşanan sorunlar aşırı absürt olmaktan ziyade insancıldı ve animasyon inanılmazdı. Coco, bundan birkaç yıl sonra bir animasyon klasiği olacağına emin gözlerle baktığım filmlerden birisi. Ve eğer Pixar filmlerine genel anlamda bakacak olursak, Pixar bu filmde kendisini aşmış. Bu filmi mutlaka sinemada izlemelisiniz, özellikle de Pixar'ın büyük bir hayranıysanız sakın kaçırmayın. Herkesin görmesi gereken bir yapım. İyi seyirler.
Not: Kendi düşüncelerime göre Pixar filmleri şöyle sıralayabilirim:
1) Wall-E (2008) - 9.5/10
2) Coco (2017) - 9.2/10
3) Up (2009) - 9.1/10
4) Ratatouille (2007) - 9/10
5) Toy Story 3 (2010) - 9/10
6) The Incredibles (2004) - 8.8/10
7) Finding Nemo (2003) - 8.5/10
8 ) Toy Story 2 (1999) - 8.4/10
9) Monsters Inc. (2001) - 8.2/10
10) Toy Story (1995) - 8.1/10
11) Finding Dory (2016) - 7.7/10
12) Cars (2006) - 7.4/10
13) Cars 3 (2017) - 7.2/10
13) Monsters University (2013) - 7/10
14) A Bugs Life (1998) - 6.8/10
15) Brave (2012) - 6.3/10
16) Inside Out (2015) - 5.5/10
17) Cars 2 (2011) - 5/10
18) The Good Dinosaur (2015) - 3.7/10
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Harika bir mesaj, komik ve dramatik tonun dengesi.
+ Göz kamaştıran, renkli animasyon.
+ Meksika kültürünün olabildiğince gerçekçi yansıtılmış olması.
+ Harika karakterler, gerçekçi sorunlar.
+ Şarkılar.
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- Bazı sahnelerin başka filmlerden alınıp oldukça tanıdık bir sima uyandırması.
TOPLAM PUAN: 9.2/10