Bundan tam 5 yıl önce Gareth Evans, çok düşük bir bütçe ile Merantau filmini çeker. Film biraz basittir fakat aksiyon sahneleri açısından Evans, adını duyurmayı başarır. Sonraki çekeceği film için yeterlidir bu... Ve bu filmden 2 yıl sonra Baskın vizyona girer. Film oldukça başarılıdır ve ödüller de kazanmıştır. Filmin sevenleri de bir devam filmi isterler ve 3 yıl sonra karşımızda Baskın 2.
Şimdi serinin ilk filmi biraz öylesine gibiydi ve her karesinde aksiyon vardı. Devam filminin daha iddialı olacağı duyurulunca seyirci için beklentiler tavan yaptı. Peki bu film beklentileri karşılıyor mu? Hayır ve evet.
Hayırdan kastım hikayedeki bazı kopukluklar ve anlaşmazlıklar. Bu ufak kopukluklar yüzünden seyir keyfi biraz düşüyor ve aksiyonu bekler hale geliyoruz. Gerçi aksiyon geldi mi bomba gibi geliyor filmde. Böylece filmdeki bu sorunlar birazcık da olsa kafamızdan siliniyor fakat yine de o konularda takılabiliyoruz. Filmin tek olumsuz yanı buydu aslında.
Şimdi filmin olumlu yanlarına gelirsek eğer... oldukça fazla. Bu film önceki filmin 2 saat sonrasından başlıyor ve bu sefer full time aksiyon değil de karakterlere odaklanıyoruz biraz. Hikayenin yavaşça içine giriyoruz. Daha sonra olaylar gelişiyor ve aksiyon sahneleri artıyor ve bu sefer oldukça iddialı ve de oldukça kanlı sahnelere giriyoruz. Bu film aksiyon açısından yine bir şaheser yaratmış düşüncesi aklımızda kalıyor en son. Hatta filmdeki uzun soluklu dövüşlerde o kadar adamı sanki ben dövmüşüm de yorulmuşum hissi geliyor. Yani film uzun süresine rağmen sürükleyici ve aksiyonlu. Bu arada filmin son 1 saatini kapsayan aksiyon sahneleri kayda geçirilmeye değer bence.
Aslında bu filmin konusu basit: "Bir adam mafyadan birisini öldürmek için mafyaya katılmaya çalışır "aile ilişkileri, kavga, dövüş, olaylar vesaire. Aslında ilk filmin konusu da oldukça basitti: "Bir özel ekip bir binada olan suçluları öldürmeye çalışır" cinsindendi konusu. Fakat filmi etkileyici kılan şey konunun anlatım biçimi. Serinin ilk filmi soluksuz izlenecek bir biçimdeydi, bu film ise konusunun klişeliğine rağmen daha çok aksiyona yöneliyor ve hikayesine devam ediyor. Sonuç: Etkileyici.
Oyunculuklara da kısa olarak bir değineyim: Başroldeki Iko Uwais, tam bir dövüş makinesi olmuş, tam gaz yolunda başarıyla ilerliyor. İlk filmde Mad Dog karakterini canlandıran Yayan Ruhian'a da bu filmde küçük ama etkili bir rol verilmiş, onu bu filmde görmek iyiydi. Filmin en kayda değer oyunculukları bunlardı. Ekibin geriye kalanı ise soğukkanlı ve bir dövüş makinesi. Hepsinin açısından güzel bir deneyim olmuş.
Sonuca varırsak eğer Baskın 2, aksiyon tutkunlarını fazlasıyla tatmin edecek bir film. Dövüş sahneleri tam bir efsane tarzında. Sürükleyici. Türünün hayranlarının seveceği bir film. 4.5/5
Not: Yakında Amerika, bu filmin bir rebootunu yapacakmış. Fakat o filmin bu filmlerin verdiği tadı vermeyeceğini şimdiden biliyoruz. Bu filmin yeri ayrı ve bir devam filminin daha gelmesini dört gözle bekliyoruz.