Hesabım
    Cesur Balık 2
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,0
    Yetersiz
    Cesur Balık 2

    Sıkıcı da olsa, konuşan, sevimli balıkları kim sevmez?

    Yazar: Funda Sularöz

    2007 yılında Cesur Balık (Shark Bait) ismiyle ülkemizde vizyona giren filmle, cesur balık Pi ve ahalisiyle tanışmıştık. Ailesini kaybeden Pi halasının yanına, mercan kayalıklarında yaşamaya gitmiştir. Burada hayatının aşkı, güzeller güzeli Cordelia ile tanışır. Cordelia’ya kancayı takan tek kendisi değildir, köpekbalıklarının en dişlilerinden biri olan Troy da Cordelia’nın peşindedir. Aşk, inanç ve bireysel hâkimiyet ile minik fiziksel yapısına rağmen kocaman köpekbalığını alt eden Pi, hem Cordelia ile beraber olur hem de mercan kayalıklarına huzur ve mutluluğu getirir.

    Cesur Balık 2’de ise (The Reef 2: High Tide) ilk olarak, insanların eline geçen Troy’un acı çeken haliyle karşılaşıyoruz. Yalnız bu durum çok uzun sürmez. Saf gözüken fakat oldukça zeki köpekbalığı Ronny sayesinde bulunduğu kafesten kurtulur ve tam bir yıl sonra mercan kayalıklarına geri dönerek Pi’den intikam alma peşine düşer. Planı hem mercan kayalıklarındaki tüm yaşam alanını yerle bir etmek hem de Cordelia’ya sahip olmaktır.

    Bu sefer yanında başka köpekbalıklarıyla kayalıklara gelen Troy, gelgit yüzünden alçalan sular yükseldikten sonra planını gerçekleştirmek için harekete geçecektir. Dört günlük bekleyiş boyunca mercan kayalıkları ahalisi de boş durmaz. Tek başına köpekbalıklarıyla savaşamayacağını anlayan Pi, hepsini kendisi gibi bir savaşçıya dönüştürmeye uğraşır. Oysaki hepsinin özelliği farklıdır. Ronny ise Troy’un elinden kurtulmak için balıkların Troy’a karşı hazırlanmasını önlemek amacıyla, onları kandırarak dans şovu hazırlıklarına çağırır…

    Bir markanın 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı için sahiplenerek Cumartesi günü çocuklara ücretsiz olan sunulan bu film için ilk söylenecek olan sıfat ‘sıkıcı’ olsa gerek. Sinemadaki çocukların dahi tek kahkaha atmadan, yer yer salonda dolaşarak izlediği film, özellikle yine bu hafta üç boyutlu olarak vizyona yeniden giren Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo) ile karşılaştırıldığında çok güçsüz kalıyor. Kayıp Balık Nemo’nun üç boyutlu filmini de izlemiş biri olarak; yaratılan dünya, karakterler, hikâyenin mesajı ve yer alan esprilerden sonra mercan kayalıklarındaki hayat, tüm renklerine rağmen tatsız kalıyor.

    Hikâyede, aslında herkesin başarılı olduğu bir özelliğe sahip olduğu ve bunu bulması için kendini keşfetmesi gerektiği çocuklar için pozitif bir mesaj olurken, filmde bu özellikleri gerçek bir ‘savaş’ için kullanmaları, çocuklara kılıçları kuşanıp savaşma mesajını da vermiş oluyor.

    Serinin ilk filmindeki seslendirme kadrosunda Mehmet Ali Erbil, Okan Bayülgen, Özgü Namal ve Ali Poyrazoğlu yer alırken bu filmde seslendirmede marka diyebileceğimiz isimlerle çalışılmamış. Bu da ilk filmle karşılaştırılınca Cesur Balık 2’nin eksi yönlerinden birini oluşturuyor.

    Sonuç olarak, Küçük Denizkızı (The Little Mermaid), Köpekbalığı Hikayesi (Shark Tail), Kayıp Balık Nemo ve Cesur Balık’la deniz altında yaşanan hikayeleri çok sevdik. Mercan kayalıklarındaki rengârenk dünya, denizdeki hayata meraklı olanlar için -eksilerine rağmen- filmi davetkâr kılıyor. Konuşan, sevimli balıkları kim sevmez?

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top