Bir otomobil tamircisi olan Nazım Usta, Ayten'e aşıktır ve çift sonunda evlenerek mutlu sona ulaşır. Ayten'in kız kardeşi olan Nezahat de Nazım'a aşıktır ve Ayten'e aşık olan Halil ile ikisi birlik olup çifti ayırmayı amaçlamaktadır. Bunun için Nazım'ı, cazibesine dayanamayacağını bildikleri Perihan ile tanıştırırlar ve haklı çıkarlar. Ardından Ayten'i evine götüren Halil'i öğrenen Nazım, dayanamayarak Halil ile Nezahat'i öldürür, eşi Ayten'i yaralar. Peşine polis takılan Nazım, atölyesine sığınır ve orada tutuklanmamak için direnir. Ancak Ayten'in iknası sonrası polise teslim olur.
Türk sinema tarihinin en önemli geçiş filmlerinden biri olan Kanun Namına, yönetmeni Lütfi Ömer Akad'ın 5. filmidir. Vurun Kahpeye ile başladığı arayışlarına bir müzikal ve iki de masalsı tarih filmi ile devam edip sonradan ilk filminde yakaladığı başarılı havayı daha da geliştirmek amacıyla polisiyeye geri dönen Akad, bu filminde arzuladığı başarıyı yakalamıştır. Lütfi Akad, Kanun Namına ile yalnızca güncel ve gerçek bir olayı canlandırmakla kalmamış, gerçeğe yakın mekanlarda (Taksim, Kapalıçarşı, Karaköy, Beyazıt Meydanı, Aksaray) yaptığı çekimlerle de mekanı bir sinema karakteri olarak kullanmayı başarmıştır.
Erman Kardeşler yapım şirketinden ayrılarak Kemal Film'e geçen Lütfi Akad, orada senarist Osman F. Seden ve görüntü yönetmeni Kriton İlyadis ile bir üçlü oluşturarak iki yılda tam dokuz filme imza atmıştır. Ayrıca Kanun Namına filminde, Türk Sinemasına ilk defa hareketli kamera çekimini sokmuştur.
Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 1952, En iyi film: Aksiyon, {Genre} türündeki en iyi filmler : 1952.