II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nın hâkimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz İstihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Çözüm olarak İngiliz hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing'dir. Turing'in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır.
Ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing'i filmde Benedict Cumberbatch canlandırırken kendisine Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear ve Allen Leech eşlik ediyor.
Beyazperde Eleştirisi
2,5
Geçer
The Imitation Game: Enigma
Tatmin eden bir biyografi...
Yazar: Oktay Ege Kozak
Neredeyse tek başına İkinci Dünya Savaşı’nı iki yıl daha erken bitirmesini ve on milyonlarca yaşamı kurtarmasını bir kenara bırakın, İngiliz dahi Alan Turing’in modern teknoloji üzerindeki müthiş etkisi tartışılamaz. Eğer şu anda eleştirimi bir bilgisayarı kullanarak yazabiliyorsam, sizde başka bir bilgisayar aracılığıyla okuyabiliyorsanız, bir zamanlar ‘Turing Makinası’ adı konulan bilgisayarların varlığı için ilk başta Turing’e teşekkür etmemiz lazım. Belki de bizim teşekkür etmemiz lazım, çünkü İngiliz hükümeti eşcinsel olduğunun farkına vardığı Turing’in ülkesine ve milyonlara verdiği fedakarlıklar için onu zorla kimyasal yollarla hadım ederek, bu yüzden büyük ihtimalle kısa süre sonraki intiharına sebep olarak ‘teşekkür’ ettiler. İngiltere ta 2013’te Turing’in ‘eşcinsellik suçları’nı affetti. Turing’i haklı olarak kahramanlarından biri olarak kabul eden İngiliz LGBT cemiyeti bu haks
Biliyor musun, bu sabah sen olmasaydın; şu anda var olmayacak olan, şehrin birinden geçen bir trendeydim. Sen olmasaydın muhtemelen; ölmüş olacak bir adamdan bilet aldım. Tüm konularda bilimsel araştırma yapabiliyorsam,hepsi yalnızca senin sayende. Şimdi normal olabilmeyi istiyorsan ki emin ol ben istemezdim. Öyle olmadığın için dünya son derece iyi bir yer.. -Gerçekten böyle mi düşünüyorsun? Bence;bazen kimsenin hayal ...
Devamını oku
Engin Yüksel
Takipçi
1.458 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
15 Ocak 2015 tarihinde eklendi
gerçek bir olaya dayanan bir dehanın ibret dolu hikayesi 8/10
theyurdal
Takipçi
561 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
13 Mart 2015 tarihinde eklendi
2014 yılının izlediğim en iyi filmi çok sürükleyici çok anlamlı akılda kalıcı bir film 10 üz 8.3
ali sur
Takipçi
12 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
4 Mart 2015 tarihinde eklendi
çok güzel bir oyunculuk,film kötü deyil sıkılmazsınız.
Filmin senaryosu daha önce 1996 yılında da bir televizyon filmine uyarlanan "Alan Turing: The Enigma" adlı Andrew Hodges kitabından uyarlandı.
Çekim Mekanları
Filmin çekimleri sekiz haftada tamamlandı ve çekimler İngiltere’nin Londra, Oxfordshire, Buckinghamshire ve Dorset gibi bölgelerinde gerçekleştirildi. Gerçek mekanlar arasında ise yazar Ian Fleming’in eski evi, King’s Cross İstasyonu, genç Alan Turing’in eğitim gördüğü Sherborne Okulu ve Bletchley Park’taki kod kırma merkezi de bulunuyor. İç mekân çekimlerinin bir kısmı ise Middlesex’teki HDS/CHAK89 Stüdyoları’nda yapıldı.
Detaylar
Yüzyılın gördüğü en büyük dahilerden Alan Turing'in hikayesi, uzun yıllarca bir sır olarak saklandı. Savaş sırasında yürüttüğü ve savaşın süresini kısaltan proje ve ardından eşcinsel yönelimi üzerinden gördüğü zalimce muamele hükümet tarafından bir sır olarak saklanmıştı. Yapımcılar Nora Grossman ve Ido Ostrowsky'nin 2009 yılında, Başbakan Gordon Brown'ın, Turing'in gördüğü muamale için İngiliz hükümeti adına yazdığı özür konuşmasına tanık olmuşl
Devamını oku
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.