En yararlı eleştirilerEn yenilerEn çok eleştiri yazmış üyelerEn çok takip edilen üyeler
Filtrele:
Hepsi
MojoRising
Takipçi
380 değerlendirmeler
Takip Et!
2,5
20 Kasım 2011 tarihinde eklendi
Grotesk bir üslup, Shakespeare'e saygı duruşu, teatral bir tercih. Sanırım ''film nasıldı?'' deseler söyleceklerim ilk başta bunlar olurdu. Yönetmen Onur Ünlü, sistemle ve hukukla ilgili eleştirilerini Celal Tan ve ailesi üzerinden yansıtıp, bu eleştiriyi yaparken de eleştirdiği kavramların günlük hayattaki yansımaları nasıl ise (çoğunlukla tirajikomik) perdede de bu yönde bir tercih kullanmış. Ortaya çıkan film ise zekice dokunuşların eksikliği yüzünden belki de istenilen sonucu verememiş, yönetmenin ''yapmak istediği'' şeyi izleyici olarak anlayabiliyoruz fakat bu perdeye yansıdığında ortaya çıkan eser çokta iyi değil. Bunun en büyük nedeni filmin absürt komediye, durum komedisine sırtını iyice yaslayıp, sıkıştığı zamanlarda ince espriye geçiş yapmayı başaramadığından bu açığını küfürle kapatmaya çalışması. Bu da bu kadar özenle düşünülmüş bir senaryo için büyük bir handikap. Eğer o küfür içerikli sahneler zekice esprilerle donatılmış olsaydı muhtemelen film Türk sineması klasiklerinden birisine bile dönüşebilirdi zaman içerisinde. Son tahlilde; absürt, tuhaf bir film izlemek isteyenlere, Onur Ünlü sinemasını bilenlere, sevenlere önerebileceğim bir film ''Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi''. Popüler Türk sineması komedileriyle hemen hemen hiçbir ilgisi yok. Benim kendi adıma perdede izlediğim en tuhaf filmlerden birisi olması sebebiyle filmi kötü bir film olarak nitelendirmeyip, tuhaf bir film olarak adlandırmayı yeğliyorum (kült tanımı fazla iddialı olur ama).
Onur Ünlü'nün Polis isimli filmini tam da zamanında izlemiş, pek de sevmemiş ve bir daha Onur Ünlü filmi lafını duyunca yanından geçmemiştim. Geçenlerde İtirazım Var filminin konusu oldu. Onur Ünlü'yü normalde sevmeyen bir hocamız bahsediyordu. Ben de bir bakayım dedim. İtirazım Var'ı bulamadım bunu izledim. Kötü film diyemiyorum, bir cinayet öyküsü olarak sonuna kadar bekledim doğrular ortaya çıkacak mı diye. Gerçi eşim beklemedi, gitti ve "Coen filmlerini hiç sevmiyorum" diye bir tweet attı. Benim şöyle bir yorumum olacak filmle ilgili; bu film, polisiye filmi kisvesinde, Türkiye eleştirisi ötesinde bir tür tebliğ filmi, aslında izleyiciye "ölüm var", "öte dünya var" diyor. Bilmiyorum ben öyle bir hisse kapıldım. Belki İtirazım Var filmi ile ilgili okuduklarımdan etkilendim. Onur Ünlü ve sinemasına aşina olmadığım için şimdilik bu kadar.
Onur Ünlü, ilk çektiği film Polis'den sonra 10 filmden oluşan Milli Cinayet Koleksiyonu serisine Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi ile devam ediyor. Bu filmde Onur Ünlü'nün diğer filmleri gibi orjinal bir konusu var, enteresan ve bir yandan da çok başarılı. Onur Ünlü'nün yeni filmi Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi de bu yoldan gidiyor fakat Onur Ünlü'nün diğer filmlerine göre bu film biraz zayıf kalmış. Neden mi?
Aslında filmin konusu enteresan; Celal Tan'ın ailesi Celal'e sürpriz bir doğum günü partisi düzenler fakat Celal eve gelince bir cinayet gerçekleşir ve olaylar gelişir. Aslında film güzel. Konusu Türk sinemasında pek denenmemiş bir konu. Oyunculuklar ise çok başarılı, hiç klişeye yaslanmıyor oyunculuklar. Bu film bir yandan da Türk yıldızlar geçidi sayılır. Kadronun çoğu Onur Ünlü'nün dizisi Leyla ile Mecnun'dan oluşsa da çok ünlü de var kadroda. Mesela Selçuk Yöntem, Ezgi Mola, Cengiz Bozkurt, Köksal Engür, Yılmaz Gruda ve Güler Ökten bunlardan bazıları ve dediğim gibi hepsininde oyunculuğu mükemmel.
Aslında Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, konusundan da anlaşıldığı gibi bir polisiye-dram filmi düşünülürken olanlar tam aksine, bir komedi-dram yaratıyor. Yani böyle bir konuda tabii ki dram olacak fakat Onur Ünlü, senaryoya konu ile ilgili bir kara mizah da yaratıyor ve bazı sahnelerinde gülmekten yerlere yatırıyor. Filmin zayıf yanına gelirsek filmin müzikleri ve senaryosu bu filmi bir aile-komedi filmiymiş gibi gösteriyor. Yani bunu geçtim ki bu durum bile kötü değil filmin senaryosu ve süresi sonucunda bu şey bir film değil, diziymiş gibi gözüküyor. Bu yüzden de filmdeki karakterlerle bağ kurmak biraz zorlaşıyor. Fakat bunu yok sayarsak, Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi son zamanların en değişik ve başarılı Türk filmlerinden bir tanesi. Cinayet konulu filmleri ve biraz da kara mizah sevenlerin hoşuna gideceği bir film. Keyifli vakit geçiren güzel bir film. 3.5/5
klasik bir Onur Ünlü mizacında seyreden filmdir. Seçilen kadro ve senaryo çok iyi harmanlanmış. en sevdiğim kısım ise Selçuk Yöntem'in trafik lambasıyla olan diyalogları oldu.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.