Hesabım
    Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi
    Yazar: Kaan Karsan

    Türk sinemasındaki minimalist kutuplaşmadan hafifçe dem vurmak bile yavaş yavaş klişeleşmeye başladı. Zira artık her şey ortada. Bizim ana akım sinemamız var mı yok mu belli değil. Kalitesiz komedi filmlerinin egemenliğindeki gişe başarıları, Çağan Irmak ve Yavuz Turgul gibi herkese hitap edebilen birkaç yönetmen dışında kimselere yar olmuyor. Böyle bir ortamda her şeyin "anti"si olabilecek, hem geleneksel hem de kendine özel olan Onur Ünlü sineması daha fazla önem kazanıyor. Çünkü Onur Ünlü, sinemaya daha farklı bir açıdan ve daha az ciddi bakıyor.

    Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi her ne kadar absürd bir kara mizah örneği olsa da diğer yandan oldukça eleştirel ve politik bir film sayılabilir. Hali vakti yerinde bir ailenin büyükbabası olan Celal Tan, genç eşini öldürüyor ve tüm aile bu olaya tanık oluyor. Kara mizah ise elbette ki tüm ailenin bu suçu gizleme çabasından peydah oluyor ve işler adım adım daha da karmaşıklaşıyor. "Beyaz Türk" eleştirisi, suç algısındaki sorunlar ve iç içe geçmiş karanlık hayatlar Onur Ünlü'nün ellerinde hem absürd hem de komik bir şekilde karşımıza çıkıyor.

    Onur Ünlü, sinemamızdaki bütün bu kutuplaşmadan bağımsız olarak sinemaya tamamen kendi penceresinden bakmaya çalışıyor. Bir yanda sözde sanat yapma kaygılı içi boş filmler, diğer yanda da sinemaya hiçbir hizmeti olmayan gişe filmleri varken Onur Ünlü aslında bu camiada söz sahibi olmak isteyen her sinemacının yapması gerektiği gibi bu yapay kategorizasyonu hiç umursamıyor. Polis ile beraber başladığı sinema yolculuğunda her filmiyle birlikte bize "iyi film" ve "kötü film" ayrımından önce "Onur Ünlü filmi" kalıbını hatırlatması da bu yüzden. "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi", tıpkı ismindeki kinayeden de anlaşıldığı gibi, eksileriyle artılarıyla safkan bir Onur Ünlü filmi. Filmin içerisindekiler de alabildiğine karikatürizasyonlarıyla Onur Ünlü karakterleri. Bu nedenle her anında beklenmedik olayların yaşandığı, sürprizi ve hatta saçmalığı bol bir film bu. Ötekinin de, berikinin de gülecek bir şeyler bulabileceği, hafif, alaycı ve tempolu bir kara mizah örneği.

    Oyuncularıyla çok iyi anlaşan bir yönetmen olduğunu bildiğimiz Onur Ünlü, geniş kadrosunun oyuncu yönetimi konusunda yine çok iyi bir iş çıkarmış. Selçuk Yöntem, Bülent Emin Yarar, Türkü Turan, Ezgi Mola, Tansu Biçer, Cengiz Bozkurt, Tuğra Kaftancıoğlu, Ushan Çakır ve tabii ki de Güler Ökten gibi oyuncuların birbirlerinden rol çalmadan müthiş bir grup çalışmasına imza attıklarını görmek gerçekten de çok keyif verici. Onur Ünlü, hiçbir karakterini bir diğerinden önde tutmayarak filmin vurgusunu genelleştirebilmeyi güzel bir şekilde başarmış.

    Filmin en büyük sorunları ise sinema estetiği mevzusundan ortaya çıkıyor. Zira görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği ve ışık maalesef dizi tadında kalmış. Bu da elbette ki filmin sinemasal değerini aşağılara çekiyor. Filmin kurgusundaki irili ufaklı problemler de bazı sahnelerin birbirinden kopuklaşmasıyla sonuçlanıyor. Bunun dışında filmin genel absürdlüğü dışında fazla rahatsız etmeyen bazı tiyatral sahneler de Onur Ünlü'nün filmini daha akılda kalıcı olmaktan alıkoyuyor maalesef. Kısacası bazı teknik problemler ve karakterlerin komik ama derinliksiz olmaları filmin daha fazla ciddiye alınması konusundaki engeller olacaktır.

    Ne olursa olsun, Onur Ünlü sinemamız için bambaşka bir önem teşkil eden, özel bir yönetmen. Yaratıcılığını ve özgünlüğünü şu ana kadar çektiği iyi ya da kötü her filmden sezebilmek mümkün. "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi" de, Onur Ünlü'nün filmografisinde görünce şaşıracağımız bir eser değil. Onur Ünlü absürdlüğünde, Onur Ünlü ciddiyetsizliğinde, içeriğinde politik ve sınıfsal taşlamalar barındıran komik bir film. İrili ufaklı hatalarını gözardı edip sinema salonlarında Türk sinemasındaki kutuplaşmaları umursamayan, kendisini ötekileştirmeyen bir film izlemek, bir sinemaseverin vereceği en makul karar olacaktır. Çünkü bu piyasada samimi bir film izlemek, bazen hakikaten de çok zorlaşıyor.

    kaankarsan@gmail.com twitter.com/kkarsan

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top