Begenen kesimler tarafkir diye yorum yapanların çoğu tarfkirliklerinden böyle diyorlar ne ironi ne paradoks ama! Hele bunu diyen bazıları aslinda bu film hiç yayınlanmamaliydi diyerek kendilerini ele veriyor. Üstad devletin eliyle İslam a darbe vurulmaya çalışılan, islamin bu ülkeden kaldırılmasi için bütün devletin seferber olduğu bir zamanda iman gücüyle tek başına kafa tutmuştur. Bediüzzaman gibi bir dahinin kitaplarından istifade eden biri olarak sinemaya gittim. Beklentim büyük olduğu için hayal kırıklığım da büyük oldu. Tamam zor bir kararter ama bu kadar mı profil düşürülür. Ekmek için ağlayan, kendini acindiran bir tip yapmışlar. Tarihe mal olmuş böyle bir zat bu şekilde yapılmamaliydi. Oyunculuklar genelde vasat , orta yoluydu. İp man e bakın nor karakter nasıl lanse edilir görün .
Hafta sonu izledim basrol oyuncusunun karakterle tam örtüstügünü söylemem fakat genel itibariyle iyiydi.Bilinen bilgiler üzerinden kurgulanmis.Daha detayli ögrenmek isterseniz tarihçe-i hayati isimli eserini okuyabilirsiniz. saygilarimla...(benden 2/5)...
Muhteşem bir ışıklandırma. Görüntü Yönetmeni kimse işinin hakkını sonuna kadar vermiş. Film olağanüstü derecede görsel duruyor. Bir de filmin başrol oyuncusu rolünün hakkını vermiş harika bir performans sergilemiş. Belliki çok çalışmış. Diğer rollerdeki oyuncularda biraz sıkıntı var. Bekçi rolündeki Ahmet Yenilmez de her zamanki gibi kendini kanıtlıyor. Filmi izleyenler birkaç yerde kopuk sahnelerle karşılacak. Ama genel olarak değerlendirildiğinde Türk sineması içinde çıta üstü bir film.
ya fılmı ızlıyım dedım bı baktım hıcbır büyük sınemada yok..yok eyupte yoksılıvrıde..yanı anlam vermek mumkun degıl nedır bu korku bu telaş..alt tarafı bı düşünürün hayatı..bu fılmı ızleyıp herkes gaza gelıp nurcu mu olcak..ınsan emrak edıo ızlemek ıstıo ama anlamsız bır korkuyla fılme gıtmek zorlastırılıo..bu cok yanlıs cook
Üstad filme bir numara büyük gelmiş. Gerçi Mehmet Tanrısever elinden geleni yapmış ama az bütçe ile bu kadar olmuş. Mürşit Ağa Bağın oyunculuğu çok iyiydi belli ki iyi hazırlanmış bu rol için. Müziklerde iyiydi. Bazı replikler seyircinin gözüne gözüne sokularak yapılmaması daha iyi olurdu. Ama yinede böyle değerli bir şahsiyetin sinema salonları aracılığı ile dünyaya tanıtılması ve bir tabuyu kırmak önemli bir iş. Bence bunun arkası gelmeli insanlar bilmediklerinden korkar. Okuyan bir toplum değiliz bari filmini izleyerek üstadı bir nebze tanıma fırsatı olur. Bugüne kadar hayatında kimseye zarar vermemiş bir alim olan üstada ağza alınmayacak derecede çirkin ifadeler ile saldıran zavallılarada acıyorum. Üstadın dediği gibi "yaşasın zalimler için cehennem"
Asrın Alimi Said Nursi...Hayatını ve kitaplarını defalarca okumuş olduğum Seyda...Bir ömür sürgünlerde,hapislerde,açlık ve işkenceyle geçmiş. Kimseye boyun eğmemiş,hep dik hep "ben inanıyorum,öyleyse üstünüm" demiş ve hiç bir inançsıza aman!! dememiş büyük insan... Hayatını perdede izlemek ne büyük şeref..."Birgün bu Risale-i Nurlar sinema perdesi gibi gösterilecek ve bütün dünya onları izleyecek" diyecek kadar ufku geniş büyük insan...Filmdeki eksikliklere hiç girmeyeceğim, ortada büyük bir samimiyetle yapılmış, emek verilmiş,önemli bir yapıt var. Gidip görmek gerekiyor...Bu adamı sevmiyor olsanızda, inandığı değerlere saygılı olmasanız da. "acaba ne demiş" diye merakınızı gidermek için bile gitmelisiniz...Mutlaka bir şekilde sizinde içinize seslenecek mutlaka!!!!
Bu yorumu yazmadan 150 kadar yorum okudum. Bu tarz filmlerin taraftarları olduğu gibi karşıtları, hatta düşmanları oluyor. Biyografi ve tarih konulu film çekmek oldukça maliyetli ve zor bir iş. Kısaca film yorumum: Bediüzzamanın hayatını okuyan birisi olarak tabiki zevk aldım. Filmde yansıtılabilen Said Nursi Hz. gerçeğinin 1/10 bile değil. Her şeyin ilkini yapmak zordur. Bundan sonra Bediüzzaman filmi yapacakların işi zor. Zira bu filmin çıtasını aşmak zorundalar. Bediüzzaman filmi 20 senedir hayal edilen bir filmdi. Bu açıdan Mehmet Tanrısever beyi takdir ediyorum. Filme 73 yaşındaki babamı biraz teşvik ederek götürdüm. "Benim bu yaşta ne işim var sinemada" dedi. Salonda 75 yaşında birisini görünce şaşırdık. Hele film bittiğinde göz yaşlarıyla salonu terkederken âmâ (kör) birisini gözyaşlarıyla görünce anladık ki taraf olanlar gereğini hakkıyla yerine getirmeli. Böyle filmlere daha filme gitmeden kötüleyen, içlerindeki hazımsızlığı, nefret, kin ve irini sinema sitelerindeki yorum sayfalarına boşaltanlara karşı biz onların tarzıyla cevap vermeyiz. Milli şâir Mehmet Akif Ersoya Mısır sürgününden dönünce sakalından ötürü hakaret etmek isteyen birisi. - "Akif bey ayıya dönmüşsünüz" demiş. M. Akif merhumun cevabı ne güzeldir: - "Olur o zaman başka yöne döneyim" diyor. Bu arada filme gidip seyreden ve yorum sayfasına da nezaketle beğenisini veya eleştirisini yapanları tenzih ediyor ve teşekkür ediyorum. Bugünlerde hakkında yapılan dizi ile de çok konuşulan Muhteşem Osmanlı Sultanı Kanuni S. Süleymana İran şahı (afedersiniz) pisliğini hakaret amaçlı Osmanlı sarayına gönderiyor. Kanuni ise cevaben aynı sandığa lokumlar koydurup gönderiyor. İçine de bir not yazılıyor: -"Herkes misafirine yediğinden ikram eder." Zannediyorum bazıları açıktan dine mukaddesata manevi değer ve şahsiyetlere açıktan hakaret edemiyor. Hür Adam filmini bahane ederek Bedizzaman Said Nursiye veya dindarlara içindekileri kusuyor. Böyle filmler bir manada turnusol kâğıdı gibi kimilerinin rengini ve niyetini ortaya çıkarıyor. Hz. İbrahimi Nemrut ateşe atıyormuş. Tam bu sırada bir kuş ağzında bir çöp, odunların üzerine atıyor. Ne yapıyorsun deniyor. O da ateşi harlatmaya çalışıyorum. Bu çöple mi? Kuş -"Çöpün ateşe belki faydası olmaz. Ama ben İbrahimin yanmasını istiyorum. Bir başka kuşta gagasında bir damla suyu ateşin üstüne bırakıyor. -"Bir damla su ile ateş söner mi?" O da -"Söner mi bilemem. Ama ben de İbrahimin yanmasını istemiyorum" diyor. Hikâyede İbrahimin yanmasını isteyenlerle istemeyenler belli. Yorumları okuyunca siz de az çok anlıyorsunuz. İbrahimin yanmasını isteyenler sanki kıyamet günü şeytanın benim için ne yaptınız? Sorusuna cevap hazırlarcasına yaptıkları ortada.
Sözün burasında İbrahimin yanmasını istemeyenler akl-ı selimle düşündüklerinde yapmaları gereken bir şeyler olduğunu göreceklerdir. Zira ahirette bizlere de sorulduğunda cevabımızın altı dolu olmalıdır. Bu film için de en azından yapmamız gerekenler var.
Sikici ve çok basariz bir çalisma; resmen, tarihin karanlik sayfalari önünde yok olmus bir figürü aklama çabasindan öte gidememis bu film. Mantik yok, kurgu yok; bosuna vakit kaybi bence :( 10/1
Bence filmin sinematografik yaniyla ilgili yeterince yorum yapildi. Belki bu film icin daha fazla dikkat edilmesi gereken B.Said Nursinin filmdeki sozleri, e.g. Ankaranin kafasini cok karisik gordum, Aklin nuru fen bilimleri + Kalbin Nuru din bilimleri = İkisinin birlesmesinden hakikat ortaya cikar. Enfes suzme ozetler.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.