Hesabım
    Gelecekten Bir Gün
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Gelecekten Bir Gün

    Gelecekten Bir Gün

    Yazar: Ali Ercivan

    Tembellik, sadece bizim sinemamıza özgü değil şüphesiz. Bir internet şöhretine film yaptırmak, Hollywood’da da pekala gerçekleşebilirdi. Issız Adam parodisi ile web ortamında ünlenen, sonrasında Okan Bayülgen’in ekibine dahil olan Hayrettin Karaoğuz’un başrolünde oynadığı bir film yapılmış olması da şaşırtıcı sayılmaz bu açıdan. Seyircinin tanıdığı ve sempatik bulduğu bir yüz, belki uzun vadede sinemamızın başarılı bir komedyenine de dönüşebilir. Belki... Daha özenli, daha yaratıcı projelerde yer alırsa tabii...

    Gelecekten Bir Gün’ün kendine referans aldığı filmler bariz. Ama hepsinin kaynağı Frank Capra klasiği Şahane Hayat (It’s A Wonderful Life). O filmde, hayattan umudunu kestiği bir anda intihara kalkışan kahramanın karşısına, pek alışılmadık türde bir melek çıkar. Melek, onun hiç varolmadığı bir hayatı gösterir kahramanımıza; dolayısıyla da hayatının değerini. Bu formülün çeşitli versiyonları yapıldı sinema tarihi boyunca. Dallas dizisinde Jr. için bile uygulanmıştı hatta bir ara. Gelecekten Bir Gün’ün de aynı formülü neredeyse birebir kullandığını tekrarlamaya gerek yok sanırım. Tolga, intihar etmediği takdirde nasıl bir geleceği olabileceğini görünce, hayatını yoluna koymak için uğraşmaya başlıyor.

    Ama zayıf bir senaryo, karikatür düzeyinde karakterler, ergenlik çağlarından kalmış bir mizah anlayışı ve televizyon trükleriyle işlemiyor o formül. Ancak bu hikayeyle hayatında ilk defa karşılaşmış ve bu mizah anlayışıyla akran bir seyirci kitlesi için anlamlı olabilir herhalde söz konusu film.

    Çoğu zaman o uzaylı büyülü televizyon dizileri tadında ve taze bir internet şöhretini paraya çevirmeyi hedefleyen bir film Gelecekten Bir Gün. Tabii ki böyle piyasa filmi denemeleri olacaktır. Böyle filmler yapılmasın demeye hakkımız yok. Ama daha zeki senaryolar yazmak ya da daha özenli filmler çekmek, inanın çok zor değil. Bugün yüz bin seyirci gibi rakamlar çoğu Türk filmi için büyük başarı sayılır hale geldiyse, en temel sebebi filmlerdeki özensizlik ve yaratıcı tembellik.

    Hayrettin Karaoğuz’dan başarılı bir komedyen çıkar mı, bunu zamanla daha iyi göreceğiz. Ama oyuncu olarak kendini geliştirmesi, üç beş mimik ve ifade ile bir nevi yerli Jim Carrey ya da Jerry Lewis olduğunu düşünmemesi gerek. Bu haliyle kısa süreli bir sempati toplamaktan öteye gidemez çünkü.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top