throughout
25 Kasım 2010 tarihinde eklendi
Görsellik şahane.. ama anlatım zaman zaman sıkıcı.. oyuncular çok başarılı özellikle melisa sözen ve serhat tutumluer.. film müzikleri hoş.. daha etkili bir final beklerdim ama genel olarak kaliteli bir film.. 7/10
Gerceklerin masal tadında anlatımı var bu filmde ve gozlerimize tıpkı 'hero'da ki kadar olmasa da ama tıpkı onun gibi gorsel bir ziyafet veriyor... Bazı arkadşalar osmanlıyı kotu gosterdigini, bizi yaraladıgını, 'imajımıza' zarar vereceğini yazmışlar! Bence o arkadaşlar osmanlı tarihini bir daha okusunlar ve de filmi tekrar izlesinler. Filmde olmayan bir şeyler mi gosterilmiş? Hayır. Taht kavgaları oldugunu, boyle zaman zaman osmanlıda çıkan ayaklanmaların bu sekilde bastırıldıgını, lise mezunu olana herkes gayet iyi şekilde biliyor. Yonetmeninde yaptıgı bunları guzel goruntulerle filme aktarmak olmuş. Ayrıca bu film bizim 'imajımızı' kime karşı zarar verecekmiş? Avrupalılara mı? Amerikalılara mı? ya da diğerleri... onların tarihlerinde daha beterler, hunharcaları var. Sonucta cok guzel yonetilmiş, masalımsı tadda film ortaya çıkmış, ve yeniden dirilen türk sineması adına da cok sevinçliyim. Devamları da gelsin...
Uzun zamandır bu kadar keyif aldığım bir türk filmi olmamıştı. Genellikle aynı konunun etrafında risk almadan dolaşan yönetmenler yüzünden Türk filmlerinden soğumuştum. Mistik ve efsunlu bir güzelliği vardı. Bu arada nakkaş Eflatun'un hayatı size enteresan gelmiyorsa lütfen filmini almayın sonra konuya ve sanatcılarına haksızlık olur :)
Filmin müzikleri güzeldi, beğendim. Yorumcuların belirttiği gibi filmde görsellik ön planda ve değişik teknikler kullanılmış ve hoş da olmuş. Minyatürlerin resmedilmesi, hareketlenmesi ve filme geçişler çok güzeldi. Filmde aynanın metafor olarak kullanımı etkileyiciydi. İyi düşünülmüş, zenginleştirmiş anlatımı. Zaman zaman dingin giden bir seyir izliyor film. Hızlı holywood filmlerine alışkın olanlar için yavaş gelebilir. Değişik bir tarz denenmiş ve ben başarılı buldum filmi. Farklı bir hikaye, değişik bir tad bırakıyor insanda. 10/8,5
Türk sinemasında eşine benzerine rastlanmayacak bir görseliyet var. Oldukça şiirsel. Anadolu'nun fantastik dokusu en nihayet öğrenildi. Tarihi yerleri, dönem filmi çekmek için ne kadar el verişli olduğu Derviş Zaim tarafından önümüze seriliyor. Film, Batı sinemasının göz ardı ettiği Osmanlı'nın sinemanın ağzına layık estetiğini bize layıkıyla veriyor. Ancak kullanılan metaforik anlatım pek ustaca değil. Aynalara fazla yüklenilmiş ve genel hatlarıyla öykü hayli acemice. Senaryo pek işlenememiş, oyuncu tercihleriyse -özellikle başroldekiler- çok yanlış. Hero, Parlayan Hançerler gibi epik, şiirsel ve metaforlara yüklenerek sözünü söylemek isteyen bir film. Ama bunu hakkıyla yapamıyor. Yine de Türk sinemasında önemli bir yer edindiği kesin
gerçekten filmi çok başarılı buldum böyle güzel görüntü geçişleri başka hiç bir filmde yoktur. Özellikle Serhat Tutumluerin su gibi duru bir oyunculuğu vardı bazı filmler abartı oyunculuklar gerektirmez sade ve yalın oynamak gerekir Serhat Tutumluerde bunun üstesinden en iyi şekilde gelmiş. Derviş Zaimin o güzel filmlerine biri daha eklenmiş.İyi seyirler..
filme gitmeden önce aklımda kalanlar hep kötü yorumlardı... beraber gittiğim arkadaşımında filmin ilk dakikalarından itibaren sıkılmaya başladığını belli etmesiyle beraber kendimde sorunlar aramaya başladım... =) ama filmin her karesi ilginç bi şekilde ilgimi çekti... film bittiğinde gerçekten mutlu ayrıldım sinemadan...serhat tutumluer ve melisa sözen’in oyunculukları mükemmele yakındı... diğer karakterlere ise zaten pek bi iş düşmüyordu...nakkaş sanatının 2 boyutlu tasvirlerinden, filmin kendi karelerine geçiş sahneleri gerçekten benim fazlasıyla hoşuma gitti ki bence bu çok iyi düşünülmüş ve uygulanmış... ayrıca ayna yoluyla yapılan imgesel anlatımlar beni o kadar etkilediki bence filmin en can alıcı sahneleride zaten bu sahnelerdi... o günün (18. yy) istanbul’u da teknoloji kullanılarak iyi bi şekilde aktarılmaya çalışılmış...filmin eksik yanları yok mu, elbetteki var... bir dönem filmi olduğu için o dönemin dilini tam olarak yansıtamadığını düşünüyorum... kimi zaman günümüz türkçesi kullanılmış, aralara eskiden kullanılan kelimelerden serpiştirilmiş ama tabiki bu şekilde iyi olmamış... diyologlar yeterince iyi, lakin nakkaşlarda görülen tasavvuf etkisini serhat tutumluer çok iyi yansıtamamış ya da bu senaryonun eksikliğinden kaynaklanıyor...en nihayetinde film bir derviş zaim filmi ve bunu farkedebilmek mümkün... çünkü tabutta rövaşata’dan bu yana süre gelen bir derviş zaim üslubu mevcut...cenneti beklerken bana göre gerçekten üstüne kafa yorulmuş ve ciddi emekler harcanılmış bir film... film ya izleyini büyüleyecek ya da canını çok ama çok sıkıcak, derviş zaim’in diğer filmlerinde olduğu gibi... ama cenneti beklerken beni fazlasıyla tatmin etti... tavsiye etmek isterim ama herkesi beni etkilediği gibi etkileyeceğini de düşünmüyorum... yani sonuçta bu kişisel bir his... yönetmen herkesi tatmin etmek zorunda değildir önemli olan kendi tatminidir... umarım başarılar elde eder bu film...
Derviş Zaim'in bir diğer filmi "Filler ve Çimen" gibi insanın içine sıkıntı veren bir film. Çok hüzünlü bir havası var. İnsanoğlunun kaba güç karşısında hiçbirşey yapamamasını çok iyi anlatmış. Tabi başka şeyler de anlatmış ama benim ilk dikkatimi çeken bu nokta oldu. Amerikan filmlerindeki kahramanlar herhalde bu işe yarıyor. Bütün kötülere haddini bildirip sanal rahatlama yaşatıyorlar seyirciye. Ama gerçek öyle değil tabi.
Filmin afiş çalışması çok başarılı. Asker kostümleri dışında diğer kostümleri de başarılı buldum. Dekor konusunda muhteşem Ayasofya görüntüsü hariç ne bulduysak onu kullanalım mantığı vardı biraz. Minyatürlerin animasyon kullanımı ise filme ayrı bir değer katmış.
Gerçekten çok güzeldi müzikleriyle duygusuyla insanın içine işliyor,herkesin yüreğine saglık herşey o kadar ince düşünülmüş ki emeklerine değmiş..Filme ayrı bir tat katan da efektlerdi.Bu aralar gitmek istediğiniz bir türk filmi varsa cenneti beklerken'e gidin;pişman olmazsınız...
derviş zaim, zeki demirkubuz ve n.b.ceylan sinemamızın kahraman yönetmenleridir bu yönetmenlerin filmleri sıkı filmlerdir derviş zaim sinemasına hayranlık duyan birisi olarak sabırsızlıkla bekliyorum
bu film izleyeni büyülü ama gerçek bir yolculuğa çıkarıyor, derviş zaim 10 numara iş çıkarmış türk sineması adına çok sevindirici bir çalışma, altın portakaldan eli boş dönmesi ise diğer yapımların çok daha başarılı olmasındandır. zaim, demirkubuz ve ceylan iyi işler yapıyor bize de takip etmek düşüyor.