-Nori karakterini canlandıran Jed Brophy ilk film Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (The Hobbit: An Unexpected Journey)'ta ve ikinci filmde de yer alıyor. Gerçek hayattaki oğlu Sadwyn Brophy ise “Eldarion” rolüyle Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King) filminde karşımıza çıkmıştı.
-Fili rolünü üstlenen Robert Kazinsky birkaç sahnenin çekiminden sonra kişisel sebeplerden dolayı projeden ayrıldı ve İngiltere’ye dönme kararı aldı. Onun yerine rolünü ise Dean O'Gorman üstlendi.
-Ian Holm ve Christopher Lee sağlık koşulları el vermediğinden Yeni Zelanda’ya gidemediler ve kendi sahnelerini Londra’daki Pinewood Stüdyosu’nda çektiler.
Filmin çekimleri Peter Jackson'ın Wellington'daki kendi topraklarında ve Yeni Zelanda'nın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilirken, post prodüksiyonü Park Road post prodüksiyon şirketinde yapıldı.
Hikayeye yeni eklenen bir karakter olan Elf savaşçı Tauriel, Evangeline Lilly tarafından canlandırıldı. Senaryo yazarı Fran Walsh, kitaptan bağımsız olarak yapılan bu değişikliğin, hikayedeki kadın karakterlerin eksikliğinden doğduğunu; Tauriel'in bu boşluğu çok iyi bir şekilde doldurduğunu belirtiyor. Aynı zamanda hem kitaba hem de filme sadık olmak durumunda olduklarını söyleyen Walsh ekliyor: ''Kitap ile film arasında farklar daima olacaktır çünkü filmlerin başka dramatik gereklilikleri vardır.''
Karaktere hayat veren Evangeline Lilly ise The Hobbit'in çocukken en sevdiği kitap olduğun ve bu teklifin onun için bir rüyanın gerçekleşmesi anlamını taşıdığını söyleyerek ekliyor: ''Oyuncu olarak şu ana kadarki en zor işimdi ama bu zorluğu çok sevdim.”
Hobbit üçlemesi için yapılan ilk şey Yeni Zelanda'nın farklı bölümlerinde gerçekleşen uzun bir ön çekim süreciymiş. 266 gün süren bu çekimler, Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları filmiyle birlikte de sürmüş. Bu filmde altı farklı platoda çalışan ekibin çekim alanları içerisinde Miramar-Yeni Zelanda’daki yapım tesisleri ve Yeni Zelanda'da bulunan iki farklı ada bulunuyor. Jackson bu filmle birlikte daha önce hiç işlemedikleri Orta Dünya'nın yeni bölgelerine gidileciğini ve diğer filmlerde yer vermedikleri yeni dünyalar sergileyeceklerini belirtiyor.
Serinin ilk filmi Hobbit: Beklenmedik Yolculuk ile birlikte Oscar ödülüne aday gösterilen yapım tasarımcısı Dan Hennah, yeni film için de geniş bir ekiple çalışmış. Setlerin son halini en ince ayrıntısına kadar tasarlamak için bir araya gelen ekip günde 24 saat çalışarak, Hobbit üçlemesinin tamamı için 94 farklı modelden oluşan bir Orta Dünya sanal minyatürü yaratmışlar.
Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları da ilk filmde olduğu gibi yeni teknoloji Red Edpic dijital kameralarıyla, saniyede 48 kare yakalanarak çekildi. Üç boyutlu filmlerin sunduğu derinlik doğrultusunda çekimleri tasarlamayı sevdiğini belirten Peter Jackson ekliyor: “Filmi normalde çekeceğim gibi çekiyorum ama o ekstra boyutun bir artı olduğunun farkında oluyorum. İzleyicilerin bu dünyaya adım atıp onun bir parçası olduklarını hissetmelerini istedim.”
Filmin dijital ekibi Weta Digital’daki doku departmanı, Ejderha Smaug’un derisini hazırlamak için 2.5 yıl boyunca çalışmış.