Ülkenin işgal altında olduğu sırada, öğretmen okulundan yeni mezun olmuş İstanbullu idealist Aliye öğretmen, bir Anadolu kasabasına atanır. Kasabayı benimseyeceğine, çocuklara bir ışık, bir anne olacağına ve hiçbir şeyden korkmayacağına dair kendine söz veren genç öğretmen aynı zamanda milli mücadeleye de destek olur ve çeşitli faaliyetlere katılır. Bunu tasvip etmeyen yobaz Haccı Fettah, din ve namusu bahane ederek Aliye'ye iftira atar, tüm kasaba ona inanır ve genç öğretmen idealleri, savunduğu düşünce uğruna linç edilir.
Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan film, Lütfi Akad'ın yönettiği ilk film olma özelliğini taşırken, üç kez sinemaya aktarılan romanın en başarılı sinema uyarlaması olarak kabul ediliyor.
Türk sinemasının dönüm noktası olarak kabul edilen Vurun Kahpeye, tiyatro ile sinemanın birbirinden kesin olarak ayrılmasını sağlayan film olarak görülmektedir. Teknik imkansızlıklara rağmen, Lütfi Ömer Akad'ın o zamana kadar tiyatro geleneğinden gelmiş sinemacılara göre farklı bir sinema dilini yansıtması sebebiyle hem eleştirmenlerden hem de genel seyirciden oldukça büyük ilgi gören Vurun Kahpeye; tüm bunlara rağmen tutucu çevrelerin zorlamaları yüzünden tam 3 kez sansüre uğradı.
Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 1949, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 1949.