6 Haziran 1944 Normandiya Çikarmasi'nin basladigi gün, Müttefik Kuvvetleri, tarihinin en büyük çikarmasini gerçeklestirmektedir. Ancak müttefik ordulari Normandiya sahillerine akin ederken, küçük bir askeri birlige çok farkli bir emir verilmistir; Cephenin derinliklerine giderek tek bir askeri, parasütçü Er James Ryan'i kurtarmak...Er Ryani Kurtarmak (Saving Private Ryan), Steven Spielberg tarafindan yönetilerek, Robert Rodat tarafindan yazilan, II. Dünya Savasi konulu bir savas filmi.Film, Yüzbasi John M. Miller (Tom Hanks) ve yaninda bulunan askerlerin (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, ve Adam Goldberg), diger üç kardesi savasta sirasinda farkli cephelerinde ölen, bunun sonucunda eve dönüs vizesi alan James Frencis Ryan isimli askeri bulmaya çalisirken baslarindan geçenleri konu almaktadir.Filmin ilk 20 dakikasindaki Normandiya Çikarmasi sahnelerinin, dünya sinema tarihindeki yeri ayridir. Film elestirmenleri bu sahneleri asiri gerçekçi olarak nitelendirmistir. Bununla beraber yapildigi yilin en iyi film Oscarini alamamasi film elestirmenleri tarafindan Oscar tarihinin ayiplari listesinde yer alir. IMDb internet sitesinde sinema tarihinin en iyi 250 filmi listesinde 8.5 puan ile 58. sirada bulunmaktadir.Normandiya çikartmasinin yapildigi 6 haziran 1944 günü küçük bir askeri birlige farkli bir görev verilir. Düsman bölgelerine sizarak parasütçü er James Ryan'i kurtaracaklardir. Çünkü 4 çocuk annesi bir kadin, diger 3 çocugunu savasta kaybetmistir ve son çocugunu da kaybetmek istemiyordur. Washington'in emri kesindir. Kadinin oglu bulunacak ve sag olarak getirilecektir.Yüzbasi Miller'in askerleri bir yandan tehlikelere gögüs gererken bir yandan da emri sorgulamaktadir. Bir insanin hayati sekiz insanin hayatini tehlikeye atmaya deger mi ?Yapim, 1999&8242;da aday oldugu 11 daldan, aralarinda en iyi yönetim ve en iyi görüntü yönetiminin de oldugu 5 dalda Oscar ödülünü almisti.Buna Ek Olarak Bir Haberde Ben Eklemek Istiyorum2009 Yilinda Yapilan Bir Ankete Göre Er Ryani Kurtarmak Adli Film Gelmis Geçmis En Iyi Savas Filmi Seçilmistir.