Sonbahar
    3,9
    Sonbahar hakkında görüşlerin ?

zorba
    zorba

13 Ekim 2011 tarihinde eklendi
    hayranlikla izledigim karadenizin büyüleyici doga sahnelerine tipatip uyumlu müzikler öylesine yakismis ki; kendini samimi ve bir o kadar da uzak hissettiren, izlerken kokusunu dahi duyabileceginiz el degmemis bir belgesel gibi. yusuf hapisaneden çikip memleketine geldiginde, yagan yagmurdan korunmak için bir çardagin altindayken, seyirciye o çardagin altina hapsoldu izlenimi vermesi hiç bir zaman tam olarak özgürlügüne kavusamayacaginin da ilk adimlarini gösteriyor yönetmen bize.ve gittigi köyü de Yusuf için hapisaneden farkli degil.fakat aaah ask sen nelere kadirsin.bu özgür hapisanede tam da tutunabilecegi bir dal yakalamisken, düsmeye devam ettigini anladiginda anliyor ancak bu dalin ne kadar kirilgan oldugunu.hepimiz her zaman kendimizi arariz.fakat buldugumuzda bundan o kadar ürkeriz ki, an kolay yoldur artik oradan hizlica uzaklasmak Ve bir yönetmen zekasi ve becerisi.Tek basina iskeleye gittiginde karadenizin o öfkeli dev dalgalarinin korkunç bir yaratikmiscasina iskeleyi ardi ardina dövmesi ve bu sahnenin hemen önünde çaresiz duran Yusuf.müthisbir görsel sölendi diyebilirim. Ve son sahne… Sahnede Yusuf var.kamera yavasça yusufdan ayrilip pencereye dogru yaklasiyor.disarda huzur veren dolu dolu yemyesil bir doga manzarasi.agaçlarin arasinda tam seçemediginiz bellibelirsiz yavas ilerleyen bir hareketlilik var.o an insanin ta derinlerine kadar isleyen, iç burkan ve ayni zamanda da tedirgin eden, sabit tonda ve kesintisiz tulum sesine; kaçinilmaz sonu hatirlatircasina sabit araliklarla eslik eden tek darbelik davul sesleri.ölümün bir müzigi olsa bundan baskasi olamazdi. hem senarist hem yönetmen özcan alperin eline yüregine saglik.ayrica görüntü yönetmenini de yürekten kutlamak gerek.türk sinemasina böyle bir saheser kazandirdiginiz için sizlere minettariz.
    emrahsahin98
    emrahsahin98

8 Haziran 2009 tarihinde eklendi
    Ölüm üzerine çok güzel bir film yapmış özcan alper.Özellikle muazzam final sahnesiyle aklımda kalacak bu film.
    Demirtas
    Demirtas

19 Haziran 2009 tarihinde eklendi
    Sessiz, suskun, derin ve çok yalın bir film Sonbahar. Karadenizin muhtşem görüntüleri arasında kafanızı ve kendinizi dinlemek istiyorsanız bu filmi izleyin. Filmi kışın izlemenizi öneririm. Sonlara doğru olan iskele ve kızgın dalgalar sahnesine ve finaldeki vedayı dikkatle izleyin. Çok etkileneceksiniz.
    kuzularynsessizli-i
    kuzularynsessizli-i

21 Mayıs 2010 tarihinde eklendi
    Çok çok güzel ve sağlam bir drama...

Mutlaka izleyin Türk sinemasının böyle güzel filmlere ve daha çok gerçek sinema izleyicisine ihtiyacı var...10/10
    semahos
    semahos

17 Mart 2009 tarihinde eklendi
    bir karadeniz aşığı olarak filmin görselliği ve müziği müthiş güzel.bana göre oyuncular çok sade ve samimi oynamışlar.duru,dingin ve hüzünlü bir film ama asla ağdalı bir hüzün yok.bundan sonra film seçerken Özcan Alperin yönettiği filmleri de seyredilecekler listeme alacağım...
    adofina
    adofina

10 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    "Sonbahar", hakkını yemiyor uğruna ölünen düşlerin.
    Majör-2
    Majör-2

11 Ekim 2009 tarihinde eklendi
    1 saat dayanabildim.Fenalık geldi, daraldım ve filmi bıraktım.

Şöyle düşünün:
    Eşsiz bir karadeniz manzarası(ama hakikaten eşsiz) ; alt fonda karadeniz müzikleri ve konusu olmayan bir senaryo...

1 saate kadar başladığı gibi geldi.Bir adım ilerlemedi, ruhum daraldı.Konuşma yok, herhangi bağlayıcı hiçbişey yok, karadenizi izle izle dur...

Valla eğer bu sanatsa, sanatseverleri sabırlarından ötürü tebrik etmekten başka yapabileceğim hiçbir şey yok...Büyüksünüz...

5/10...
    zgrklc
    zgrklc

19 Ekim 2009 tarihinde eklendi
    gerçekci saglam bir film yalnız görüntüler e cok emek harcanmamıs fınal muzıgı dısında muzıklerde cok ıyı secılmemıs..ızlenmesı gereken guzel bır fılm
    cudiferat
    cudiferat

26 Nisan 2009 tarihinde eklendi
    Benim gibi fikir içerikli filmleri seviyorsanız hele bide üstüne Psikoloji; kesinlikle ama kesinlikle kaçırmayın.

Zira Başrol oyuncusunun penceresinden karadenizin doğasında sessizce çam ormanlarını uzun uzun seyretmesi benim için gerçekten çok şey ifade ediyor çünkü o anda neler hissettiğinin onda birini (ki bu bile fazla aslında) hissedebiliyorum.

Ama dediğim gibi yabancı iseniz bu konulara (beraber gittiğim arkadaşlarda gördüğüm gibi) neyapıyo bu adam, bitse de gitsek diyebilirsiniz.

Film hakkında ufak tefek bikaç şey söylemek gerekirse.
    Herşeyden önce fikir konulu filmlerde bağıra çağıra fikiri beyine enjekte etmeye çalışan filmlerdense bu tür filmleri kimilerine göre sıkıcı olmasına rağmen çok seviyorum.(bkz. Motosiklet Günlüğü) Zira yorumu seyirciye bırakıyor çünkü; mühim olan da bu değil mi ? Sanat insanı düşünmeye sevk etmeli zira
    Başrol gerçekten rolünü çok güzel oynuyor.
    Yöre insanının tasviri filmin
    etkileyiciliğine, gerçekliğine ve doğallığına kat kat etkinlik kazandırıyor.
    Bence mutlaka izleyin senenin en iyi 2-3 filminden biri. Festivallerdeki tepkilerden anlaşılıyor zaten. 8,7/10
    Dipnot: Annenin o sımsıcak ve içten ses tonu; Filmin sonunda anne için enstrümanı çalması ve sonrası ve tabii ki sondaki o koltuğa gömen müzik/şarkı(benzer etkiyi pat diye gelen "Gülümse" ile Vizontele Tuuba da yaşamıştım) gözlerinizin dolmasına ye
    nurdanturhan
    nurdanturhan

1 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    çoook başarılı bir film olmuş. herkesin izlemesinin kesinlikle tavsiye ederim. görüntüler, oyuncular gerçekten çook iyi. kesinlikle izleyin...
    Fatih C
    Fatih C

21 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
    Yusuf üniversite yıllarında siyasi olaylara karışması sonucunda ızdıraplı hapishane yılları başlıyor. Hapisten çıkınca memlekete dönüyor ve hayata adaptasyon sürecinde buluyor kendini Yusuf.
    Filmin siyasi boyutu bir yana, Karadenizin büyülü atmosferi melankolik bir yapıda işlenmiş. Durağan bir film olmasına rağmen etkileyici sayılır.
    scar-face-53
    scar-face-53

9 Ekim 2009 tarihinde eklendi
    neden böyle kaliteli filmler yapmıyor bizim türk sineması?? ewet izleyenler biliyor çok ağır ilerliyor... ama müzikleri anlattığı gerçeklere dayalı hikayesi sıradan ama bunu çok kaliteli bir dille atlatmış bi film. hele hele sondaki liman sahnesi ve sonrasında rizemin tulumu ve son... bitirdi beni ya gerçekten bitirdi. 10/10
    burcuarslan85
    burcuarslan85

23 Aralık 2008 tarihinde eklendi
    4 4 lük bir film,bütün ekibin emeği o kadar net geçiyo ki bizlere,senaryodan yönetmene oyunculara kadar herşey dozajında herşey olması gerektiği gibi amacına ulaşmış ve çok samimi,karadenizi karadeniz insanını göze batmadan milimal bir şeklde bu kadar güzel ve sade bir anlatım olamaz,aldığı ödülleri kesinlikle hakediyor,yani senaryo bir kere çok sağlam,aşk,acı,korku,bilinçaltı,dostluk,aile sevgisi hepsi işlenmek için değilde öyle olması gerektiği için işlenmiş,tıpkı hayat gibi,sanırım özcan varlının da amacı buydu,bana öyle geçti hayat gibi bir film çekmek,onur saylak bilkentte burslu okudu bence o okulun gururudur,kolay kolay böyle oyuncu yetişmez,bu da saylağın başarısıdır,özel ve zor bir okulda 100 de 100 burslu okumak kazanmak,sonra da böyle bir film ve bu filmin hakkını vermek,ölmek üzere olan bir adam başka türlü oynanmazdı,bilmiyorum ya da en güzel anlatım biçimi buydu,her an ayy yusuf ölücek diye koltuğumda tir tir titredim,sonu mu?gerçekten görülmeye değer!!!feza çaldıranı da tebrik etmek gerek görüntü kalitesi de muhteşemdi.bu film beni öylesine etkiledi ki saylağın çaldığı tulum(ben tulum diye biliyorum ama yanlışsa özür diliyorum)rüyama girdi rüyamda çok büyük bir ustalıkla tulum çalıyordum:)gerçek bir film böyle olur bu kadar etkiler seyircisini,düşündürür,sarsar ve kendine getirir,iyi iş budur der,haykırır,tıpkı sonbahar gibi!!10/10
    widmark-2
    widmark-2

25 Aralık 2008 tarihinde eklendi
    Umut verici bir yönetmen ve güzel çekilmiş final Sonbahar mutlak suretle izlenmeli
    deckard76
    deckard76

15 Temmuz 2009 tarihinde eklendi
    Muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde 90lı yılların devrimci gençliğine ağıt.