Her ey Gzel Olacak
Yazar: Ayşegül KesirliDanimarkal ynetmen Christoffer Boe'nin ilk uzun metraj filmi "Yeniden Sev Beni," 25. Uluslararas stanbul Film Festivali'nde gsterildiinde byk olay yaratmt. Filmin en can alc yan ise dngsel hikayesi ve lineer olmayan kurgusuydu. Allmadk bir anlatm tekniinin iine yedirilen esrarengiz ak hikayesi hemen hemen her sinema seyircisini bylemeye yetiyordu. Dier yandan, 2000'li yllarn banda yeni anlatm teknikleri peinde srklenen sinemaclarn izleyenleri batan karma yntemi de bu deil miydi zaten? "Dv Kulb" (1999), "Memento" (2000), "Sil Batan" (2004) ve daha niceleri hafzalarmza ayn metotla kaznd aslnda.
Bugnden geriye dnp, baktmzda "Yeniden Sev Beni" de dahil btn bu filmler hala etkileyiciliklerini koruyarak ekildikleri dneme sk skya tutunuyorlar ve bizler hala bu filmlere sayg ve sevgi besliyoruz. Ancak aradan yllar getikten sonra ayn yemek Christoffer Boe'nin yeni filmi "Hey ey Gzel Olacak"taki gibi tekrar stlp, nmze geldiinde, gemitekine e deer bir tavr taknmakta da zorlanyoruz.
Boe'nin politik bir gerilim olduunu iddia edebileceimiz yeni almas, bakarakter Jacob'un arabasyla arpt doulu gencin antasnda Danimarkal askerlerin tutuklulara ikence uyguladklarn gsteren baz fotoraflar bulmasyla balyor. Bir sava filminin senaryosu zerinde almakta olan Jacob, kendini fotoraflarn sansasyonel cazibesine kaptryor. Film sresince, Jacob fotoraflarn arka plannda yatan olaylar lineer bir yk haline getirmek iin urarken, izleyiciler de hem Jacob'un karmak yaam yksn hem de fotoraflar Danimarka'ya sokan Ali'nin hikayesini zmek iin aba sarf ediyorlar.
"Hey ey Gzel Olacak"n hikayesi srkleyiciliini Jacob'un fotoraflar yaynlatmak iin gsterdii gayret sayesinde koruyor. Bu gerilim dolu srete Jacob'un karsna kan engeller, kt adamlar ve ailevi sorunlar gidiat sresince izleyenlerin dikkatini ayakta tutmay baaryor. Ynetmen Boe, Jacob'un maceras ile Ali'nin hikayesini birbirini blen, ancak hibir zaman i ie gemeyen paralar halinde gsteriyor. Seyredenlerin gemi-gelecek alglarn bozan ve hayalle gerek arasndaki snr ortadan kaldrmaya yarayan bu yntem filmde Boe'nin imzas olarak sunuluyor.
Btn bunlar bir yana, "Hey ey Gzel Olacak"n gidiat aslnda en klie politik gerilim filmlerinde bile var olan bir atma zerine kurulu. Bu atma etrafnda rlen ve Boe'nin imzas olarak sunulan anlatm tekniininse hikayenin gizemini korumaktan te bir fonksiyonu yok. Oysa Boe'nin anlatm tekniine sesi, ve grnty kullanarak yaratmaya alt David Lynch-vari tekinsiz atmosfer de eklenince "Hey ey Gzel Olacak"n grndnden ok daha derin ve felsefi bir film olduu izlenimini edinmek mmkn. Boe'nin filminin btn numaras da bu belki de. "Hey ey Gzel Olacak"ta grnrde her ey tamam, ancak anlatlan hikayenin alt yaps rk, malzemesi ise kof.
Anlayacanz, Christoffer Boe yeni almasnda da tpk nceki almalarnda olduu gibi usta sinemac David Lynch'e yknen bir film yapmak istiyor. Boe'nin bu amac Jacob rol iin setii oyuncu Jens Albinus'n fiziksel olarak Lynch'e fazlasyla benzemesinden bile anlalyor. Sarmal hikayeleri, tekinsiz karakterleri ve izofrenik anlatm tarzyla Lynch, Boe'nin "Hey ey Gzel Olacak"ta yaratmak istedii etkinin gerek ustas. Ancak ne yazk ki David Lynch olmak, lineer olmayan bir kurgu, tekinsiz ses/mzik kullanm ve i ie geen hikayeler yaratmaktan te, nevi ahsna mnhasr bir dokunu gerektiriyor.
Christoffer Boe'nin filminde ise bu dokunutan eser yok. Ortaya kan alma her ne kadar grsel ve anlatsal olarak sorumluluklarn yerine getirse de "Hey ey Gzel Olacak"n hikayesinin politik ve eletirel derinlii en klie Hollywood yapmlarna ta karacak dzeyde. Filmin sonuna eklenen ve lineer olmayan yk dzenini izgisel bir zemine oturtan 'aklama' niteliindeki blm ise Boe'nin sahiplendii ykleme tekniinin felsefesini kendi kendine alaa eden ve Boe'yi anlalmama korkusu tayan olgunlamam bir sinemac konumuna dren bir mdahale.
Sonu olarak "Hey ey Gzel Olacak," her eye ramen srkleyici olmay baaran yks ve eli yz dzgn grnt ynetimi iin izlenebilecek bir yapm. Ancak siz siz olun filmi filmin kendisi kadar ciddiye almayn. nk "Hey ey Gzel Olacak," eninde sonunda sradan, suya sabuna dokunmayan Hollywood-vari bir politik gerilim.