Ilknur K
1.238 değerlendirmeler
11 Mayıs 2012 tarihinde eklendi
film oldukça gerçekçiydi. bu kadar hızlı yayılan ve öldüren bir virüsün nasıl bir kaos yaratacağı gözler önüne serilmiş. gerçek olduğunu düşünmek bile üzücü. umarız politik çıkarlar için insan sağlığı bu denli tehikeye atılmaz.
Amerikan klişelerine yüz vermeyip,hikayenin ortasına gereksiz aşk öyküsü vs. koymaması bile övgüye değer.Belgesele kayan yapısıyla gerçekçi hale getirilmeye çalışılan film,bunu da çok iyi başarıyor.Ama Soderbergh'in artık klasikleşmiş ağır temposundan fazlasıyla nasibini alıyor alması bu filmi bir kaç yıl sonrasında hafızalarda bıraktırır mı,işte orası şüpheli.
Oldukça kalabalik ünlü kadrosu, dünyanin bir çok metrolpolinden farkli açilardan ve gözden bakilmaya çalisilan gerçekçi bir felaket filmi gibi yapiyor ama asli öyle degil; Son yillarda binlerce insanin ölümüne sebeb olmus tirilyonlarca dolar zarara sebep olan labaratuarlarda üretilen Deli dana, kus gribi, domuz giribi gibi virüsler için Basta Dev sermayenin etkisi altindaki Dünya saglik örgütü ve ilaç sirketlerini aklamak için çekilen gerçekleri söyleyen insanlari firsatçi onlara inananlari deli diye siniflandirabilecek kadar küstah bir film.Parçalari birlestiren yada sorgulayan herkezin anlayabilecegi gibi kus gribi Çinin engellenemez yükselisini biraz törpilemek için yaratildiki(çin gribi basarili olamamisti) Çin ekonomisi Trilyonlarca dolar zarar etti, onlarca ülke kanatli her canliyi itilaf edip milyarlarca zarar etti, hisseler çakildi.Domuz gribinde meksikaya amborgo uygulayabildiler, ilaç sirketleri sattiklari asilarla bir kaç yüz milyar dolarlar kazandi.Bir militanmis gibi çalisan Sdoderberg tüm virüsleri doganin dengesini bozan insanlarin(ormanlari yok eden) nedeniyle oldugunu söyleyip, Dünya saglik örgütünü bir kahraman ve kurtarici gibi sunup kapitalizmi övmeye devam ediyor.Tabi Devrimci lider Che filmlerini yüzeysel sig birer saçmaliga çeviren bir yönetmenden beklenebilecek bir olay ama asil sorulmasi gereken soru zengin ve ünlü yönetmen Steven Soderberg neden ve ne için Ruhunu satti.Hatirlayacaginiz gibi Kathryn Bigelow Oscar için(Yönetmen oscarini alan ilk kadin olmak için), Orhan Pamuk Nobel için satmisti.
Kariyerine ''Kafka (1991)'' ile başlayıp bundan 10 yıl sonra ''Trafik (2001)'' gibi bir başyapıt ile sınıf atlayıp Hollywood'un üstün yönetmenleri sınıfına terfi ettiğini düşündüğümüz Steven Soderbergh yine ne yapıp edip kendi elleriyle kendi kariyerini aşağıya çekmeyi başarmıştı. Bunun nedeni ise kuşkusuz 3 film süren gereksiz Ocean's serisi (filmler belki keyifli ama yönetmenin kalibresinin çok altında ve yönetmenden yeni başyapıtlar bekleyen sinemaseverler için hayal kırıklıklarıydı) Sonradan gelen Solaris ve Che filmleri ise bu gereksiz filmlerin üzerine tüy dikip yönetmene sinemayı bile bıraktırmayı düşündürmüştü. Dün sinemada izlediğim ''Salgın'' filmi ise bana yönetmenin Trafik filmden sonra girmesi gereken yola 10 yıllık bir gecikmeyle girdiğini düşündürdü adeta. Yani arada o kadar gereksiz filmler yönetti ki yönetmen aslında kendi yolundan gitse/gidebilse belki de bu filmi 10 yıl önce çekerdi. Bende filme şu an yaklaştığımdan çok daha olumlu bir şekilde yaklaşır, yönetmen bu şekilde devam ederse daha iyiye gidecek, bu film gelecek için umut saçıyor vesaire falan derdim. Ama kariyerinin sonundaki bir yönetmenin bu filmi için söyleyebileceklerim filmin eli yüzü düzgün, soğuk üslubuna göre bile sürükleyici ama yarınlara kalamayacak bir film olduğudur. Bir de filmden önce birçok sitede okuduğum izleyici yorumlarında filmin durağan, sıkıcı olduğu gibi görüşlere denk geldim. Anladığım kadarıyla Soderbergh sinemasından bihaber izleyici filmdeki ünlü isimleri görüp (özellikle Matt Damon'ı) aksiyonla dolu bir başka felaket,salgın vs. filmi izleyeceklerini düşünmüşler, tabii bekledikleri gibi bir film ile karşılaşamayınca filmi de yerin dibine sokmuşlar boş yere. Yönetmenin sinemasını az çok tanıyan, duygu sömürüsünden ve aksiyondan uzak belgesel tadında bir film izlemek isteyenlere, bu tarz filmleri sevenlere -bekletilerini de çok yüksek tutmazlarsa- iyi gelecektir ''Salgın''. Hıza, aksiyona alışmış yeni sinema izleyicisinin filme yaklaşmamaları kendileri için daha iyi olur sanırım.