ERKEKLER HER ŞEYDEN VAZGEÇERLER, AMA TUTKULARINDAN ASLA VAZGEÇMEZLER.ÖLMEDEN EVVEL İZLEYİN NOTUM (10.SONSUZ
HER İNSANIN VAZGEÇEMEDİĞİ BİR TUTKUSU VARDIR
Filmde Benim içinde geçerli olan bir söz tutku tutku bu dünyada benim için sadece BEŞİKTAŞ bir erkek her şeyini değiştirebilir. yüzünü, evini, ailesini, kız arkadaşını, dinini, tanrısını yine de değiştiremeyeceği bir şey var benjamin. tutkularını değiştiremez diyor
güney amerika'dan çıkan filmleri genellikle beğenirim, ama bu film genel beğenimin üzerinde bir başyapıt. senaryo, oyunculuklar, müzik, entrika hepsi yerli yerinde. filmin ana teması aşk hikayesi, cinayet, intikam, politika ile çok güzel örülmüş. kült olmaya aday nefis bir juan josé campanella filmi. sinema-tarih buluşmasının ilk gününde izleme şansı bulduk.fonda arjantin cuntası, önde bir adliye görevlisi. 30 sene önce işlenen bir tecavüz ve cinayet olayının üzerine gidiyor. gerek teknik,gerek anlatım, gerekse anlatılan açısından bazı anlarda soluk kesen bir film. bolca varoluşçu sorgulamalara da imza atıyor,sıkmadan daraltmadan.
FİLMİN KONUSU KISACA
ülkenin en önemli mahkemelerinden birinde yıllarca sorgu müfettişliği yapan benjamin esposito (ricardo darín), görevini bırakarak inzivaya çekilmeye karar vermiştir. bu süreçte, görev yaptığı süre boyunca kendisini oldukça etkileyen bir vakayı kaleme alıp romana çevirmeyi planlamaktadır. yaklaşık 30 yıl önce işlenen bu vahşi tecavüz ve cinayet vakasıyla ilgili detayları yeniden hatırlamaya başlayan adam, tekrar bu dava üzerinde çalışmaya ve bu üstü kapanmış suçu aydınlatmaya karar verir. belge ve bulguları yeniden inceleyebilmek için ilk adımı ise eski çalıştığı yere geri dönmektir. esposito için, bu süreç adaletin ve vicdan kavramının acı gerçeklerinin su yüzüne çıktığı bir yolculuğa dönüşür.
FİLM HAKKINDA BİLİNMEYENLER
ingilizcesiyle "the secret in their eyes", türkçesiyle "gözlerindeki sır", 2009 ispanya-arjantin ortak yapımı drama-gizem-gerilim filmi. juan josé campanella'nın yönettiği ve eduardo sacheri'nin yazdığı la pregunta de sus ojos (türkçe: gözlerindeki sorular) adlı romandan uyarlanan film, 2010 senesi oscar ödüllerinde en iyi yabancı film dalında akademi ödülü kazanmıştır. filmin başrollerinde ricardo darín, soledad villamil, pablo rago, javier godino ve guillermo francella yer almışlardır. filmin müziklerini ise federico jusid ve emilio kauderer yapmışlardır. film, yerel salonlarda 13 ağustos'ta gösterime girmiş ve 2 milyon seyirci sayısına (arjantin nüfusunun % 5'i) ulaşarak 2009'da en fazla izlenen arjantin filmi olmuştur. hem ispanya, hem de arjantingişelerinde en tepede yer alan film, michael jackson's this is it filmi gösterime girene kadar üç ay boyunca zirvede yer almaya devam etmiştir. film, toplamda 8,5 milyon abd doları (32,3 milyon peso ile arjantin rekorudur) hasılat yapmıştır. arjantin sinemasının son dönemde çıkardığı en iyi iş olan yapıt, aynı yıl en iyi yabancı film dalında oscar'ı kazanıp, çeşitli festivallerden de onlarca ödülle geri dönmüştür. arjantin sinemasından çıkan yetenekli yönetmenlerden biri olan juan josé campanella tarafından yönetilen film, özellikle meşhur tek plan çekilen 'stadyum sahnesi' ile hafızalara kazınır. son olarak, filmin imdb.com puanı 8,2/10'dur.
son sahnedeki diyalogda bittim bu kadar mı etkileyici olur
ricardo morales: müebbet alır demiştin