blgnclktrk
18 Şubat 2006 tarihinde eklendi
kesinliklee filmin bi kaç kez izlenmesi lazım ki gercekleri tam olarak görebilelim..bana abim bu filmi izlettiiginde ,ben de ilk başta cogunuz gibi yorum yaptımm,ama dikkatle izlediiniz zaman cogunuzun dusuncesi değisecek. fred filmin başlarında karısı ile sevişirkenki(hani göğüsleri sallanıyor) olan kısım çok önemli.... sevişmenin sonunda kamera alttan fredi çekiyor ve fred sol eli ile bi şey fırlatıyor, DİKkat!!!!!, o şey karısının KoLU, dikkatlice seyredin arkadaşlar göreceksiniz..... aslında fred orada karısının cesedi ile ilişkiye giriyor, acı ama gerçek, fred tam anlamıyla CİNnet geçirmiş...
tek kelimeyle hayatımda izlediğim en güzel film!!lynch herzamanki gibi mükemmel bir film yapmış.sanırım karısı tarafından aldatılan bir adamın yaptıklarını ve hatta içine girdiği bunalımı anlatıyor :) beyaz suratlı adamla parti sırasında yapılan dialog filmin en can alıcı noktası.
Bence Lynch'in en iyi filmidir Lost Highway, ardından da Blue Velvet gelir. Bu filmi 1 kez izlemekle çözmeniz neredeyse imkansızdır. Olayların, kişilerin, rüyaların ve gerçeklerin içiçe geçtiği, senaryosuyla, kurgusuyla, müzikleriyle ve tabi ki David Lynch'in ustalığıyla hepimizi şok eden bir film. 'It was a pleasure talking to you' bu söz ve ardından garip adamın dönerken müziğin kaldığı yerden aynı güzellikte devam etmesi.. Bu sahneyi unutmak mümkün mü? Ya da aynı adamın kadının yüzünde belirdiği sahneyi, ya da filmin sonunda ortaya çıkan sır. Direksiyonda olmayan aslında elektrikli sandalyede ölen Fred'in hapise girdikten, idam olana kadar geçen süreci kurgulaması ve yapamadıklarını (aşk, sex, intikam vs..) yarattığı karakterlere zihninde yaptırarak bizi hayal dünyasında gezdirmesi daha doğrusu ölmeden görüldüğü söylenen film şeridini Fred'le birlikte bizim de izlemiş olmamız ve sonra filmin finali :) Bu nasıl bir kurgu ve oyundur. Tartışmasız muhteşem bir film.
Bu David Lynch'in insanları kandırması mıdır yoksa filmi izlerken gereken zekanın özenin ve dikkatin gösterilmeyip, 'bu ne biçim film ya böyle' gibi bir kolaycılığın seçilmesi midir! Türü sevmeyebilirsiniz ama bu durum yönetmene ya da filme laf atma hakkını size vermez. Bu her film için geçerlidir. Sadece Lynch'ten bahsettiğim düşünülmesin. Her yönetmenin bir bildiği vardır ve ona bu sırf bu yüzden bile saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum.
david lynch farklı bir yönetmen.farkı filmlerinin izleyiciye sürekli bir merak oluşturması ve sizi düşünmeye,anlamaya ve sonuçta kafanızı karıştırıp öylece kala kalmanızı sağlaması.en azından bende böyle oldu bu filmde.10/10 çünkü böyle bir film izlemedim.ses ve görüntü ile çok iyi bir atmosfer oluşturuyor.ama bazen çok uçabiliyor.özellikle eraser head'ta.straight story çok sıkmıştı.size elephant man'i öneririm.genel lynch filmlerine benzemiyor.
DAHA ONCEKI IKI YAZIMDADA YAZDIGIM GIBI(bknz.assagida)ONCE SUNU ANLAMAK GEREKIRKI FILMDEKI KISILERIN YARISI HAYAL URUNU DIGER YARISIDA ZATEN SONUNDA HERKES YASAMINI YITIRIYOR.FILM SIMDIYE KADAR PEK RASTLANMADIK BIR KURGUYLA CEKILDIGINDEN(KI BURADA YONETMEN COK BASARILI)BU KADAR USTUNDE YORUM YAPILIYOR/ASLINDA SONUC OLARAK YONETMENDE BUNU ISTIYOR/FILMIN SON SAHNESI ISE HAKKATEN ILGINC.FREDIN YAPTIKLARININ SONUCU CEKTIGI IZDIRABI VE YANARAK OLUMUNU EN IYI ANLATAN SAHNE BU!KISACASI IZLEDIM DEMEK ICIN BILE IZLENMESI GEREKEN BIR FILM.
Arkadaslar, bilahere ayrintili kendi yorumlarimi yazicam ama oncelikle burada yazilan birtakim ayrintilara deginmek isterim.
1-) Benim daha sonra yapacagim yoruma gore diafon'dan sesin gercekten gelip gelmedigi cok onemli deglidir. (bu kisimlarin hayal olabilme ihtimali oldugu icin) Ancak Fred'in duvardaki pozisyonu basmamasina engel degildir. Bu dikkatle izlediginizde gayet aciktir. 2-) Basta duyulan sesin hapishane sesi ile ilgisi yoktur. Bu ses asagi yukari su sekildedir. Once bir buton sesi, daha sonra dogrusal olarak yani soldan saga dogru acilan bir panjur ya da kapi gibi birseyin sesidir. Bunu o sahnedeki seslerin gecisinden de anlayabilirsiniz. Bu sese paralel olarak da fred'in yuzu aydinlanir. Ancak, Fredin hucresinde cildirmadan once gardiyandan aspirin istedigi sahnede duydugumuz (ve gordugumuz) kapinin sesi (ve tipi) yukaridaki tanima uygun degildir. Kaldi ki bu sahnede duyulan sesle, ilk duydugumuz sesin bir yakinligi yoktur. Hapishane kapisi dogrusal bir kapi degil, klasik kapidir ustelik otomatik bile degil, anahtarla aciliyor. Anahtarla acilan kapinin gacirdamasi bile barizdir. 3-) Sevisme sahnesindeki kol olayi ise arkadasimizin hayal gucunun bayaa gelismis olmasindan kaynaklaniyor sanirim :) O sahnede fredin sol kolu, renee'nin sag kolunun uzerindedir. Renee'nin sol kolu ise (alyansli) Fred'in uzerindedir. Fred 'onemli degil'i duyunca sinirlenir ve bir hisimla kendini ceker. Zaten kola dikkatle baktiginizda bir dusme ya da firlatilma hareketi gozukmemektedir. Kol haciyatmaz gibi geri geliyor. 4-) Pete'in hem ruyada hem de gercekte oldugunu soyleyemeyiz. Sadece parmak izlerinin varligindan bu sonuc cikmaz. Pete karakteri, Fred'in gerceklerden kacmak icin kafasinda yarattigi bir karakterden baska birsey degildir. 5-) Film kesinlikle Pete'in degil Fred'in kafasinda geciyor. Dedigim gibi Pete (yasami ve cevresindeki insanlarla) sadece bir hayal urunu. 6-) Fred kesinlikle karisini oldurmustur.
kızdığım şeylerden biri yönetmenin adı var diye filme not veriliyor; hayır rkadaşlar bu film kötü bir film..kimse bu filmde alt metin falan aramasın bulamazsınız gereksi ve aptalca bir film. aynı şey kurosawa filmleri içinde geçerli 7 samuray bence 10/10 luk bir filmdir harikadır yani ama kurosawanın RAN ise beş para etmez neymiş ustanın başypıtıymış hayır efendim değil çok kötü bir film (görüntü yönetmenliği hariç).kayıp otobanda böle bir film bence gereksiz büyük bir vakit kaybı ne eğlendiriyor nede izlettiriyor kendine 10 üzerinde 1 bu kadar....
izleyen insanın defalarca rüyasına girecek,tamamen anladım derken ufak ayrıntıların nasıl yanılttığını göreceğimiz ve filmi tavsiye ettiğimiz arkadaşların bizimle tüm bağlarını koparmalarına neden olacak tek film.bu filmi izlemeyeni kesinlikle film izlemiş saymıyorum.
evet, arkadaşım, sonucunda linch in hep yaptığı bir şeyi de yakalamışsın, biz karakterin korunma mekanizmasının deriden zırhının içinde, onun dünyasını izliyoruz. tespitlerin kesinlikle benim de tespit ettiğim şeyler ve linch filmlerine böyle yeklaşılırsa çözümsüzlükten kurtulunur. tabii ki linch kimse anlamasın diye fimler çekmiyor. sadece ortak bilince seslenmiyor. hatta sanki o da değil, filmlerinde hep karakterin beyninin içinde ılık yoldayız. kafasının içine giriyoruz ki linch bunu filmde somut bir anlatımla da sahicileştirmiştir. o garip organımsı sahneyi hatırlatyın. bazen yolu bu, bazen rüyalarının izlenmesi ile bizi o karaktrerin zihnine sokuyor(muholland drive), bazen dalıp gittiği kalorifer peteginin arasından(eraserhead) .saygılar.
Ben David Linch filmlerini sevemedim, çünkü adamin filmleri rastgele firçasini sallayan ressamin resmi gibi. Nasilki bu tarz resimleri seven ve sevmeyen insanlar var, linch filmleri için de ayni sey geçerli. Ben sevmeyenlerdenim,, çünkü filmin sonunda kafamda bir sürü soru isareti kalmasi ve bu soru isaretlerini çözmeye çalisirken birden farkediyorum ki mantikli yaklasarak cozume ulasmak mümkün degil.. Bu yüzden soru isaretleri durdugu yerlerinde kaliyor oylece. Bu durumda izlerken kafani calistirip filmin anlatmak istedigini mantigini kullanip bulman gereken filmlerden degil bu film. Öylece izlemek ve sonunda da film hakkinda fazla düsünmemek lazim.
Kayıp Otoban seyrettiğim en nitelikli filmlerden biri. İçinde kaybolmaktan büyük zevk duydum. Anlam anlam diye tutturanlara şaşıyorum. Yönetmenin kafasındaki anlam bile umrumda değil. Benim çıkardığım anlamı duysa küçük dilini yutardı harhalde ama sanat da bu işte. Bu adam kendi semasında bir yıldız.