MojoRising
7 Nisan 2008 tarihinde eklendi
Ya seversiniz ya nefret edersiniz.Ben de 10 yıl önce nefret ederdim böyle filmlerden ama insan sürekli aynı tarz Hollywood filmlerini izleye izleye bir yaştan sonra böyle filmler bulunca elmas bulmuş gibi oluyor. Hollywood sinemasını sevenler uzak dursun.Bağımsızcılar, avrupacılar yaklaşabilir.
çok garip bir film.2 gün etkisinde kalmıştım filmin.sağlam ve sarsıcı. içinde faust a göndermeler gördüm gibi ben ama belkide benim kurmamdır.bilmem ki :)
Tek kelimeyle harika ve bir Lynch klasiği...Filmi anlayamadığını ve berbat bulduğunu söyleyen arkadaşların ifadelerini anlamsız bulmuyorum.Çünkü bu da bir Lynch yöntemi.Filmdeki boşlukları doldurabildiğiniz ölçüde filmi anlamış sayılırsınız.Lynch, alışıldığı ölçüde, filmin bütün anlatım ve anlamını dipnotlarına kadar seyircinin gözüne sokan bir yönetmen değil.Bu durum tamamen seyircinin yaratıcılığına bırakılmış.Filmdeki Fred karakteri içinde bulunduğu durumu öteleyebilmek için suçu işleyen bir bilinçaltı karakter olarak Robert Blake'i yaratır.Bu klasik ben yapmadım Mickey yaptı mekanizmasının bir yansımasıdır.Ve Fred'in suçluluk hissini hafifletmeye yarayan karakterlerden biridir.Çünkü Fred filmin bir bölümünde tam ifadeyi hatırlayamasam da ben herşeyi hatırlamak istediğim gibi hatırlarım der.Öte yandan iktidarsızlığının bilincinin üstesinden gelebilmek için, polisin tabiriyle, tuvalete gitmekten çok sevişen bir Pete karakteri yaratır.Pete tutkulu bir aşık, sağlam bir sevişgendir.Filmde baştan sona filmdeki gerçeğine en yakın olan karakter Renee/Alice'tir.Renee gerçekten Fred'i aldatmıştır ve Fred'in bu gerçekle yüzleşmesi,Alice'in bana asla sahip olamayacaksın demesiyle başlar.Fred Renee'yi öldürmüştür.Fakat bu gerçekle yüzleşmesi ancak yaptığı işi zihninde meşrulaştırmak için gerçeği başka türlü kurgulamasıyla olanaklı hale gelir.İktidarsızlığının ve karısının onu aldatması gerçeğinin üstesinden gelen karakter Pete, bilinçaltındaki katil ise Blake'tir.Blake bir karede, silahını Dick'e doğrultmuş olarak görünürken,aynı anda diğer karede silah Fred'in elinde görünür.Bu durumun en açık ifadesi de bu karedir.Fred, öfkesiyle yüzleşince de artık Blake karakterine ihtiyaç kalmamıştır.Çünkü film baştan sona Fred'in kendisiyle yüzleşmek için yarattığı kurgular etrafında döner.
Fimde ayrıntılandırılabilecek çok fazla şey var.Fakat özetle film çıplak gerçek ve algılanan gerçek çatışması üzerine tamamen sürrealist bir şaheser.Seni seviyorum David Lynch..
zaman kaybı diyorum başka bişiy demiyorum..ne gerek var bu kadar soru bırakmaya insanın kafasında..diğer filmlerde bırakır ancak sonunda herşey açığa kavuşur anlayan arkadaş varsa açıklasın şu filmi
David Lynch'in eşsiz anlatımıyla, sinema sanatıyla ilgilenen herkesin izlemesi gerektiğine inandığım bir başyapıt. Hoş müzikleri, zekice kurgusu ve olay örgüsüyle alkışı hak eden bir film.
david lynch filmlerini düz mantıkla çerçevesinde izlerseniz asla filmin kaymağına ulaşamazsınız..lynch yönetmenliği akedemisyenlik mertebesinde yapar...her sahnede her diyalogda muhakkak felsefi bir yan vardır..bu filmde ise kişilik bölünmesi geçiren bir adam anlatılıyo ve hikaye kompleks kurgulanmış...zaten lychden basit film beklemek hata...eraser head sahibi bir yönetmenden böle filmlerin çıkması zaten çok normal
ben kafayı yicem bukadar insan,nekadar güzel yorumlar yazmışsınız.tamam filmin kurgusu çok hoş soundtracklar süper ama bence filmde cevaplarını bulmayan sorular var,yorucu bir film çok durağan.bukadar iltifatı hak edecek bir film kesinlikle değil.ama söz siz değerli yorumcular için filmi boş vaktimde istemesemde bir sefer daha seyredeceğim :)
kin, dehshet, ihtiras, ihanet hepsi bu filmde bu aksham zafer sinemasinda..:) garip, parca parca bir david lynch eseri;soundtrack de cabası.ayrıca kadınların erkekleri boyutlar arası birer serseme çevirebileceklerine dair iyi bir örnek(!) farların aydınlattığı ve sarı şeritlerin akıp gittiği otoban görüntüsü beni benden alır..
9/10. Belki neden bu kadar yüksek puan verdiğimi anlamayan olabilir. Evet film biraz hatta bayağı karışık. Lynch'in ilk izlediğim filmi Mulholland Çıkmazı idi. Ne kadar şanslıyım ki önce onu izlemişim. Çünkü o film de biraz karışık ama biraz bu sitede uğraşınca kısmen çözebildim. Ama bu film farklı zaten yorumları okuyunca göreceksiniz. Lynch'in beynine girip ne demek istediğini anlamak imkansız belki kıyısından geçebilirsiniz. Belkide onu bu tip filmleri yapmaya iten şey bu esrarengizlik tutumudur. Yinede tavsiye ederim, hep aynı tür filmleri izlemekten sıkıldım diyenlere bir alternatif.
İnsanlar genelde filmleri izledikten sonra iyi kötü vs... bir düşünce sahibi olurlar, çogu zamanda bu görüşlerini başkalarıyla paylaşırlar, ama bu film için geçerli bir yorum değil, çünkkü film hakknda yapılacak bir yorum yok, anlaşılacak bir sey yok, edinilecek bir bilgi yaok, özetlemem gerekirse herseye rağmen bence süper enteresan bir film, izleyin emin olun zevk alacaksınız. 8/10
-Fred Madison eşi Renee'yi öldürdüyse bunu neden hatırlamıyor? -Fred ve Renee'nin her sabah evlerinin önüne bırakılan video kasetlerinin anlamı nedir? -Bu soruların yanıtını Kayıp Otoban'da bulabilecekmisiniz? -Hayal mi,gerçek mi?Halüsinasyon mu,kabus mu? -David Lynch'in dünyasına hoş geldiniz! Boşuna aramayın çünkü çıkış yok. Son birşey eklemek gerekirse Bill Pullman Baba 2'de ki Robert De Niro'ya benzerliğiyle dikkatimi çekti,çok değişik bir film,neyin ne olduğunu anlamak güç,ben hala tam olarak anlamış değilim,gerçi daha 1 kere izledim ama gerçektende anlaşılması zor bir yapıt.Kült bir film diyebiliriz,zaten izleyince neden kült mertebesine erdiğini anlayacaksınız.Alkollüyken,uykuluyken izlenilmemesi gereken bir film,günün en dinç olduğunuz zamanını seçin.8/10.İyi seyirler.
bu filmi biraz önce izledim. beğendim filmi çekili tarzı gayet güzeldi ve gerilimliydi. oyunculuk da iyiydi. konusu güzeldi sanki ama anlayamadım pek. bazı kısımlarını anladım da sanki saçma gibiydi. birinden rica ediorum bana filmi anlatabilir mi?