Hesabım
    Crood'lar
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Crood'lar

    Animasyonun muhteşem "doğa"sı...

    Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

    Salt çizgi film türünün hedef kitlesi olan küçük seyirciler için değil, onları sinemaya götüren ebeveynlere de hitap eden animasyon filmler "üretmek", bir anlamda piyasanın kaçınılmazı olma çizgisinde ilerliyor. Zira örneğin 35 yaşındaki bir insanı yaklaşık 90-100 dakika eğlendirerek bir çizgi filmin karşısında oturtmak kolay iş değil. Hal öyle olunca ortaya çıkan filmlerin kalitesi de birbirleriyle hem teknik hem de içerik açısından rekabet edecek seviyeye geliyor. 3D tekniğinin tüm rüzgarını ve avantajını arkasına alan animasyon türü için sevindirici bu elbette.

    Bu hafta vizyona giren Crood'lar (The Croods) işte tam bu minvalde bir film. 2000'li yıllara damgasını vuran Buz Devri (Ice Age) serisine göz kırparak tarihsel çizgisini kıtaların ayrılmasına ve insanoğlunun halen mağaralarda yaşadığı Neandertal devire oturtan yapım, günümüz "şakalarını" ilk çağ insanları üzerinde kullanmasıyla da Taş Devri ekolünü anımsatıyor. Konusu kısaca mağaraları büyük deprem sarsıntılarıyla yerle bir olan Croods ailesinin mecburi göçü ve hiç adım atmadıkları "yeni" topraklar keşfedişi olarak özetlenebilecek filmin eğlencesi, tabii ki bu ailenin ve yol arkadaşları Guy'ın başlarından geçen komik ve keşif dolu maceralarda yatıyor. İlkel ile modernin çatışması tüm yolculuğa esprili bir dille yansırken, aile olma bilinci ve beraberlik kavramları da alt alta verilen mesajlar arasında yerini alıyor.

    Öte yandan filmin odağı Croods ailesinin yolculuğu gibi görünürken, bu göçebe aileden daha çok hayranlık uyandıran şey, şüphesiz ki yeniden çizilen ilk çağ "doğası". Rahatlıkla söylenebilir ki uzun zamandır beyazperdede bu kadar canlı, renkli ve yaratıcı bir doğal evrene tanık olmamışızdır. Yolculuk sırasında kat edilen ormanlar, nehirler, tunda çayırları, labirentimsi kayalık yollar ve daha pek çok sahne filmin teknik ekibinin muhteşem yaratıcılığını kutsuyor. Öyle ki binlerce yıl öncesinde var olduğu hayal edilen hayvanlar, bitkiler, farklı türler acaba gerçek olabilir mi vb. ayrıntılara düşünmenize fırsat vermeden, filmin dünyasına dalıveriyorsunuz. Dreamworks Animasyon ekibi uzun zamandır karşılaştırıldıkları Pixar ekibini bu anlamda kıskandırabilir.

    Filmin yapım tasarımını üstlenen Christophe Lautrette animasyonun yapım aşamalarını anlatan özel kitapta diyor ki "Bir sanatçı için, var olmayan ama var olma ihtimali olan bir dünya yaratmaktan daha iyi bir şans olamaz."  Bu beyin fırtınasının üzerine animasyonun mutfağından gelen Kirk DeMicco (Racing Stripes,2005) ve Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (2010), Aslan Kral, Güzel ve Çirkin (1991) gibi türün önemli yapımlarında yönetmen, senarsit, yapım tasarımı vb. pozisyonlarda yer almış Oscar adaylığı da olan Chris Sanders 'ın yönetmen ve senarist ortaklığını da eklersek, filmin teknik açıdan çizgisini yeniden vurgulamış oluruz.

    Sonuç olarak yapım kalitesi ve yarattığı evren ile büyüleyen Crood'lar, modern dünyanın doğuşuna dair yaptığı esprilerle (kadınların ayakkabı çılgınlığı, fotoğraf çekme, hayvan evcilleştirme) de eğlenceli bir 100 dakika vaat ediyor. Haftanın hem küçükler hem de büyükler için keyifli alternatifi...

    twitter: @duygukocabay

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top