Baris Ö.
14 Mart 2018 tarihinde eklendi
1990 yapımı filmden sonra yine güzel ve çıtayı bir tık yukarıya taşıyan bu yapım ile harika bir Stephen King romanı uyarlaması görmüş olduk böylece. Her saniyesinde baş rol oyuncusu Bill Skarsgård'ın oyunculuğu, görsel efektleri ve atmosferi ile sizi alıp götüren son dönemde izlediğim en güzel gerilim, korku ve gizem temalı film olmuş diyebilirim. Genellikle son dönemlerde çokca rastlanılan kitap ve oyun uyarlamalarının başarısız ve seyircinin aklında yer etmeyen durumunu göz önüne aldığımızda bu gayet güzel bir başlangıç olmuş oldu. Filmde basit ve jumpscare tarzı korkutma olayına girilmemiş genellikle gerilimin arttığı sahnelerde insanları meraklandıran bölümlerle izleyiciyi kendine bağlayan bir yapıya sahip film. Çocuk oyuncular ve atmosferi sayesinde izlerken bir Stranger Things dizisi tadı veren yapımın farkını ise ortaya çıkaran asıl etken klasik korku yöntemlerine başvurmaması ve baş rol oyuncusunun performansı diyebilirim. Akılda kalan senaryosu ile kendini izlettiren ve bir sonraki film için açık kapı bırakan yapımı izlemenizi mutlaka öneririm. En azından son dönemdeki dandik ve saçma filmler arasında iyi şeylerinde çıkabildiğinin bir kanıtı olarak zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.. Benim puanım 5/3.5
"1988 yılında Derry'de bir çocuk kaybolur. Ve kısa bir süre içerisinde bu kayıp vakaları giderek büyür. Kasabada bu olaylar arasında bağlantı kuran bir grup arkadaş, bu şeyleri yapan şeyin ne olduğunu ve onu nasıl durdurabileceklerini öğrenmeye çalışırlar."
IT, rahatça kötü olabilecek bir korku filmi. Çünkü her ne kadar bu filmin arkasında büyük bir beklenti olsa da Stephen King'in özellikle son 10-15 yıl içerisindeki film uyarlamalarının hepsi berbattı. Üstelik korku filmlerini pek sevmediğimden dolayı IT filminden pek bir beklentim yoktu. Bu yüzden ortaya çıkan sonuca gerçekten şaşırdım. Çünkü her ne kadar herkesin dediği kadar olmasa da, bu film çok başarılıydı.
Öncelikle benim için filmin en iyi yanı, başroldeki çocukların oluşturduğu Ezikler Kulübü'ydü. Çünkü her ne kadar IT görünüşte bir korku filmi olsa da, filmin sürenin büyük bir kısmı bu çocukların arkadaşlıklarına ve kendi hayatlarında yaşadıkları sıkıntılara, korkularına adanmış. Üstelik bu sahnelerin çoğunda Pennywise olmamasına rağmen filmi izlerken hiç sıkılmadım. Çocukların karakterlerini olabilecek en samimi ve gerçekçi şekilde kurmayı başarmışlar.
Çocuk oyunculuklardan Finn Wolfhard'ın komedi zamanlaması kusursuzdu, Jaeden Lieberher ve Jack Dylan Grazer da harikaydı. Benim için filmdeki en ilgi çekici karakter ise Beverly'di ve Sophia Hills de onu harika bir şekilde canlandırmış. Beverly karakterinin Stephen King'in kitabında daha detaylı bir şekilde anlatıldığını biliyorum fakat yine de verilen kısıtlı süreye rağmen onun karakterine ve yaşadıklarına çok ilgi duydum.
Gelelim Pennywise'a. Her ne kadar orijinal TV dizisindeki Pennywise'ı canlandıran Tim Curry harika olsa da, Bill Skarsgård'ın bu karakter üzerindeki yorumu daha çok çarpıcıydı. Onun sesi hakkında pek bir şey diyemeyeceğim (çünkü filmi Türkçe dublajlı izledim, bu arada yapılan dublaj hiç de fena değildi) ama sırf onun görünüşünden bile Pennywise karakterini yaşadığını görebiliyorsunuz. Bill Skarsgård'ın hiç bu kadar iyi olmasını beklemiyordum.
Ayrıca önceden Mama adında başarılı bir korku filmini yönetmiş olan Andy Muschietti'nin yönetmenliği çok başarılıydı. Muschietti'nin bu filmde kurduğu ton, Goonies ve Elm Sokağı'nda Kabus filmlerinin birleşimi gibiydi. Ayrıca tünellerin içi, Derry'nin görünüşü ve 1980'lı yıllardaki atmosfere kadar filmin görünüşü bir harikaydı. Sırf görsel açıdan bile IT kesinlikle görülmeyi hak ediyor.
Sorunlarıma gelecek olursak, filmde başrolde olan çocukların yaptığı şakalardan birkaçı çok zayıftı (ama niyeyse filmin kendisi bunları aşırı komikmiş gibi göstermiş), Pennywise filmde azıcık daha fazla kullanılabilirdi ve bazı sahnelerde "jumpscare"in ne zaman olacağı çok rahatça fark edilebiliyordu. Üstelik filmin korku elementinin büyük bir kısmı "jumpscare"e dayandığından, bu da film için biraz kötü olmuş.
Ama bunun dışında IT'i izlerken çok iyi vakit geçirdim. Her ne kadar işlenişine dair ufak sıkıntılar olsa da Pennywise'ı izlemek çok keyifliydi, çocuk oyuncular başarılıydı, karakterler gerçekçi ve ilgi çekiciydi ve yönetmenin yarattığı atmosfer harikaydı. IT, bu yıl izlediğim en eğlenceli korku filmiydi. Korku filmlerini seviyorsanız veya sevmiyorsanız, sinemada eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için tavsiye ediyorum. Bir başyapıt değil belki ama kesinlikle harika bir uyarlama olmuş. İyi seyirler.
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Andy Muschietti'nin harika yönetmenliği.
+ Başroldeki çocuk oyuncuların performansları.
+ Bill Skarsgård'ın Pennywise'ı.
+ Karakterlerin ilgi çekici olması ve aralarında gerçekçi bir bağın kurulması.
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- Jumpscare sahneleri oldukça tahmin edilebilir ve bir süreden sonra biraz eskiyor.
- Pennywise biraz daha fazla filmin bir parçası olabilirdi.
Stephen King'in en ünlü romanı tekrar sinemalarda hem de yeni versiyonuyla.1000 sayfalık kitabını okuyan biri olarak filmi genel itibariyle beğendiğimi söyleyebilirim.Bir kere çocuk oyuncular çok başarılı.Keyifle izlettiriyorlar.Olay örgüsü finali kitaptan çok ayrı olsada günümüz şartlarına iyi uyarlanmış.Palyaço sahneleri izlemek de ayrı bir keyif doğrusu.Hem de yazarın tarzına uyum sağlayarak işlemeleri son derece doğru ve yerinde.Palyaçoya hafiften bir komedi yüklemeleri de doğru bir seçim olmuş.Müzikler güzel.Tıkır tıkır işliyor film.Zaten filmin aşırı korkutma amacı da taşımadığı belli oluyor.Bu filmi korkmadık diye değerlendirmek mantıksız kalıyor kesinlikle.Ama devam filminin daha korkutucu olacağı su geçirmez bir gerçek.Çok beklentiye girmeden keyifli hafif gerilimli ve Stephen King hayranlarının keyifle izleyeceği bir film olmuş
İlk filme göre gayet başarılı bir yapım olmuş. Yalnız bu filmi sıradan korku filmleri ile karşılaştırıp küçümsemek doğru değil. Bir Anabelle veya bir Halka'daki korku ve gerilimi istiyorsanız bu filme gitmeyin bu öyle bir film değil. Kaldı ki "kötü" yaratığımız pennywise da onlar gibi ruh veya bir cin falan değil, bir uzaylı. Big Bang'dan önce var olan, başka bir evrenden gelen, çeşitli pisişik güçlere sahip bir uzaylı. Pennywise Exorcist filimindeki bir şeytanla veya Korku Senasındaki Valakla bir tutulacak kadar güçlü bir şey değil. Bir kült olarak izlenmesi gereken bir yapım işte, öyle çok da abartılacak bir şey de değil.
film etkili bi sahneyle başlıyor tam istedğim gerilimi buldum derken kötü bir cgı tekniğiyle herşeyi mahfediyolar aslında filmde rahatsızlık duyduğum tek şey cgı diyebilirim onun dışında diyaloglar iyi çocuklar iyi iş çıkarmışlar oyunculuk güzel hepsinin tek tek nasıl bir karakter olduğunu kim olduklarını nakış gibi işlemişler izlerken sıkılmazsınız ama baya baya gerilim yaşamak korkmak istiyosanız aradığınız film bu değil
İzlerken sıkılmayacağınız, bir film, zaten Stephen King'in kitaplarından uyarlama ise sıkılmanız mümkün olmuyor. Yönetmen Andy Muschietti , oyunculardan ise, Finn Wolfhard ,Bill Skarsgård ve Jeremy Ray Taylor bence başarılıydılar.