Hesabım
    Vali
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,0
    Çok İyi
    Vali

    Vali

    Yazar: Ali Ercivan

    Köprü adlı TV dizisinin devamı niteliğindeki Vali projesi, özellikle enerji kaynakları üzerinden ilerleyen güncel politik güç oyunlarını ele alıyor. Denizli Valisi ve ilde uranyum araması yapan Maden Tetkik ve Arama (MTA) çalışanları, Türkiye'nin önünü kesmeye çalışan yabancı güçler ve yurtiçindeki yandaşları tarafından gelen tehditlere maruz kalıyorlar.

    Siyasi bir gerilim/polisiye olarak tanımlayabileceğimiz Vali, 2003 yılında hayatını kaybeden dönemin Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun ölümünün ardındaki sır perdesine açıklık getirmeye çalışıyor. Bu açıdan da önemli ve dikkate değer bir film. Ama biz yine sinemasal nitelikleri üzerinde durmaya çalışacağız.

    Vali gibi bir filmin daha cesur bir sinema dili olmasını bekliyor insan öncelikle. Jason Bourne filmleri ayarında olmasa bile, daha modern bir reji ile çok daha heyecan verici bir film ortaya çıkabilirmiş. Şu haliyle ister istemez TV dizisi estetiğine yakın duruyor. Daha çok yakın plan, daha hareketli bir kamera ve dinamik bir kurgu, 2009 yılında bu türün gereği sayılabilir artık. Giriş kısmındaki "İstiklal Caddesi" teftişi gibi müsamere düzeyinde sahneler de filme biraz zarar veriyor doğrusu.

    Senaryonun eksik olduğu kısımlar var. Bazen de fazla konuştuğu, politik entrikasını seyirci iyi anlasın diye fazla yüksek sesle dile getirdiği... Yönetmenin, Şemsi İnkaya tarafından canlandırılan acılı baba karakterinin üzüntüsünü, filme pek katkısı olmadığı halde uzun uzun kullanması ise biraz ajitasyon ile seyirciyi etkilemek için belli ki. Uzun süre televizyona iş yapmış kişilerin bakış açısı hakim bu gibi noktalarda.

    Ama acımasız olmaya gerek yok. Vali, bir Miras ya da Girdap değil. Tam tersine, yer yer şaşırtıcı derecede başarılı, kimi çok yerinde reji kararları içeren bir film. Dramatik olarak önemli çoğu noktada, oyuncularının yüzlerinde kalmayı tercih eden genç yönetmen Çağatay Tosun'u takdir etmek gerekir diye düşünüyorum. Bir filme derinlik katan başlıca unsurlardan birinin aktörlerin yüzleri, gözleri olduğunu iyi anlayıp bunu başarıyla değerlendirmiş.

    O aktörler de Vali filminin en büyük gücü zaten. Başta Erdal Beşikçioğlu olmak üzere hemen her biri yaşayan karakterler ortaya çıkarıyor. Vali'nin karısının senaryoda yeterince değerlendirilmediğini düşünüyorum sadece. Kadro içinde dikkati çeken bir başka isim de Şebnem Dönmez. Özellikle, üstüne gide gide bir robot gibi oynayan Dönmez, şaşırtıcı ama etkili bir kötü olarak çıkıyor karşımıza.

    Vali, kimi ciddi eksikleri ve zaafları olan ama hepten başarısız sayılamayacak bir film. Bir de asıl kozu olan finali bu kadar kopuk ve etkisiz olmasa, çok daha övgüler düzebilirdim hakkında. Final, bir filmin herhalde en önemli kısmıdır. Ama "3 Ay Sonra" ara yazısıyla öykünün geri kalanından bile isteye uzaklaştırılan apar topar bir finalle kendi bacağına kurşun sıkıyor yönetmen.

    Yine de Recep Yazıcıoğlu'nun ölümü ardındaki sırların üzerine cesaretle giden, tüm zaaflarına rağmen kalburüstü bir yerli film Vali.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top