Alp T.
28 Aralık 2013 tarihinde eklendi
Film beklediğim kadar olmasa da oldukça etkileyiciydi. Özellikle uzun zamandır Keanu Reeves'i sinemada izlememiştim. Filmin konusu oldukça güzel yalnız olaylar en başta çok uzatılıyor ve insanı biraz bayabiliyor ve ayrıca bazı geçişlerde de ne olduğunu pek çözemeyebiliyoruz. Ama filmde oyunculuklar, filmin görsel efektleri, filmin senaryosu ve filmde anlatılmak istenen mesaj konuları çok güzel işlenmiş. Ben filmi çok başarılı buldum. Filmin 3D sahneleri de oldukça keyifliydi. Sonuç olarak aksiyon, romantik ve macera dolu bir filme gitmek isteyenler için bu filme mutlaka gitmenizi öneririm. Film oldukça iyiydi. Tavsiye ederim. 4/5
Seçilen konu çok güzel bir efsane ama film de bir o kadar eksik. Öncelikle filmin Japonca olması lazım. Afişlerde gösterilen "outlaw" sadece 30 saniye görüntü veriyor. Devasa samurayın ölümü ile ilgili sahne 15 saniye, Keanu Reeves' in fragmanlarda gösterilen turuncu kıyafetli sahnesi fragmandakinden ibaret. Açıkçası CSI beklerken Arka Sokaklar izlemek gibiydi. "Battle Royale" filminin yönetmeni çeksin ya da "Hobbit"... Film 40-50 dakika eksikti resmen. Ben gitmeyin derim.
Japonyanın en sevilen isyancıları 47 ronin gerçek bir hikayeden uyarlanması bile yeter grafikler ve aksiyon yeterli düzeyde sıkılmadan zevkle iznebilcek bir film Keanu reeves bile yeter...
47 Ronin uzun zamandır merakla beklediğim bir filmdi. ‘un ön gösterim davetini alınca durur muyum, hemen izledim. 18. yüzyıla dayanan konusuyla “47 Ronin” Japon kültürünün en bilindik efsanelerinden biri. Samuraylar; bağlılık, onur, gururları için yaşar ve hayatları pahasına bu değerlere sahip çıkarlar. Filmimiz, nesiller boyu aktarılan bu değerler ve samuray kültürünü merkezine alarak anlatmak derdinde. Sanat yönetimi açısından sevdiğim film bende biraz hayal kırıklığı yarattı... spoiler: 47 Ronin Japon efsanesinden yola çıkarak yapılan bir film ancak orijinalinde elbette izlediğimiz türde bir akış bulunmuyor. Bildiğimiz efsanede yapılan haksızlığa başkaldıran samurayların çoğu öldürülüyor ve kalanlar Oishi liderliğinde önce kendilerini unutturup, sonrasında gizli bir planla Lord Kira’nın kalesine girip Lord Asano’nun intikamını alıyorlar.
Hikayeyi renklendirmek için eklenen aşk hikayesi ve o kadar kahraman varken yine de parlatılan Melez Kai, anlatımın merkezine konuyor.
Bu filmle bir kez daha anlıyoruz ki Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinde yer alan Jedi organizasyonu tüm alt metinleri ile Samuray kültüründen türeme. Samuray’lar da Jedi’lar da savaşçı doğuyorlar ve öyle büyütülüyorlar, Jedi’ların kıyafetleri, usta çırak ilişkileri, kılıç teknikleri neredeyse tamamen aynı. Jedi adını ise Jidaigeki’den alır. Japonya görsel eğlence sektöründeki film, dizi ve tiyatro türüdür. Jidaigeki ismi dönem filmi anlamına gelmekte olup, genel olarak Edo dönemi diye tabir edilen 1603 yılından 1868 yılna kadar olan süreci konu alırlar. Bu anlamda Japon kültür ve mitlerinin de tüm popüler ürünlere alt yapı oluşturmasını da yadırgamamak gerek.
Japon kültürü ve mitleri sinema sektörünün ve araştırmacıların çoğu zaman dikkatini cezbetmiş ve odak noktası olmayı başarmıştır. Kamera karşısında çoğu kez konu olarak ele alınan bu tez, bazı zaman hayal kırıklığı yaratmış ve bazı zaman da şaha kalkmıştır. 47 Ronin için hayal kırıklığı dersek öncelikle filmin bütçesi olan 200 milyon doları alaşağı etmiş oluruz ki mevzu filmin maliyeti değil tabii ki. Şahşaalı olarak gösterilen fragmanlar ve reklam kampanyaları filmi göklere çıkarmış gibi görünse de aslında dört dörtlük olmadığı izlendikten sonra çok iyi anlaşılıyor. Filmde kopukluklar had safhada ve geçişler çok uzun olmuş doğrusu. Bazı karakterlerin çok daha fazla göz önünde olması gerekirken geri planda kaldığı apaçık belli oluyor (özellikle limandaki iskelet dövmeli adam). Tabii ki de film kötü değil bu dediklerimizi varsayarsak. Keanu Reeves faktörü her zaman olduğu gibi yine konuşturuyor kendini. Samuraylar ve ardından Roninler, mitolojik yaratıklar görsel sekanslar filme tad tuz veriyor doğrusu ve seyir zevki de artıyor böylelikle. Sözün üzeri tavsiye istenirse izlenmesi gereken bir film diyorum ben yine de ...