Gerçegin olaganüstü tadi..
90larin yaratici bilim-kurgu filmlerinden biri..Buradaki olay; yasanilan ve hep yasanmak istenen anlarin video haline getirilerek,beyine sinyal gönderen bir cihaz sayesinde,tipki o anin ayni sekilde yasiyormus gibi hissedilmesi ve izlenmesi.Gerçeklikten hiçbir farki yok..Ve bunlarin saticiliginda bir numaraya yerlesmis Lenny.Lennynin bu isi yeni ve farkli bir yasam satmakla ayni sey..Ama zamanla isler farkli boyutlar alir ve Lennynin, kontrolden çikan hikayesi baslamis olur..
Filmin yönetmeni; Kathryn Bigelow ve senaryoda James Cameroni görüyoruz.(Bu ikili sanirim o siralar bosanmisti).Ve filmin buram buram Cameron yapimi oldugunu hissediyorsunuz.Cameronin çogu filminde oldugu gibi; yaratici bir ürün oldugunu hissettiriyor..Ilk baslarda merak uyandiriyor ve çogu sey yerine oturdukça,bu merak kendini görsel yönden de saglam bir aksiyona birakiyor.Müziklerde hareketli ve hos müziklerdi.Filmle de harika uyum saglamis.Ve finali de oldukça güzeldi diyebilirim.Özette yazdigi gibi uzun ve iyi bir final..
Teknolojik yönden gelisen ve daha çok tüketen modern topluma her yönden,elestiriler taraflari da var.Gittikçe öfke ile dolan ve birbirine yabancilasan,siddetti normallestiren insanlari ve tamamen tüketici olan bir topluma elestiri bence..Özellikle bu klip düsüncesinin bu tüketicilikten yola çikilarak,gerçeklestirildigini düsünüyorum.Insanlar sürekli farkli seyler bekliyor ve sürekli onlari sasirtmak gerek..Ve tabi ki, daha fazla para ve yine daha fazla tüketmek,tüketmek,tüketmek..
Filmde tek olumsuz buldugum yön 2000 yilina geçis arifesinde olmalarina ragmen bu temanin filmin içinde pek de olmayisiydi..Sanirim filmde buna deginilen tek nokta: - Yeni bir bin yil ve yeni bir kiyametin baslangici.Her seyi yaptik artik yapacak hiçbir sey kalmadi.Her tarz müzik,her tarz yemek,her tarz siyaseti denedik..Bir bin yil daha neyle ugrasacagiz bilmiyorum.. .Bu repliklerin,filmi de iyi özetleyen replikler oldugunu düsünüyorum..2000nin bir milenyum olmasi sebebiyle de bu yil seçilmistir sanirim.Belki de akilda daha fazla kalici olsun diye düsünülmüstür..
Oyuncu performanslari çok iyiydi..Ralp Fiennesi izledigim her filminde, iyi performanslarina ragmen donuk bulsam da,bu filmde bundan eser yoktu.Izledigim en iyi performanslarindan biriydi.Juliette Lewisde sevdigim,kaliteli oyunculardan.Bu filmdeki role de tam olarak uymus ve çok iyi oynadigini söyleyebilirim..
Izlemek isteyenlere tavsiye ederim,farkli tarzi olan bir film..
Iyi seyirler..