Parti Solucanları
Yazar: Funda SularözOnların yuvaları yer altındadır. Sürünerek yaşarlar ve hayvanların da en alt sınıfı olarak kabul edilirler. Solucanlardan bahsediyoruz. Besin zincirinin en altında yer alırlar. Onlar dışlananların en dışlananıdır. Sinekler bile onlarla arkadaşlık etmezler, cool bir şekilde dolaşırken onları hor görürler.
İşleri de hep en alt sınıfa ait ve sıkıcı türdendir. Bir orta sınıf yöneticinin bile solucanlardan çıkması ciddi bir başarıdır. Fakat bu da uzun sürede mutluluk sebebi değildir. Ama tek tip olsa da kendilerine has güzel evleri de vardır ve her mahlukatın ortak sorunları olan kilo problemi, aşk sorunları...
İşte Barry de kendine bahşedilen hakların ötesinde kendini gerçekleştirmeye çalışan bir solucandır. O her günün bir öncekinin tekrarı bir hayat istemiyordur. Bu yüzden de keşfettiği disko ritmini tüm yer altı alemine duyurmak ister. Böylece istediği işi yapmış ve hoşlandığı kızı da tavlamış olacaktır. Ama ona öğretilenler farklıdır; solucanlar dans edemez, şarkı söyleyemez. Zaten bunu yapmak isteseler de dışlandıkları için kendi dünyalarında yapacak yerleri yoktur.
Barry’nin solucanlardan kurduğu Günışığı Barry ve Disco Solucanları grubunun macerası günlük yaşantmızda karşılaştığımız tipik olayları anlatıyor. Filmin mesajı, her zorluğa rağmen hayallerinin peşinden koş. Sınıf farklılıklarını aşıp hayallerini gerçekleştirmeye çalışan bir grup solucanın hikayesini seyrediyoruz. Bu filmin ana fikriyle çok karşılaşıyoruz, ki zaten bu noktada önemli olan fikri işleme biçimidir. Hele filmin çocuklara yönelik bir animasyon olduğunu düşünürsek, onların sinema deneyimini ele alınca mesaj da gayet yerli yerinde ve çocuklar için öğretici oluyor. Fakat bu filmde kötü olan konunun işlenişinin sıradanlığı.
Filmde bir tane cin fikirle karşılaşmak mümkün değil. Bence solucanların da estetik bir tarafı yoktu. Ama yer altında yaratılan dünya çocukların hayal dünyasını renklendirecek şekilde. Fakat bu animasyonda da çocukların bilemeyeceği göndermeler mevcut. Mesela Hard Rock Cafe konseptinin Hard Root olarak yer altı barına çevrilmesi ya da filmin anahtar kelimelerinden biri olan 80’ler kültürü. Bu noktada çocuk ve ebeveynler arasında güzel bir bağ oluşturacak bir film.
Bu yıl İstanbul Fim Festivali Çocuk Menüsü bölümünde Parti Tırtılları adıyla yer alan film, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da Türkiye çapında vizyona çıktı. Düşük bütçeli bir bilgisayar animasyonu olan bu film, Hollywood’un her açıdan başarılı animasyonlarıyla çizgi ve konu açısından karşılaştırılamayacak olsa da, Çocuk Bayramı haftasında onlar için güzel bir armağan olacaktır.
Ayrıca I Will Survive gibi şarkılarla renklendirilmiş bu film ebeveynler için de nostalji dolu, aile ile birlikte keyifli 1,5 saat olacaktır. Zaten disko ritmine kim karşı gelebilir ki. O her insanı özelliğine bakmadan birleştirir ve tüm eğlencesiyle içine alır.