Gerçek bir olayı anlatan Suç Ordusu, Göçmen İşçi Hareketi adı verilen bir grubun ve grubun önderliğini yapan, Türkiye'de ?Hitler’in Öldürttüğü Adıyamanlı? olarak bilinen şair Missak Manouchian?ın (Manuşyan) işgal altındaki Fransa'da Nazilere karşı direnişini anlatıyor.
Alman işgali altındaki Paris'te şair ve fabrika işçisi Missak Manouchian, Yahudi, Macar, Polonyalı, Rumen, İspanyol, İtalyan ve Ermenilerden oluşan bir gruba çok sevdikleri Fransa'yı, insan haklarının beşiğini kurtarmak için verdikleri savaşta önderlik etmektedir. Hayatlarını tehlikeye atan bu insanların her biri tek başına birer kahramandırlar. Bu yabancı partizanlar, Nazileri ve işbirlikçilerini bombalar, taciz eder ve onlara saldırılar düzenlerler. Bu sırada onları yakalamak için her türlü casusluk, ihbar, şantaj ve işkence yöntemini kullanan Fransız polisinin öfkesini de kışkırtırlar. 1944 yılında 22 adam ve 1 kadın ölüme mahkum edilirler. Fransa uğruna ölen bu göçmenler tarihin sayfalarına gömülürler. Ta ki Guédiguian onları o sayfalardan çıkarana kadar? Guédiguian'ın filmiyle seyirciden istediği şey çok açık: ?Bu filmi görenler, sinema salonundan, karşısına dikilmesi, reddetmesi gereken şeyler olduğu hissiyle çıkmalı? Çünkü direnmek yaşamaktır.?
Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 2009, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 2009.