Kadın Aklı Erkek Aklı
Yazar: Funda SularözKadın ve Erkek. İki cinsiyetin ortak noktaları; iki göz, iki kol, iki bacak, 5 duyu yetisi. Temelde aynı haklara sahibiz, biri olmadan diğeri olmaz vb... Ayrılan noktaları; aslında yine ortak bir nokta diyebileceğimiz herkesin deneyimleriyle şekillenen muhtemelen uzun bir liste...
Birbirimizden farklıyız, hele konu aşksa! ’Kadınlık’ ve ’erkeklik’ kostümlerine daha bir şiddet ve şehvetle sarılıyoruz. Kadınlar karmaşıklıklarında basiti göremez, erkekler düz mantıklarında karmaşıklığı çözemez.
İşte Kadın Aklı Erkek Aklı’nda (The Ugly Truths), tüm bu çatışmalar içinde hayatta kalmanın sırrına ulaşmış bir adamla karşı karşıyayız. Geçmişi onu döve döve cinsiyet çatışmalarını anlamasını sağlamış. O bir kadını kendine aşık edebileceği gibi, erkeği de kadının köpeği yapabilir!
Bilinen bir kanalın haber programının çöküşe doğru gitmesinden dolayı kanal sahipleri yeni bir arayışa geçmiştir ve çözüm, pek de bilinmeyen bir TV kanalında The Ugly Truths ( Çirkin Gerçekler) adında sert içerikli bir program sunan Mike’tır. Programın prodüktörlüğünü yapan Abby içinse bu kural dışı adam kariyerinin ölüm imzasıdır.
Abby; herşeyde başarılı uslanmaz bir romantik. Ama yeni tanıştığı bir erkekle konuşucaklarını listeleyip kağıt üzerinden ilerlemeyi önerecek kadar da kafasız. Yardıma ihtiyacı olduğu aşikar. Mike, Abby’nin bu eksiğinden vurarak onu karşılıklı anlaşma yapmaya ikna eder. Mike, Abby’nin yeni tanıştığı ve kağıt üzerinde mükemmel olan adamla aralarını yaparsa programa devam edecektir.
Bildiğimiz romantik-komedi türü Hollywood filmleri vardır ya güleriz, ardından bir ağlamaklı oluruz ama mutlu sonu kesin; genele biraz daha arsızlık katın, ortaya bu film çıkar. Fakat yine de özünde yatan felsefe doğru. Seyrederken bazı sahnelerde ’evet’ demeden hatta nida atmadan kendini alamıyorsun, kadın olsun, erkek olsun. Bel altından sertçe vuran esprilerse bazılarının ’ne ayıp’ demesine sebep olsa da o an eğlendiriyor işte!
Bu bildiklerimizden pek de farklı olmayan, sinematografisi ortalama Hollywood kalitesinde olan, bu yüzden de türü sevenlerin bayılacağı filmin tek kusuru yaş sınırı, o da ülkemizde konulan! Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren Çizmeli Kedi Sinekritik’inde keşke ’büyükler’ için yapılan bir animasyon olsaydı demiştim. Ama bu film için söylenebilir ki tamamen ’büyükler’ için. Filmin yaş sınırına gelince; bence şaşılası bir durumdur ki bir yaş sınırı belirlenmemiş. Bu soruyu dağıtımcıya sorduğumda aldığım cevap buydu! Amerika’da 17 yaş altının tek başına izlemesinin yasak olduğu bu filmde, Mike’ın küçük yaştaki yeğenine dahi seyretmesinin yasakladığı programdan kesitler ve yetişkinlerin ilişkisini ateşlendiren cinsel içerikli konuşmalar için ben yaş sınırı koyuyorum,18! Filmden çıkıldığında akılda kalabilecek bir tek son sahne olsa da, diyaloglara baktığımızda lugata yerleşecek pek de terbiyeli olmayan konuşmalar bolca mevcut!
Sonuç olarak, bu filmde herhangi bir açıdan sanata yönelik bir aksiyon yok. Ama oyunculuk performanslarının harika olduğu, özünde doğruyu söyleyen, sonunu klişe hollywood rüyasıyla tamamlayan eğlenceli bir yapım. Yaşınız 18’i geçmişse ve türünün meraklısıysanız iyi eğlenceler. Kafayı rahatlatmak ve kahkaha atmak her zaman güzeldir!