Hesabım
    Doktor Strange
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,5
    Muhteşem
    Doktor Strange

    Marvel'dan büyüleyici bir görsellik!

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Marvel Stüdyosu bir bakıma modern blockbuster Hollywood sinemasının Blues versiyonu gibi. Durmadan aynı birkaç nota kullanılıyor, fakat önemli olan o notaların nasıl çalındığı. Evet, Doktor Strange ile bir kere daha bir süperkahraman orijin hikayesi izliyoruz. Türün uzmanlarını bırakın, bir Süperkahraman filmi izlemiş seyirci bile artık bu orijin hikayelerinin taslağını ezberden adımı adımına anlatabilir. Fakat enerjetik ve saykodelik görsel yapısı, zaman ve madde kurallarını kıran büyücülerle dolu orijinal fantezi yaklaşımı, karizmatik ve içten performansları ve kontröllü bir ton ve ritme sahip yönetimi sayesinde Doktor Strange, yılın en iyi, taze, ve heyecanlandırıcı mega-bütçeli blockbuster filmine dönüşüyor.

    Bu sefer hikayeye kendini beğenmiş ve kibirli bir biçimde başlayıp, orijini boyunca 'büyük güçle büyük sorumluluğun' geldiğinin farkına varacak olan süperkahramanımız, hazin bir kaza sonucu ellerinin kontrolünü kaybettikten sonra ince operasyonlarını yapamadığı için dünyaya sırtını çeviren dahi sinir cerrahı Stephen Strange (Karizmasından ödün vermeyen Benedict Cumberbatch). Ellerini eski hallerine döndürmek için çaresiz kalan Strange, kendisini iyileştirebileceğine inandığı esrarengiz bir büyücü grubunu bulmaya ant içer.

    Bu uzun yolculuğun sonunda Strange, The Ancient One (Zen ve gizemli performansı bu role mükemmel bir biçimde uyan Tilda Swinton) isimli bir büyücü tarafından eğitilir. The Ancient One ve ibadethanesi, değişik paralel boyutlardan çektikleri mistik güçler ile mekanlar arasında portallar açabilen, etraflarındaki binaların yapılarını değiştirebilen, sırf düşünce ile havadan silahlar yapabilen güçlere sahiplerdir. Strange, ilk başta bu güçleri kendisini iyileştirebilmek için kullanmak istemektedir, fakat zaman ilerledikçe The Ancient One kendi egosundan ötede bir evren olduğunu Strange'e göstermeye başlar.

    Bu arada The Ancient One'ın grubundan çıkmış olan Kaecilius isimli bir büyücü, karanlık bir paralel evrenden Dormammu isimli bir yaratığı dünyaya getirmek ister. Dormammu Kaecilius ile beraber dünyanın bütün insanlarına ölümsüzlüğü vaat etmektedir, fakat bu ölümsüzlük felaket bir fiyata gelecektir. Kaecilius The Ancient One'ın dünyayı karanlık güçlere karşı koruyan ibadethanelerini yok edince, Strange ve tutkulu büyücü ortağı Mordo (Chiwetel Ejiofor), Kaecilius'a karşı savaşmak zorunda kalır.

    Her ne kadar filmin hikaye yapısı süperkahraman orijinlerini adımı adımına takip etse de, korku sinemasından gelen yönetmen Scott Derrickson ve ekibi zorla bu tür filmlerde bulunması gereken her sahneye yaratıcı ve taze bir yaklaşım getirmişler. Genelde filmi yapılan çizgi roman karakterinin hayranları orijin hikayesinden hemen sıkılır ve kahramanı bildikleri kostüm içinde kötü adamları alaşağı ederken görmek ister. Fakat kaleidoskopik ve saykodelik büyücü eğitimi sekansları, 2001 ve Contact filmlerinin son perdelerini anımsatan çılgın bir evrensel arası ruh yolculuğu sahnesi başta olmak üzere, o kadar ilgi çekici ki, süperkahraman aksiyon sahnelerine gelmeden bütün film boyunca sadece eğitim sekanslarını izlesem de olurdu.

    Fakat tabi bu demek değil ki karakter çizgi roman hayranlarının sevdiği Doktor Strange'e dönüştüğünde yavan bir mega-bütçe aksiyonu izliyoruz. Her aksiyon sahnesi hikaye bakımından orijinal olmasa da, ferah birer yeniliğe sahip. Bu tür filmlerin ortasında hep oluşan çatışmalı ve kovalamacalı uzun aksiyon sekansı, New York'u Inception'daki Paris sekansları ile MC Escher resmi arasında kaleidoskopik bir karışıma dönüştürüyor. Final kovalamaca sahnesi ise engel olarak zamanda geri giden şehir parçalarını atıyor kahramanlarımıza. Filmin ekibi çizgi roman karakterinin fantezi tarafından da avantajlanarak sanki her tipik aksiyon sahnesini alıp ferah birer yenilik katmak için ellerinden geleni yapmış.

    Derrickson, film boyunca bazen aynı sahne içinde değişen tonları ustaca bir araya oturtmuş. Gayet dramatik bir durumdan slapstick tarzı komediye organik bir biçimde geçmeyi başarıyor filmin tonal yaklaşımı. Filmin ekibi, yetenekli oyuncularından nasıl avantajlı kullanacağını bilerek baştan sona nefes kesen bir blockbuster eğlenceliği sunuyor. Hikayesi orijinal olmayabilir, ama görsel ve yaratıcılık bakımından büyülemeyi başarıyor Doktor Strange.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top