Gönül Projeleri Sinemanin ?dâhi çocugu? diye anilan Steven Spielberg, ?Schindlerin Listesi'nden bu yana, kendisi açisindan özel önem tasiyan konulari filme çekmek için yönetmen koltuguna oturacagini açikladi.Yönetmenin projelerinden biri de Filistinli ve Israilli çocuklara 250 video kamerayla oynatici dagitmak. Onlarin her gün ne yiyip içtikleri, nelerle ilgilenip hangi oyunlari oynadiklari gibi günlük yasamlariyla ilgili detaylari kameraya çekmelerini ve sonra birbirlerine vermelerini istiyor. Spielberg, bu yolla Israilli ve Filistinli çocuklarin aralarindaki farkin ne kadar az oldugunu göreceklerine inaniyor.Temalar Spielberg filmlerinde farkli temalar kullanmaktadir. Siradan insanlarin kendilerini sira disi durumlarin içinde buldugu konsept agirlik kazanmaktadir. Duel, Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T. the Extra-Terrestrial, Empire of the Sun, Hook, Jurassic Park, Saving Private Ryan, Catch Me if You Can, War of the Worlds ve Munich bu temaya örnektir. Bilimkurguya olan düskünlügünün babasindan geldigini açiklayan yönetmen, filmlerinde aile baglari üzerinde de siklikla durmus, naif, merak ve inanç duygusu gelismis bir durus gelistirmistir. Özellikle çocuk ve ebeveyn iliskileri ekseninde gelisen konular üzerine gitmistir. Anne babasi ayri çocuklar, ilgisiz babalar, aile sorunlari yaninda II. dünya savasi basta olmak üzere, savas, terörizm, irkçilik gibi global konularla da yakindan ilgilenmistir.Siyasi Görüsü Spielberg demokratik partiyi destekliyor ve Bill Clinton'in yakin arkadasi. Amerika'nin milenyum kutlamalari için Clinton'la çalisti. Proje kapsaminda çektigi ve John Williams'in müziklerini yazdigi 18 dakikalik The American Journey filmi, 31 Aralik 1999 tarihinde Amerika'nin milenyum galasinda gösterildi. Spielberg demokratlari desteklemesine ragmen California valisi olarak yeniden seçilmesini istedigi Cumhuriyetçi arkadasi Arnold Schwarzenegger'a Jeffrey Katzenberg ve Haim Saban'la birlikte destek vermisti.