Hesabım
    Megazeka 3D
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Megazeka 3D

    Megazeka

    Yazar: Murat Tolga Şen

    Tamamı bilgisayar yazılımı ile üretilmiş animasyonlara alışalı ve hatta usanalı çok oldu. 1995 yılında Toy Story ile başlayan devrim, sinemada izlediğimiz "çizgi film" kavramını sonsuza dek değiştirdi. Bu dönemin ilk ürünleri seyirci tarafından büyük bir iştahla tüketilirken aradan geçen 15 yılda, artık gerçekten iyi olanlarının kabul gördüğü zamanlara geldik.

    Megamind / Megazeka, kendini seyirciye sevdirip bilet satma şansını işte böyle bir ortamda deniyor. Shrek, Kung Fu Panda, Madagascar gibi filmlerle animasyon yapıp, izletmekteki başarısı iyice kabul görmüş "Dreamworks animation" ürünü olan filmin 130 milyon dolar gibi büyük bir maliyeti var.

    Yönetmen Madagascar serisi ile tanıdığımız Tom McGrath. Film, ters yüz edilmiş bir süper kahraman hikayesine sahip. Biraz da özellikle Amerikan çizgiromanlarında gördüğümüz türden bir "what if / ya böyle olsaydı" numarası içeriyor. Onlarca yıl 'süper kahraman' filmleriyle idealize edilmiş üstün insan modelini ters yüz edip hataları olanların da bir şansı olduğunun ve bizi biz yapanın tercihlerimiz olduğunun altını çizen bir izlence Megazeka. Tabi animasyonların kendine has naif anlatım ve karakter tasvirlerini kullanarak. Kısa süre önce izlediğimiz yine çok başarılı bir animasyon olan Sevimli Hırsız / Despicable Me ile 'kaybeden'lerin zoraki kötü olmalarını anlatma kısmında epey benzeşiyor.

    Dreamworks, animasyonun asıl izleyicisinin artık çocuklar değil de yetişkinler olduğunun farkında olarak Megazeka'nın hikâyesini genç ve daha yukarıdaki yaşların beğenisine göre kurgulamış. Popcorn sineması meraklısı genç seyirci, ancak çok iyi bir blockbusterda izlenebilecek türden kapışma ve yıkım sahneleriyle kendinden geçerken, biraz daha yaşlı olan, özellikle 50'lerin B filmi ve 80'lerin süper kahraman filmlerine tutkun sinema manyakları da 'gönderme' bombardımanına tutulmaktan keyif alacaklardır.

    Ben de yukarıda yazdığım 2. gruba dahil olarak filmi izledim ve söyleyebilirim ki, Bela Lugosi'nin Dracula'sından, Marlon Brando'nun Jor-El'ine, çöp film klasiği Robot Monster'dan, Maskesi çıkarılmış Darth Vader'a kadar onlarca sinema ikonuna yapılan göndermeler, filmi izlerken inanılmaz bir eğlence yaratıyor. Bir zamanların efsane oyunu Donkey Kong üzerine yapılan espriyi gördüğümde ise artık kendimi tamamen filme teslim etmeye karar verdim.

    Megazeka ile ilgili kötü kelam etmeye dilim varmıyor ama orijinal seslendirme kadrosunda Will Ferrell, Tina Fey, Jonah Hill, David Cross, Brad Pitt ve Ben Stiller'in harika bir işe imza attığı filmin, dublajlı olarak izlendiğinde gücünden kaybedeceğini düşünüyorum. Neyse ki bu tür filmlerin dublajının özenle yapıldığından eminiz.

    Megazeka, son 10 yılın en iyi 10 animasyonu listesine rahatlıkla girebilecek kadar iyi bir film. Yetişkin izleyiciyi hedeflemesine rağmen, her yaş için muhteşem bir lunapark eğlencesi yaratmayı başarıyor. Bir yandan da artık sadece animasyonlarda görebileceğimiz türden, doğru bir ahlak dersi içeriyor. Sinemalarda 3 boyutlu olarak gösterilecek olan film, bu tekniği etkileyici bir şekilde uygulamakta da çok başarılı. 3D, animasyonlar söz konusu olduğunda hep iyi sonuçlar veriyor zaten. Aslında filmle ilgili söylenecek tek şey var;mutlaka izleyin.

    Twitter: Murattolga / murattolga@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top