Hesabım
    Avanaklar Mangası
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Avanaklar Mangası

    Gülmeli mi, Ağlamalı mı?

    Yazar: Zeren Somunkıran

    Stanley Kubrick'in kemikleri sızlıyor mudur acaba? Sinema tarihinin ve savaş karşıtı filmlerin başyapıtlarından biri olan Full Metal Jacket'ın yaratıcısı olarak, yıllar sonra filminin bu kadar sinir bozucu ve komedi olduğunu iddia eden bir filmle tiye alınacağını bilse idi, herhalde Amerikan sinemasının komedi anlayışının geldiği noktaya gerçekten üzülürdü.

    Başta Full Metal Jacket olmak üzere bazı popüler filmleri tiye alan bir askerlik paradosi olarak vizyona çıkan Avanaklar Mangası, amaçladığı noktaların hiçbirine ulaşamadan izleyicisini sıkıntı dolu bir 90 dakikaya mahkum ediyor. Son derece ucuz ve neresinin komedi olduğunu anlamakta zorluk çektiğiniz espirileri ile film boyunca atabileceğiniz tek kahkaha sinirden olabilir.

    Tiye almayı amaçladığı filmlere gelince... Başka filmleri tiye alan bir komedi çekmeyi hedeflemek ciddi ama gerçekten hakkı verilerek yapıldığında son derece de keyifli olabilecek bir iştir. Ama tiye almayı istediğiniz filmlerin belli başlı noktalarını iyi belirlemeli ve o noktalardan da çok sağlam espiriler kurabilmelisiniz. Hele hele Full Metal Jacket gibi bir filmi tiye alırken espiri noktalarınızın son derece sağlam olabilmesi gerek ki, Kubrick'in başyapıtını izlemiş insanları bu kaliteli espiri anlayışınızla güldürebilesiniz.

    Avanaklar Mangası'nda bu durumdan eser olmadığını bilmem söylememe gerek var mı? Artık çocukların bile hiçbir mantığı olmayan saçma sapan sakarlıklara gülmediğinin farkında değil sanırım bu filmin altına imza atan sinemacılar! Tiye alma anlayışını sadece ve sadece, Full Metal Jacket'in, asker kaskının üzerinde 'Born to Kill' (öldürmek için doğdu) yazan meşhur posteri ile aynı kaskın üzerine 'Born to Snooze' (uyuklamak için doğdu) yazarak kurabilen ve bundan da öteye gidemeyen bir film Avanaklar Mangası.

    Maskeli Beşler: Irak filmi vizyona girdiğinde bu filmin de komedi anlayışı üzerine çok fazla eleştiri yapıldı. Türk Sineması'nda komedi filmi dendiğinde çıtanın çok daha fazla yükselmesi ve küfür yarışı yapan adamlara kahkahalarla gülmekten çok daha ileri bir espiri anlayışına sahip olmak gerektiğini düşünenlerden biriyim ben de. Ama Avanaklar Mangası'nı izledikten sonra Maskeli Beşler: Irak'ın, en azından tek bir konuda hakkının yenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu film, hiç olmazsa kendisini Avanaklar Mangası kadar ciddiye almıyor. Olsa olsa tiye almaya çalıştığı film Kurtlar Vadisi: Irak olabilir ki, o da zaten kendisine yüklediği büyük büyük anlamlarla Türk Sineması'nda tiye alınmayı en çok hak eden film.

    Hatta son yıllarda Türkiye'de yapılabilecek en başarılı komedinin Kurtlar Vadisi ile dalga geçen bir komedi filmi olabileceğini bile düşünüyorum. Onca komik dövüş sahnesi ve o 'dünyaları ben yarattım' halleri ile kasım kasım kasılmaktan çatlama noktasına gelecek karakterlerle hakkı ile dalga geçen bir filmin kesinlikle yapılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten film kendi başına da yeteri kadar komik derseniz, ona da diyecek bir lafım yok tabi.

    Avanaklar Mangası'na geri dönecek olursak... Biliyorum ki seyretmeyi tercih etmediğim bir dolu kötü film gelip geçiyor vizyondan. Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim. Bu film son dönemlerde seyrettiğim en kötü film. Öyle ki, filmden çıktıktan sonra espiri anlayışınızın yerine gelebilebilmesi için eve gidip en favori komedi filmlerinizi arka arkaya seyretme ihtiyacı duyabilirsiniz. Söylemeliyim ki, ben ancak 2 filmden sonra kendime gelebildim.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top