Kripton'un süper oğlanı Kal-El
Artık fazlasıyla alışılmış Superman, Batman, Spiderman gibi kahramanlardan sıkılmadık mı? Ben sıkıldım. Sürekli geçmişin kahramanlarını günümüz teknolojisiyle süsleyip bize sunmaktan bıkmadılar. Bunlar arasında bir tek Iron Man'e lafım yok. Onun yeri bam başka, süper kahraman olmasına rağmen mantıklı açıklamalar barındıran, bilim kurguyu en iyi şekilde kullanan ve çizgi romandan uyarlanan en başarılı film olduğu şüphesiz bir gerçek.
Iron Man'den sonra da Christopher Nolan'ın Batman'i, Kara Şövalye gelebilir. Batman gibi bir saçmalıkla ne kadar iyi bir film yapılabilir sorusunun cevabını Nolan, üç filmle tam anlamıyla veriyor. Tabii Christian Bale'in müthiş performansı da kahramanın yeni halini sevmemizi sağlıyordu. Bu iyi yapılmış süper kahraman filmlerinin yanında Yeşil Fener, Thor ve Süperman Dönüyor gibi hayal kırıklığı yaratan berbat filmler de var.
Süperman deyince de akla yedi yaşındaki çocuğun elinde oyuncağı olan, mavi tayt giymiş, uçup kaçıp her seferinde dünyayı kurtaran bir saçmalık geliyor. Zaten 2006'da Bryan Singer tarafından katledilmiş Superman, hiç bir zaman bir Iron Man veya Dark Knight olamaz. Ama Man of Steel, fragmanına baktığımızda umut veren, Christopher Nolan'ın yapımcılığını üstlendiğinde bizi heyecanlandıran, Zack Snyder ismini duyduğumuzda tereddüte düşüren, tamamen yenilenmiş bir süperman filmi.
Zack Snyder, 300 gibi berbat bir filmden sonra Watchmen ile toparlayıp Sucker Punch'la tekrar düşüşe geçmiş bir yönetmen olduğu için yeni bir süpermanin kaderini böyle bir yönetmene teslim etmek pek akıllıca değildi. Ama rahatlıkla söyleyebilirim ki tüm şüphelerime rağmen Snyder ilk defa kendi türünde kusursuza yakın bir film çıkarmış.
Süperman efsanesinin başlangıcını konu alan film, Kripton'da müthiş savaş sahneleri eşliğinde, görsel efekt şaheseri bir açılış yapıyor. Filmin senaryosu da bilindik süpermanlerden farklı olarak, Kal-El'in Clark Kent ve Süperman oluşunun öncesini sunuyor bize. Sonu da hepimizin tahmin ettiği gibi bitmesine rağmen, alışılmışın biraz üstünde olması filmin kalitesini yükselten bir unsur
Clark Kent rolüne bürünenler genelde hep soğuk bir hava katardı filmlerine. Bu sefer Henry Cavill tam yerinde ve doğru bir seçim olmuş. Russel Crowe'da az görünmesine rağmen her zamanki gibi filme güzel bir hava katmış. Man of Steel, tüm çizgi roman hayranlarını fazlasıyla tatmin edecek, süperman hayranlarını büyüleyecek, sinemaseverlere keyifli bir iki buçuk saat yaşatacak, devam filmlerinden beklentilerimizi yükseltecek bir DC Comics filmi. 8/10