DİKKAT SPOİLER İÇERİR!
Şöyle yorumlar baştan bir okudum ve açıkçası çok üzüldüm. Böyle sanatsal bir eserin ardından böyle gelmesi beni üzdü. Adı üzerinde yazdığınız yazıları eleştiri diye giriyorsunuz ve yapılan yorumlar filmi değerlendirmekten çok yoksun.
Ben çok iyi bir film eleştirmeni falan değilim. Lakin en azından elimden geldiğince filme yapıcı eleştiri yapmaya çalışabilirim. Ki bunu hepiniz yapabilirdiniz.
Yönetmen bildiğimiz üzere varoluşçu bir felsefeyi sahipleniyor ve filmlerinde de bunu çok iyi işliyor. Seçtiği karakterler hep toplumdan ötekileştirilmiş insanlardan oluşuyor.(Albert Camus - Yabancı) Ve yaptığı insan tahlillleri çok gerçekçi,küfürleriyle beraber.
Onun dışından oyunculuktan bahsetmiyorum bile...
Demirkubuz'un filmlerinde en çok dikkati çekenler de bir kapıların ikide bir açılması(masumiyete göre bu film de daha az) ve iki de kapalı bir ortamda dış ortam seslerinin gelmesi. Bunun ne anlama geldiğini bilen olur ve yazarsa çok memnun olurum.
Film gayet sıkıcı geliyor insana. Olaylar çok yavaş gerçekleşiyor çünkü. Bu da aslında yönetmenin seçimi. Çünkü bu uzatmalarla da gerçeği yansıtıyor. Bu şekilde toplumdan ötekileştirilmiş ve maddi olarak kötü durumda olan insanların hayatları zaten pek renkli değil.
Benim diğer dikkatimi çeken nokta da başrol oyuncumuzun özgüveni. Bence gördüğü kadına bu kadar kısa sürede aşık olmasının iki sebebi vardı. Bir, kadının ona yardım etmesi iki, özgüveni. Gördüğümüz üzere karakterimizin özgüven çok düşüktür, hatta yoktur. Ve güzel bir kadın görünce ona bağlanma eğilimini de arttırmıştır bu özgüven eksikliği. İki de kadının yardım etmesi, hayatında yaşadığımız başrol oyuncusu, toplumda hep itilip kakılırken bir kadın ona can-ı gönülden yardım etmektedir. Bu da karakterimizin bağlanma eğilimi arttırır. Bunlar aynı zamanda toplumdan dışlanmış insanların nasıl da bağlanma ihtiyacı hissettiğinin bir göstergesidir.
Diğer bir nokta da, kadının adamı kandırması: Bence adamın güçsüz ve silik bir karakter olduğunu gören kadın ondan hoşlanamazdı zaten. O onun güçsüz olmasını kullandı. Derdini anlatacağı ve onun için her şeyi yapmayı hazır bir insan bulunmaktadır sonuçta yanında.
Başta bahsettiğim gibi bu filmin kapsamlı eleştirisini yapmak mümkün değil. Son olarak, (yaptığınız eleştiri şeklini de göstermesi açısından) Zeki Demirkubuz kesinlikle takip edilmesi gerekilen bir yönetmen.