Bir Suçsuzluk Filmi
Yazar: Ertan TunçKelimeler ve deyimler üzerine yapılan espriler, sıradan hadiselere paranormal bir bakış atan -Şensoy'un deyimiyle- psikomik tipler, toplumsal, ekonomik ve siyasi olay ya da olgulara karşı ağır bir alaycılık ve eleştirellik içeren sahneleri ile Pardon, kelimenin tam anlamıyla bir Ferhan Şensoy filmi. Cinselliği, küfürlü sözleri, sert ve çarpıcı tenkitler için eserlerinde sıkça kullanan Şensoy'un tüm bu saydığım özellikleri ve yaklaşımları ile bu film için bir tür yerli Woody Allen'e dönüştüğü söylenebilir.
Politik tavrı, hayata bakış açısı, nesneler, alışkanlıklar ve gelenekler üzerine düşünceleri, kısacası, bitmek tükenmek bilmeyen sorgulamacılığı ile Ferhan Şensoy Türkiye'de olması gerektiği gibi olmayan ne varsa, ters giden ne varsa yermesini bilen, inandığı görüş ve düşüncelerden taviz vermeyen iyi bir sanatçı. Türkiye'deki adalet sisteminin eksikliklerini, aksaklıklarını espriler yoluyla gözler önüne seren Şensoy'un, özellikle aile kavramı, arkadaşlık kurumu üzerine de söyleyecek çok sözü var.
Filmin ilk yarım saatinde, karakoldaki sorgulamaya ve nezarette yaşananlara dair yarattığı durum komedisi komik, ama bir o kadar da trajik. Özellikle amir rolündeki işkence yapmama eğilimli amir rolünde Bülent Kayabaş adeta döktürüyor. İbrahim ile Muzo karakterleri arasındaki uyum/uyumsuzluk ise inanılmaz..Aydın karakterinin saflığı ve gerçekçiliği ise insanın karnına ağrılar sokacak kadar eğlenceli.
Sadece ülkemizin değil, neredeyse tüm ülkelerin çektiği bir soruna değiniyor film: kaldırabileceğinden daha ağır yükler altına sokulmuş devlet görevlilerinin karşılaştıkları soruna. Öyle ya da böyle birini yakalamak ve dosyasını kapatmak zorunda kalan emniyet görevlileri, önlerine gelen onlarca dosya hakkında aynı gün içinde hüküm vermek zorunda kalan hakimler, kontrolün çok güç olduğu bir hapishane sisteminde ayakta kalmaya çalışan gardiyanlar, müdürler ve ikinci müdürler. Hemen hepsine aslında keskin, çarpıcı olmalarına rağmen çok olumlu ve yapıcı eleştiriler getiriyor Şensoy'un kalemi. Ve birşeyin altını çizmeyi de ihmal etmiyor. Hepimizin başına gelebileceğini.
Hemen hemen tamamı usta oyunculuklara ve sağlam senaryosuna dayanan filmin genç yönetmen Mert Baykal'ı da tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar kimi sahnelerde, -ekseriyetle konuşmalarda- kamera açılarında ciddi bir problem gözlemlense de bu denli büyük bir kadroyu, bu denli iyi bir senaryoyu başarılı bir biçimde aktarabilmiş, gelecek vadeden 26 yaşında bir yönetmen.
Ferhan Şensoy'un Çok Tuhaf Soruşturma adlı oyunundan uyarladığı ve sinema için birçok yerini yenilediği/değiştirdiği senaryosuyla Pardon, Türk adalet sistemini etkileyici bir biçimde eleştiren, büyük bir oyuncu kadrosu elinde daha da güzelleşen, ikinci yarısında biraz ağırlaşsa da vermek istediği mesajı yerine ulaştırabilmiş güzel bir film. Güldürürken düşündüren, birşeyler anlatmayı başaran, yüzde yüz Ferhan Şensoy damgasını taşıyan trajikomik bir suç filmi. Hatta ustanın yaklaşımıyla bakacak olursak: Bir suçsuzluk filmi.