İndiana Joness;hikayesi ve karakterleri Star Wars'ün yaratıcısı George Lucas ile senarist Phillip Kaufman'a ait,fantastik bir macera-aksiyon.Senaryosunu Lawrance Kasdan'ın yazdığı film,bundan önce Duel(Bela),The Sugarland Express,Jaws,Üçüncü Türden Yakınlaşmalar,1941 gibi ses getiren filmleriyle tanınan,Hitchook'u bile kendine hayran bırakan o zamanların genç yeteneklerinden Steven Spielberg,Lucas'ın da dikkatini çekmiş olacak ki İndiana Joness'un yönetmenliğine onu oturtmuş.1981 yapımı filmin başrollerinde Harrison Ford ve Karen Allen var.Döneminin başarılı özel efektleri ve iyi çekilmiş iyi yönetilmiş aksiyon sahneleriyle adından söz ettiren İndiana Joness,hiç kuşkusuz eğlence sinemasının en iyi örneklerinden de biri.Tarihi efsanelerle hayali birleştiren film,bazı ülkelerin,bazı coğrafyaların yanlış ve abartılı tanıtılmasına yol açsa da yönetmen Steven Spielberg'ün ününe ün kattığı filmlerden biri olmuştur.Filmin kötüleri de tabii ki hemen her filmde olduğu gibi yine Almanya'nın nazileri.Konu olarakta Tevrat'daki 10 emirden esinlenilmiş.Herşeye rağmen soluk kesen bir macera.