9 hakkında görüşlerin ?

üsstad
    üsstad

4 Şubat 2008 tarihinde eklendi
    tür olarak çok beğendiğim bir film aynı zamanda senarya-yönetmen-oyuncuların performansı - kurgu - atmosfer muhteşem. gerçekten olağan dışı böyle filmlere ihtiyacı var türkiyenin.
    rosetta
    rosetta

13 Ocak 2008 tarihinde eklendi
    beni şaşırtan, türkler böylesine filmler de mi yapmış dedirten, biraz geç farkettiğim,benim gibi gözden kaçıranlara tavsiye edeceğim,farklı ve özgün bir yapım..izlediğim en iyi polisiye türk filmlerinden..
    uguraser-25
    uguraser-25

3 Kasım 2007 tarihinde eklendi
    seven filmiyle karşılaştırabilecek bir başyapıt...
    ve türk sinemasında dahaönce yapılmamış olanı yapmasıyla öne çıkan bir film
    en iyi yabancı film oscarında ilk beşe gözü kapalı girerdi aslında hatta oscarıda alırdı.
    ama türk düşmanı ABD'li Akademi Üyeleri filmi ilk beşe almadı.Hiç Şaşırmadım.
    kivanc1905
    kivanc1905

29 Ağustos 2007 tarihinde eklendi
    lütfen bu filmi izleyin..emin olun asla pişman olmayacaksınız..bu kadar farklı bi anlatım türü Türk filmlerinde pek olmuyor da..
    simgesimon
    simgesimon

5 Haziran 2007 tarihinde eklendi
    Muhteşem oyuncularla olağanın dışında bir anlatım sayesinde kendine bağlayan bir yapım 9...Seyrediniz seyrettiriniz.
    psychedeliad
    psychedeliad

11 Mayıs 2007 tarihinde eklendi
    Film baştan sona dijital videoyla çekilip daha sonra 35 mm ye uygulanmasıyla Türk sinemasında bir ilk..
    Özgün bir senaryosu var ve usta oyuncu kadrosu filmi izlenebilir kılıyor. İlk başta izleyiciyi katil kim sorusunda meraklandırsa da ilerleyen dakikalarda bu merakın yerini sıradan bir hayat sürdürdüğü görülen karakterlerin -aslında ne barındıkları- ? alıyor ve izleyici filmin sonunda ters köşeye yatıyor..
    Tavsiye edilir..Çünkü böyle filmler nadir yapılıyor..
    sidarta21
    sidarta21

2 Aralık 2006 tarihinde eklendi
    yorumsuz.karar veremedim açıkçası;)
    e-dione
    e-dione

1 Eylül 2006 tarihinde eklendi
    aslında bu kadroyla çok daha iyi bir film çıkardı ortaya.tabii filme kötü demiyorum.bence hakettiğinden çok daha az konuşuldu ,çizildi.emeği geçen herkesin eline sağlık.
    Tayfun O
    Tayfun O

27 Kasım 2002 tarihinde eklendi
    ali poyrazoğlu kirpinin kolyesini sorgu odasının kapısında değil, mahallesindeki apartmanda buldu sanıyorum...hem zaten kirpinin de orda sorgulanmış olduğu fikri biraz uçuk kaçmıyor mu?

bence 9'un anlamı kapıdaki 6'nın düşüp 9 olmasıyla ilgili..yani amerikan filmlerindeki klasik yanlış anlama sebebi..bu filmde de yanlış kişinin suçlandığına dair bir işaret oluyor bence..
    kruvasan
    kruvasan

25 Kasım 2002 tarihinde eklendi
    9 : Veya günlük yaşantımızda ortaya çıkan faşizmin öyküsü*:(DİKKAT) filmi izlememiş olanlar bu yazıyı okumasınlar. *Evet bu tümce festival kitapçığında filmin tanıtımının olduğu bölümün son kısmı. Gerçekte de filmi izlerken bunu görüyor ve ilerleyen olay örgüsünde son kısımlarındaki masumyetsizlik duygusunu iliklerimize kadar hissediyoruz Biliyorsunuz film bir sorgulama salonunda tanıkların itirafnameleri ve mevzubahis mahalleden bize kesitler sunan bir amatör kameranın kısa çekimlerinden oluşuyor. Klostrofobi yaratan mavi bir sorgu salonunda başlayan olaylarda gördüğümüz masum tiplerin maskelerinin ardındaki çirkin yüzleri filmin sonlarına doğru göründükçe hayret verici gerçeklerle yüzgöz oldukça filmin değeri artıyor ve final sahnesinde hissettiğim belirsizlikle çizmeye hazırlandığım film bir anda aklımda beliriveriyor ve Ünal'ın asıl sonunu çözdüğümde de bir hayranlık ve bir kutlamayla ayrılıyorum Beyoğlu Sinemasının alıştığım salonundan. Evet filmin sonunu burada yazmayı heyecanla beklerken bir yazarın da bu sonucu bulduğunu görerek yalnız olmadığımın farkına varsam da bu buraya yeni bir hevesle yazmama engel olamadı.Filmde katil arada bir beyaz gömleklerini gördüğümüz fakat Ünal'ın ısrarla yüzlerini bize göstermekten çekindiği kişiler. Kaya değil Tunç değil katil filmin yasaklanmasına sebep olan imgeleri tanıklara yaşatanlar. Bunu bulmak beni her ne kadar filmin bitimi babından heyecanlandırsa da filmin bütünün seyir esnasında yaşattığı sinemasal lezzeti daha çok anlatmak isterim: Filmi izlerken karakterler daha ilk oturuşlarında kendilerinin ilk yüzlerini tanıtarak oturuyorlar.Mesela Salim mutlu rahat bir kişi Saliha disiplinli önyargılı tavizsiz ve ?Anaç? bir kişi ve Firuz hiçbirşeye bulaşmamış olan korkak aile babası bir fotoğrafçı vs. Bu duruma alışmak üzere ilk dakikaları seyrederken o anlarda Ünal'ın sorgu mahali ve mahalle görüntülerini muhteşem harmanlayan yine muhteşem kurgusuyla da filme ısınıyor benimsiyoruz. Ortalara doğru hala bir şey ortaya çıkmamışken artık kanıksıyoruz ki karakterler böyle.Hatta hatta çoğu geyik Hollywood gizli katil filmlerinde olduğu gibi katili tahmin etme gibi yarışlara girenler de itiraf ediyorlar? Sonra bir kıvılcım sıçrıyor ki sorgu salonuna ortalık karmakarışık?Vay Salim vay Saliha vay Tunç meğer sizler neymişsiniz derken bir aldanmışlık hissetsek te bu bizi filme daha çok bağlıyor. Amerikalının söyledikleri ve teslim ettiği video ise olayı oldukça aydınlatıyor ve ?aydınlanıyoruz?. Mahallenin ?sır'ları mahalleyi ağızları açık bırakacak bir ?sır'a dönüştürüyor. Film bitiyor ve ?çok güzeldi ama?? sözcük öbeği de aklımıza yere edinmiş bir kılkurdu misali kıvrandırıyor bulamıyoruz kendimizi kandırıyoruz.?Katil Kaya!?:::::Hiç Kirpiden bahsetmedik: Deli kadının teki.Kafayı yemiş bir gavur kızı.Rivayete göre eskiden zenginmiş uyuşturucu onu bu hallere sokmuş.Falan filan. Sonra öldürmüşler. Şu veya bu şekilde? Peki son sahneyi hatırlayın.Firuz yalpalayarak 6 numaralı salondan çıkarken ne buluyor? Bir sahne daha var film de çok yeni olmadığı için Mementodan alıntı diyemeyeceğim.Neyse sahneyi gören hatırlayacaktır ?sorgu odasındaki kirpi portresi!? Görmemiş olabilirsiniz ikinciye izlerseniz aklınızda bulunsun (Mementodaki mevzubahis sahne: Sammy Jenkis Akıl hastanesinde otururken bir an ama sadece bir an orada oturanın Sammy Jenkis değil de Leonard olduğunu görüyoruz.) Evet 8 kişinin sorgusunu izledik 9. kim? 9. kişi işte deli gavur kızı! Kaya'ya kanıyla itirafname imzalatan ve filmin yasaklanmasına sebep olan sahnelerin başrol oyuncularının bir şekilde ölümüne neden oldukları kaçık. Neyse olay çözüldüğüne göre serbestiz 6 numardan masum olmayan herkes gibi biz de dışarı çıkıyoruz. Film gerçekten son yıllardaki en iyi Türk filmi e tabii ki tarzı anlatısı ve başrollerinde Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan olmaması gibi sebeplerden dolayı sınırlı bir izleyici kitlesine ulaşacak. Ümit Ünal kendi siyasi düşüncesini beyazperdeye çok mükemmel bir biçimde yansıtarak düşüncelerini paylaşmasam da muhteşem bir klasiğe imza atmış. Gerek görüntü yönetimi,kurgusu gerek oyuncuların performansları ve gerek akıl almaz güzellikteki senaryosuyla en iyi film.Bu yazıyı izleyenler okuduğuna göre söyleyebileceğim şey.İkinciye de gidilebileceğini hatırlatmak olacak Bol sinemalı günleeeeer
    ekis2007
    ekis2007

18 Kasım 2002 tarihinde eklendi
    bence oldukça başarılı bir film.
    oyunculuk, anlatım, senaryo ve görüntü çalışması oldukça özenli. cesur bir deneme.ekibi kutlarım...
    walkabout-2
    walkabout-2

15 Kasım 2002 tarihinde eklendi
    ayrıca şu izlemediğiniz filmlere olumlu veya olumsuz önyargılarınızla puan verme alışkanlınız da beni hasta ediyor. Görmediğiniz filmlerin ortalamasını düşürme veya yükseltme inadıyla oy vermeyin! Bu çocukluk!
    evil-of-angel
    evil-of-angel

12 Kasım 2002 tarihinde eklendi
    Mumya Firarda filmi bence çok feyk bir film.Çünkü hiç bir dizide oynamamış bir kişiye başröl oynatan bir filmin ne kadar ciddi olacağını düşünemiyorum.