Filmi, yönetmenine bakarak izlemeye karar verdim ve beklediğim gibi de bir film buldum açıkçası...Şeytan Duymadan Öncenin hikayesi, aslında fevkalade basit ve sıradan: 'Bir soygun (film zaten soygun sekansıyla açılıyor) ve soygunun planlanandan farklı olarak yanlış işlemesi ile akabinde olayların sarpa sarması' olarak özetlenebilir aslında...Filmdeki oyunculuklara değineceğim ilk olarak: Filmin en iyi tarafı bana göre oyuncuların performansları. Filmin iki ana karakteri olan Andy (Philip Seymour Hoffman) ve Hank (Ethan Hawke) bundan daha iyi canlandırılamazdı bence. Gerek Hoffman gerekse Hawke, rollerinin hakkını fazlası ile vermişler. Ama sadece ikisi değil iyi olanlar, Albert Finney (Charles rolüyle), Marisa Tomei (Gina rolüyle) olağanüstü performans sergiliyorlar Şeytan Duymadan Öncede. Diğer yan karakterler de oldukça iyiydi. Okuduğum profesyonel bir yorumda da, Adan Zye tüm oyuncuların (filmde iki repliği olan bile) olağanüstü iyi oynadığından söz ediliyordu...Filmin hikayesi sıradan demiştim, kurgusu ise bir o kadar sıradışı. İlk başta soygun, ardından da soygun öncesi olaylar verilip değişik açılardan soygun tekrar (tekrar) veriliyor...Yönetmenine bakarak karar verdiğimi söylemiştim filmi. Gerçekten de filmin yönetmeni olan Sidney Lumet, kimilerince Amerikan Sinemasının en iyi yönetmenlerinden biri. Oldukça kaliteli ve çok ilgi görmüş filmlere imza atmasına karşın, her filmi benim açımdan ilgi çekici olmayabiliyor. Tıpkı Şeytan Duymadan Önce gibi. Filmin kurgusunu ve yönetmenin vermek istediğini gayet iyi anladım ve de oyunculukları da çok beğendim lakin hepsi alt alta konduğunda benim açımdan çok izlenesi bir film çıkmadı karşıma. En temel nedeni bu tip filmlerden hoşlanmıyor olmam...Film hakkında özellikle uzun yazmaya çalıştım. Filmin, kişisel olarak hiç beğenmediğim bir tarzı olmasına ve hikaye beni zerrece çekmemiş olmasına rağmen kaliteli bir film olduğunun farkındayım Şeytan Duymadan Öncenin. Amacım izlememiş arkadaşlar varsa yanlış yönlendirme yapmamak...
kesinlikle kaliteli bir film. ama bu puan haksızlık. Allahtan film araştırırken imdbyede bakıyorum. sırf ortalama yükselisin diye 10 verdim. ama hakkı 8/10
filmi izlerken konusunu çok beğendim ve ekrana yansıtış şeklide çok hoşuma gitti. 'hank' karakteri bizim mahallede oturan sevdiğim bir abiylede çok bağdaştırdım. film genel olarak sidney lumet havasında geçiyor ve bu yüzden sdney lumetin daha önceki filmlerini izleyenelrden varsa sıkılmayacakalrı kesin ve onu yeni tanıyanlar olduğunda bunu sevecekler. oyunculuklar başarılı ve marisa tomei de görmeniz gereken bir performansta 10/7
Arkadaşlar bu film nasıl olurda 5.7 puan alır.Saçma sapan filmlere bol keseden puanlar veriliyor.Bu film ise böyle düşük bir puanda yazık.Çok yazık.Philip Seymour Hoffmanın müthiş performansı için bile izlenir.Finali ise etkileyici.
Çok kuvvetli ve ilgi çekici bir senaryosu olmasına rağmen anlatımı hiç sürükleyici değil,bir kaç sahne dışında gerilim filmi izlediğinizin farkına varmak güç açıkçası.Genede sıkılmadan izlenebilecek,iyi bir yapım.10/7
Maalesef yorum yazan arkadaşların çoğuyla aynı fikirde değilim. Kesinlikle çok boş film, tamamen zaman kaybı ve hayal kırıklığı yaratan bir film. Sırf yönetmenin flashbck kurgulama çabaları ve Philip Seymourun oyunculuğu hatırına 5/10.
bence aldığı puanı hakeden bir film. daha fazla puan vermek diğer filmlere haksızlık olurdu. olay sıradan bir soygun ve işlerin sarpa sarmasından başka birşey değil. zamanda geri sararak süsleme yapılmaya çalışılmış ama yetersiz. epeydir bir film hakkında bu kadar olumsuz düşünmemiştim. zor bitirdim diyebilirim. Philip Seymour Hoffmanın oyunculuğuna diyecek hiçbir şeyim yok ama nereye kadar.. 6/10
son zamanlarda ''belki bu sefer iyi çıkar'' diye vaktimi boşa harcadığım onca filmden sonra adam gibi bir film seyretmek nasip oldu. 10 üzerinden 9 diyorum. Filmi izlerken sinirlerimin gerildiğini hissettim.
usta yönetmenden ilginç bi çalışma. filmin çok sıkıcı olduğunu düşünmüyorum. işim gereği sıkıcı birçok film izleyen birisi olarak bu filmin bu kategoriye sokamam kendi açımdan. Özellikle kara film ve dram sevenlerin kaçırmaması gereken bir film. 90 yaşında bi sinemacının günümüz sinemasını bu kadar iyi anlamış olması ayrı bi mesele