Bir Çılgının İçinde
Yazar: Ayşegül KesirliGeçtiğimiz yıl "Rüya Kızlar" filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildiğinde Eddie Murphy'nin kariyeri bir anda yön değiştirecek sanmıştık. Bu durum Murphy'nin uzun yıllardır emek verdiği komedi türünü terk edeceği anlamına gelmiyordu tabii ki. Ancak ünlü oyuncunun aday gösterildiği ödülün prestijiyle film tercihinde daha seçici olacağını, dolayısıyla kendisini daha kaliteli yapımlarda izleme fırsatına erişeceğimizi hissettiriyordu. Bu hissin tamamen bir yanılsama olabileceğini Oscar Ödül Töreni'nden kısa bir süre sonra vizyona giren "Norbit" yeterince açık ifade etmişti aslında.
Fakat her şeye rağmen yaklaşık son on beş yıldır tekrarladığımız cümleyi bir kez daha yinelemekte fayda var diyerek 'Eddie Murphy'den ümit kesilmez' diye düşünmüştük. Oysa ilk bakışta parlak bir fikrin başarılı bir uygulaması izlenimini veren "Bir Çılgının İçinde"den anlaşıldığı üzere Eddie Murphy'nin komedyenliğinden ümidi kesmenin vakti çoktan gelmiş belki de.
İnsan görünüşünde bir uzay gemisiyle yeryüzüne çakılan minyatür uzaylıların dünyayı kurtarma çalışmalarını anlatan "Bir Çılgının İçinde"nin Eddie Murphy'nin bir filmde birden fazla karakter canlandırma sevdasının son ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Gerçi bu filmde, herhangi bir makyaj efekti kullanmaksızın sadece iki farklı karakteri canlandıran Murphy'nin "Çılgın Profesör" ve "Norbit" filmlerine kıyasla çok daha az kılık değiştirdiği ortada.
Diğer yandan her iki karakteri de olağan görünümüyle canlandıran Eddie Murphy'nin yüzüne ya da bedenine makyajla müdahale edilmediği zaman tembel performansının iyice ortaya çıktığı da açıkça görülmekte. Sıkıcı tuvalet şakaları, fiziksel komedinin ön plana çıktığı ucuz espriler ve banalliğe varan yüz mimikleriyle tam anlamlıyla özensiz bir oyunculuk sergileyen Murphy, fazladan çaba harcamaksızın 80'li yıllardan kalma şöhretinin ekmeğini yemeğe kararlı olduğu ortaya koymakta.
Bununla birlikte, Eddie Murphy'nin bedeni üzerinde "Çılgın Profesör" ve "Norbit"tekine benzer bir oynama yapılmadığını öne sürsek de ünlü oyuncunun vücudunun bir uzay gemisi olarak kullanılması ciddi anlamda bir değişime de işaret ediyor aslında. Çeşitli bilgisayar efektleriyle uzay gemisinin giriş kapısı ya da penceresine dönüştürülen beden parçaları, fikir düzeyinde filmin gidişatına ilginç ve eğlenceli bir yön veriyor.
Fakat iş uygulamaya geldiğinde, "Bir Çılgının İçinde"nin bu kullanımı çoğunlukla "Siyah Giyen Adamlar"dan ödünç alması ve aynı numarayı özgünlükten yoksun bir üslupla olduğu gibi hikayenin içine yerleştirmesi filmi taklitçi bir karaktere büründürüyor. Nitekim Murphy'nin "Norbit" filminde de beraber çalıştığı Brian Robbins yönetmenliğindeki film, minyatür uzaylılar fikri başta olmak üzere en can alıcı özelliklerini de 1960'lı yılların bilimkurgu yapımlarından esinlenerek ortaya koymakta.
Diğer yandan, süresi boyunca eski dönem kült bilimkurgu yapımlarıyla dirsek teması içinde bulunan "Bir Çılgının İçinde"nin en çelişkili yanı bu teması eski filmlerle alay etmek için mi yoksa gidişatına yön verecek temel noktaları ödünç almak için mi kurduğunu tam olarak belli etmemesi. Kimi sahnelerde "Uzay Yolu" serisi dahil birçok bilimkurgu filminde karşımıza çıkan kaptan-mürettebat ilişkilerini tiye aldığını düşündürten film, çoğunlukla alay ettiğini sandığımız düzeneğin bir parçası olmakta.
Uzaylı yaratıkların dünyalı nesneleri keşfetme süreçlerini dile getirirken alaya alınacak derecede banalleşen "Bir Çılgının İçinde," hikayesini süslediği komedi öğeleriyle güldürmekten çok banalliğiyle gülünç duruma düşmekte. Başta "E.T." olmak üzere birçok bilimkurgu filminde ön plana çıkan çocuk-uzaylı dostluğunu olabilecek en bayat klişelerle donatan ve karakterler arasındaki duygusal bağları yavanlığın ötesine taşıyan filmi izlemek eğlenceli bir deneyimden çok vakit kaybına dönüşmekte.
Böylelikle dünya çapında milyonlarca hayranı bulunan kült bilimkurgu yapımlarıyla alay edebilecek kapasiteye daha en başından sahip olmadığını da belli eden film, bayat, özensiz ve kendi içinde tutarsız bir yapım olduğunu kanıtlamakta.
Eddie Murphy'nin sahici yeteneğini ortaya koymadan, gelişmemiş bir espri anlayışıyla donattığı "Bir Çılgının İçinde," ne yazık ki başarısız ve üstünkörü bir film. Shaquille O'Neal'in başrolünü oynadığı "Kazaam" gibi filmlerden hoşlanan çocuk izleyiciler için orta derecede tatmin edici bir yapım olma ihtimali taşısa da yetişkin sinemaseverler için can sıkıcı bir deneyimden ötesini vaat etmemekte.