Filmi Film+/3 de izledim,defalarca boğazım düğümlendi diyebilirim,şiddet,dram,politika,ikiyüzlülük hepsi bir arada öyle güzel anlatılmıştı kii.bi dönemin analtımı oldugu için benzerleirne elbette ki rastlanacaktır sinema tarihinde diyerek bi de gönderme yapmış olayım...9/10
Hangi millet ya da toplulluk olursa olsun özgürlük/bağımsız mücadelisi vermişse onu desteklerim... Bu filmin en belirgin taarfı sömürücü güçlerin kardeşi kardeşe nasıl düşman ettiğine vurgu yapmasıdır. Ülkeleri yıllarca işgal altında kalan İrlandalıların bağımsız mücadelesi, İngilizlere bakışı, mücadaleye rağmen kuşku ve tereddütleri... en canlı bir biçimde yansıma bulmuş bu filmde... Zulüm sahnelerini seyrederken "lanet olsun" demekten başka bir seçenek bulamayan biz aciz insanlar, yıllar boyunca muhterislerin mazlumlara yaşadığı acılara ister istemez ortak oluyoruz ve onlar adına göz yaşı döküyoruz... Özgürlük Rüzgarı filmi benim kült filmim oldu... Fırsat buldukça izleyeceğim ve izlenmesini tavsiye edeceğim...
Öyle aksiyon,savaş sahnelerini ararsanız aldanırsınız.Sadece özgürlük mücadelesinden bahsedilen bir film.Çekimi itibari ile çok hoş.Ama dediğim özellikleri arayarak izleyenler sıkılabilir.
Genel ilkeler bütün dünya tarihinde de aynı değil mi? "İhtilal ilk önce evlatlarını yermiş" Ölenler, fit olanlar, dönenler, düzene uyanlar, uyamayanlar..... Bu duyguları vermesini sevdim. Birde İrlanda tarihini bilseydim film tadından yenmeyecekti galiba!
filmi ankara'da film+ film şenliğinde gördüm. film boyunca sürekli yönetmenleri mi karıştırdım sorusuyla kıvrandım durdum. karıştırdığımı sandığım yönetmen neil jordan'dı. tam da onun sinemasında görmeye alıştığımız bir öykü sistemi ve hava vardı filmde. filmde de eleştirilen Michael Collins'i anlattığı aynı adlı filme benziyordu. tamam abartıyorum, o kadar kötü değildi. benim derdim ken loach'tan beklemediğim bir film olmasıydı bu. gereksiz uzunlukta olduğuna inandıüım bir öykü, kimi zaman karaktere dönüşse de derinlik kazanmamış kişiler, erkeklerin var olduğu bir sistemin yinelenişi (filmde kadınları görsek de erkeklerin başrolünde olduğu bir oyunun figüranlarıydı hepsi, Sinead bile)... filmin sonunda kurulan dünya politik olarak ve insanlığa dair çarpıcıydı ama film bittikten sonra eeee??? sorusuyla kalakalıyorsunuz. bunu anlatmak için miydi bütün bu uzun uzun anlatım, diyorsunuz. ya da ben öyle dedim, demeliyim. bi de... cillian murphy de biraz abartmıyor mu artık? ve abartılmıyor mu ne?
ken loach tarihe yine güzel,kendine has bir bakış atıyor. irlandanın bağımsızlığına uzana tarihini çok güzel anlatıyor.filmde beni etkileyen en güzel sahne iki kardeşin birlikte başlayan ve sonradan ayrılan saflarından(kim haklı kim haksız yorumlarını bir kenara bırakarak) birbirlerinin hayatına kastedecek noktada bile vazgeçmemeleri ve kendi inançlarını sevdiklerini öldürmek pahasına korumaları. ayrıca filmin başında bir irlandalı gencin ölümünde arka planda olan ve isyanın ilk ateşlendiği ev,film ilerledikçe simgesel bir yapıya bürünüyor ve filmin belki de anlatmak isteği şeyi(yani sadece baskıcı güçlerin üniformaları ve kişileri değişir baskı aynen kalır) ironik bir tarzda anlatırken yine bu sahnelere ev sahipliği yapıyor.
Bir avuç özgürlük için halkını savunan bir gerilla birliği IRA ve Britanyanın Irlandalılara karşı göstermiş olduğu zulüm .... Adam öldürmeyi en son düşünecek bir Anatomi öğrencisinden gerillalığa ,çaresizliğin ne yaptırabileceği ve onurlu bir yaşam adına gösterilen fedakarlık ....Anarşik bir düzene duygusallık karışınca filmin etkileyiciliği ortaya çıkıyor.İşkence sahneleri umut dayanışma azim ve özgürlük hepsi var . Filmin en beğendiğim yönü ise kesinlikle abartıdan kaçınılması gerçekçi olması ve basit insanların normal duyguları öfkeleri.... filmin vermek istediği mesaj çok iyi veriliyor teknik olarak yorumlayamamda içerik olarak yansıttığı düşünce olarak izlediğim en iyi filmlerden biri eğer türkiyede yaşıyorsan Mutlaka İzle lütfen