Fatih Çakır
1 değerlendirme
8 Mayıs 2015 tarihinde eklendi
Başrol tartışmasız gelmiş geçmiş en iyi oyuncu bir kere, hangi rol olursa olsun mükemmel oynuyor (Lincoln, My Left Foot) ki bu film doruk noktası. Yönetmenin de yine aynı şekilde diğer filmleri güzel fakat zirvesi yine aynı şekilde "There Will Be Blood". Sinematografisi mükemmel filmin, sahneler, geçişler her şeyi... Teknik manada müthiş... Evet 2 buçuk saat uzun gibi biraz ama görsel bir romandır efendim bu film tam anlamıyla...
Daniel day lewis'in performansını ağzım açık izledim;karakteri oynamamış resmen içine girmiş.Günümüz dünyasına ve kapitalist sisteme petrolü konu alarak tipik bir bakış yansıtmış,izleyin derim
kesinlikle bir başyapıttır kimsenin yorumuna aldırış etmeden izleyin hak vericeksiniz bana sinemadan anlayan biri olarak ve sizden sinemadan anlıyorsanız eğer ki..daniel day lewis oyunculuğun (filmindeki karakterinin) tam verimini isterse bi yönetmene en iyi verebilecek sanatçıdır!!
Amerikan değerlerinin temelindeki bireysel çaba,maddi değerler yaratma uğruna insani ilişkileri yok eden bireysel hırs ve bu hırsın beslendiğinde nasıl bir canavara dönüşebileceğini anlatan etkileyici bir drama ''There Will Be Blood''.Daniel Day-Lewis'in sinema tarihine geçmiş unutulmaz performansı bu kadar iyi bir filmin bile önüne geçmiş durumda.
Yönetmenimiz ve oyuncular harika bir iş çıkarmış. Eski bir zamanda geçen bir petrol arayışının, zenginliğe, güce, itibara ulaşmaya çalışan bir adamın bu yollardan geçerken neler kaybettiğini, feda ettiğini görüyoruz. En alttan göğe çıkıyor, ama orada yalnızlığı ve kimsesizliğiyle yüzleşiyor. Artık oğlunu bile hiç yerine koyuyor, gözü sadece işini görüyor. İnsanlara gücünü gösteriyor, bir rahibe tanrının yokluğunu üstüne basa basa söyletmesi gibi. İstediği her şeye kavuşunca ne kadar bitkin, halsiz ve çökmüş olduğunu görüyoruz. Senaryosu, özellikle de yönetmenin ve Daniel Day-Lewis'in performansı muhteşem. Karakterini çok iyi üzerine almış ve benimsemiş Daniel. Oscar almayı hakkeden bir filmdi ama diğer bir muhteşem yapıta No Country For Old Man' a kaptırdı ödülü. İki filmi de birbirlerine neredeyse eşit görülebilir. Tartışmasız son yılların en iyi filmlerinden. Bir başyapıt. Oyunculuk performansları, petrol yataklarının, kavgaların, nefretin çizdiği tablosu ile göz dolduruyor. İzlememek büyük kayıp olur sinemaseverler için.
Kim ne derse desin ben sevdim bu filmi,film için çogu yorumda "sikici film" demisler söyle ki film iki buçuk saat ama ben filmin yaklasik iki saatini sikilmadan izledim özellikle ilk bir saat gerçekten hem keyifli hem sürükleyici olmus.Film Scarface'deki Tony Montana'nin hikayesi gibi bir hikaye anlatmiyor yani demek istedigim fakirlikten zenginlige giden bir hikaye degil filmde genel olarak zaten yeterince zengin ve belirli bir güce sahip Daniel Plainview'in 20.yüzyilin basinda petrol bulmak için gittigi kasabadaki hayati anlatiliyor (filmin son 25 dakikasi hariç) iste bu kasabada din-para-güç kapismasi anlatilmis.Ben Paul Thomas Anderson'in bundan önce iki filmi izledim ve begenmistim bu filmde kesinlikle basarili bir film begenmeyenlerin çogu büyük ihtimal aksiyon sinemasi seven tipler zaten aksiyon filmi ariyorsaniz bu filmden uzak durun.Film,dedigim gibi ilk bir saati keyifli sürükleyici sonradan daha ciddilesip agir bir film temposuna bürünüyor,kilise sekanslari gerçekten etkileyici olmus.Filmi izlerken evet gerçekten sinema bu diyor resmen insan çekimler olsun,mekanlar olsun,oyunculuklar olsun gerçekten sinema sanatinin nasil olacagini gösteriyor aslinda.Oyunculuklara gelirsek Daniel Day Lewis ve Paul Dano ikilisi döktürmüs zaten Daniel Day Lewis oyunculuk yapmamis bildiginiz o karakteri yasamis o karaktere bürünmüs.Filmin yönetmenlik ve görüntü yönetmenlik kisimlari basarili,müzikler çok iyi.Filmin süresi biraz yorucu söyle bir 15-20 dakika daha kisa olsaymis daha iyi olurmus özellikle film son 20-25 dakikasinda sikildigimi hissettim ve biraz daha dramatik sahneler olsaymis filmde bence daha etkileyici ve sevilen bir film olabilirmis.Son olarak ben filmi begendim,basarili bir film,herkese hitap etmiyor aslinda No Country For Old Men tarzi filmlerden hoslaniyorsaniz bu filmi de izleyin derim.
Film son yüzyıla damgasını vuran uğruna savaş ve işgallerin yaşandığı petrol ile ilgili dramatik belgesel tadında bir yapım. DDL Daniel Planview rolü ile aldığı en iyi oscar ödülünü sonuna kadar hakeden bir performans sergilemiş. Petrol kralı gelmiş geçmiş en zengin insan John Rockefellerin şirketi Standard Oil ile rekabet eden bağımsız petrolcülerin karakteristik yapılarını irdeleyen yapım kostümünden müziğine kadar ince detaylara önem vermesi ile önplana çıkıyor. Mutlaka izleyin...
sakın burada yazılan olumsuz yorumlara göre filmi izlememezlik etmeyin, arkadaşlarım film sakin sıkıcı geçiyor diyor film size aksiyon-korku-gerilim vaat etmiyor,filmde oyuncu performanslar üst düzeyde, müzikler başarılı ve filmin hakkını yemeden 10/9.
Film genel olarak, çok ama çok ağır bir tempoda ilerliyor.Herkesin kaldırabileceği, izleyebileceği bir film değil ki, ben 2 defa 10ar dakikalık aralar verdim. :D Bir sonraki sahnede ne olacak diye, merak ettiğimi hatırlamıyorum.Sadece bir hikaye gibi geldi.Ailevi meseleler,maddiyat - maneviyat, baba - oğul ilişkisi, insani ilişkiler de sorgulanacak türden.Ve anlatım tarzı olumlu.Filmin bana göre en olumlu yanı Daniel Day Lewis in üst düzey performans sergilemesi.Tek kişilik bir şov diyebilirim.Değindiği konu da çok önemli.Petrolün çıkışı, piyasaya çıkışı, yayılışı çok güzel işlenmiş.Ama tekrarlıyorum.Herkesin izleyebileceği, seveceği tarzdan bir film değil kesinlikle, ben dahil. :D çok iyi değildi, ama kötü olduğu yönündeki eleştirilere de katılmıyorum.(6/10)Daniel Day Lewis e filmin sonunu gördükten sonra bi tane patlatasım geldi,itiraf edeyim. :D Rahip çocuğa olan davranışlarından da ayrı bir keyif aldım :p