yasinguven42
17 Şubat 2007 tarihinde eklendi
Bu filmin Çanakkale'deki Türklerin başarısını anlatan bir olduğu düşünmüştün. Ama tamamen yanıldım. Filmde Atatürk'ün adı ya bir yada iki kez geçdi. Boşa giden zamanıma üzülüyorum.
-Adı bile Türkçe olmayan bir belgesel hakkında yorum-
18 Mart akşamı 5 arkadaş Çanakkale Zaferinin olması dolayısıyla basında sıkça yer bulan Gelibolu isimli belgesel filmini izlemeye gittik.Amacımız bu muhteşem zaferi bir kezde belgesel tadında izlemekti. Evet ortada bir belgesel var ama anlatılanlar hiçte bizim bildiğimiz gibi değilmiş meğerse (!) film tamamen Anzakları yani İngiliz,Avusturalya ve Yeni Zellanda askerlerini anlatıyor.Tamamen Billy,George vb. askerlerin ailelerine gönderilen mektuplarından ve İngiliz yazar ve tarihçilerin yorumlarından ibaret.Türk olarak yorumu sadece 1 kişi o da yaklaşık 30 sn. ye kadar yaptı.İzlediğim kadarıyla Anzaklar sürekli bize kayıp verdirmişler ama onlardan hep çok az kişi ölmüş.Taraflı tutum şehit mezarlarının gösterimindede var.Filmde mezarlık görüntülerinde nedense hep Anzak mezarları gösterildi.Bu arada Anzakların çekilme sebebi muhteşem Türk askerinin üstün direnişden dolayı değilmişte.Zorlaşan doğa koşulları,hastalıkların yayılması vb. sebeplermiş. Çanakkale zaferinin en büyük mimarlarından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bile sadece 2 karede 30 Sn. olarak bu muhteşem belgeselde (!) yer bulmuş nasıl olmuşsa. Çünkü ablasına mektup yazan x bir anzak askeri çok daha önemlidir Gelibolu belgeselinde. Filmin sonuna kadar şimdi,birazdan,az sonra anlatırlar herhalde derken belgesel bitti ama film bittiğinde tüm sinemadakiler burunlarından soluyordu. Evet 18 Mart akşamı gurur duymayı ve tüylerimizin diken diken olmasını umut ederek gittiğimiz bir filmde gerçekten tüylerimiz diken diken oldu ama sinirden.
anzak belgeselimiydi yoksa türk belgeseliymiydi anlamadım öyle ki belgeselde en gariban üstüne çullanan biz degil sanki anzaklardı tamam iyi ilişkiler kurdukda kardeşim anzakları bu kadar da sanki barışcıl millet göstermeyin bu belgeseli türk belgeseli degil tam bir anzak sempezatinaylı hazırlanmış belgesel olara görüyorum izlenmesi tavsiye edilmez