Gelibolu
    3,3
    Gelibolu hakkında görüşlerin ?

iralen
    iralen

25 Mayıs 2006 tarihinde eklendi
    ben belgeseli oldukça güzel buldum. olaya objektif yaklaşılmış . hiçbir taraf kötülenmemiş ve iki tarafında kaybettikleri ve kazandıkları vurgulanabilmiş. jeremy ırons'ın seslendirmeside yurtdışında belgesele olan ilgiyi arttırmış olmalı ki bu çanakkale savaşının içyüzünün yabancılar tarafından daha kapsamlı bir şekilde öğrenilmesine büyük katkıları olan bir durum olur
    paranoyaknihat
    paranoyaknihat

19 Mart 2006 tarihinde eklendi
    belgesel çekim olarak görüntü olarak güzel ama benim anlamadığım konu gelibolu bizim mi zaferimiz onların mı zaferi çanakkale zaferinde hiç bir bilgisi olmayan birisine bu belgeseli izlettirirseniz eminim li çanakkale zaferinin anzakların kazandiğinı anlar... haksızmıyım
    zdilaver
    zdilaver

11 Ekim 2005 tarihinde eklendi
    eminim bu belgesel milliyetçilik yapsaydı, beğenmeyenlerin hepsi hayran kalcaklardı.sonuçta eğer bu bir belgeselse tarafsız olmak zorundadır zaten.
    nopasaran-2
    nopasaran-2

16 Ağustos 2005 tarihinde eklendi
    türk askerlerinin mektuplarına fazla yer verilemeyeşinin nedeni o zamanlar ülkemizde okuma yazmanın anzaklar kadar yaygın olmayışıydı.belgesel olarak harika bir film olmuş savaşı size çok güzel anlatıyor
    haceremail
    haceremail

6 Haziran 2005 tarihinde eklendi
    sinemada izledim ve bazı yerlerde gözlerim doldu.bence yorumlara aldırmadan izleyin ve objektif olmaya çalışın .çoğu kişi olumsuz yorumlardan etkileniyor çünki.arşivimde olması gerekiyor...
    johhnydepp23
    johhnydepp23

18 Nisan 2005 tarihinde eklendi
    okuduğum yorumlar genellikle beğenilmeyen bir film olduğunu söylüyor ki ben buna katılmıyorum.mesela anzak mektuplarına çokça yer verildiğinden bahsediyorlar bu okadar önemlimi bu film savaşın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatmak için çekilmiştir.yani anzak ya da türk farketmez sonuçta ikiside aynı yerde savaştı ikiside birçok kayıp verdi ikiside zorluklar içinde yaşadı burada sadece bir taraf gösterilseydi zaten tarafsız bir belgesel olmazdı.ikinci olarak mesela o tuvalet sahnelerinin gösterilmesi o zamanki insanların ne kadar zorluklar içinde olduğunu gösteriyor eğer bu film bir sadece bir destan öyküsü olsaydı bunları öğrenemezdik yani bu film bize bilmediğimiz gerçekleri gösteriyor bu film bize mertçe savaşan iki düşmanı gösteriyor zaten bundan dolayı bu savaş büyük bir savaş eğer kaypak insanlarla karşılaşsaydık bu savaş o kadar büyük olmazdı.Aynı yerde hem anzaklar hem türkler yatıyor lütfen eski insanlara saygı gösterelim ve taraflı yorumlar yapmayalım
    gulerb1903
    gulerb1903

12 Nisan 2005 tarihinde eklendi
    film hakkında pek iyi şeyler söyleyemicem.tarafsız olarak çekmeleri hoş ama duygu yoktu ben filmden etkilenmedim..çekilen çoğu savaş filmi daha etkileğiciydi.bu belgeseldi ama bende discovery'i izlemedim sinemaya gittim...sinamadaki luşlar belgeseli daha güzeldi..
    vespertine-2
    vespertine-2

3 Nisan 2005 tarihinde eklendi
    Tolga Örneğin Hititlerinide izlemiş ve çok beğenmiştim ama bu çok daha iyi geldi açıkçası...özellikle birtakım endişeler taşıyarak gitiim filme özellikle çok milliyetçimi?tarflım?diye düşünüyordum..ama çok iyi bir iş gördüm sadece..klasik bir belgesel örneği herşey çok güzel anlatılmış bireysellikten genellemelere çok iyi gidiliyor ve film eğer iyi bir belgesel izleyicisi iseniz asla sıkmıyor hatta düşündürüyor...ve sonuda çok iyi bağlanmış...insan olanı çok düşündürecek ve geleceğe kalacağını umduğum iyi bir yapım..daha iyilerini elbette izledim ama türkiye için iyi bir başlangıç belgesel sinemasında yeni bir adım....hımm unutmadan sadece ilk yarıdaki karaya çıkarma sahnesini yetersiz buldum ama bir türk yapımı için o kadar büyütülecek birşey değil elbette......
    denito-2
    denito-2

29 Mart 2005 tarihinde eklendi
    şimdi de filmin içeriğine geçmek istiyorum..
    ilk olarak seslendirmenin türkçe olması dışında,bu filme yönetmeni türk dedirtecek,bizim böyle önemli bir tarihi olayımızı anlattığını göstercek,fazla bir şey göremiyorum..
    ben sadece bizim cephemiz anlatılsın, sürekli övülerek şişirilelim demiyorum, sonuçta bu savaşta karşı taraf da (bizim kadar olmasa da) çok kayıp verdi,onlar da zorluklar çekti; fakat örneğin ingiliz ordusunun en uzun yada en kısa boylu insanının adını öğrenmektense, belki de bizim için ölen şehitler hakkında biraz daha bilgi isterdim; ya da avustralya kaptanının gemisini nasıl kıyıya çıkardığından çok Atatürk'ün bu savaştaki öneminin 3 dakikadan fazla anlatılmasını isterdim, ya da mesela büyün film boyunca Gürsel Göncü den başka türk bilim adamlarının da bu savaş hakkında yorum yapmasını isterdim, tamam kabul ediyorum o zamanlar askerlerimiz içinde okuma yazma oldukça düşüktü fakat 0 diildi ve 3 mektuptan fazlasını isterdim.. daha bi çok şey daha isterdim fakat bunlar en göze batanlar.. bunları ben bir Atatürk'çü ve Türk biri olarak isterdim ama isterdim..
    önceki yorumumda da dediğim gibi.. tarih dersi havasında olmuş ama türkiye'de bir tarih dersi değil!..
    hellboy87
    hellboy87

28 Mart 2005 tarihinde eklendi
    belgesel izlemeyi sevenler kaçırmasın.ama sadece belgesel sevenler.belki de ben fazla doldurulmuş olarak gittim filme ve sıkıldım.beklediğim kadar iyi değildi ama ’’belgesel’’anlamında gayet başarılı olmuş.karar sizin..
    enginbehlul
    enginbehlul

26 Mart 2005 tarihinde eklendi
    Bir tarihçi olarak SLEEPY GUY'A katılmamak elde değil.Gerçekten o herşeyi özetlemiş.
    Filmin adı olan GALLİPOLU' dan başlayarak filmin tamamı talihsizliklerle dolu maalesef.NUSRAT mayın gemisinin basit anlatımı yine aynı şekilde ATATÜRK'ün basitçe anlatılması,filmin sonlarında İstanbul'un işgaline değinilmesinde ki art niyet ve daha neler neler.
    Filmden sonra aklıma önce şu geldi.Bu koskoca belgesel,6 yıl uğr5aşılmış belgesel,Kültür Bakanlığının yardım ettiği belgesel,Mehmet Akif'in Çanakkale destanını bırakın geçmek deyim yerindeyse onun tırnağı olamaz.
    Bu filmin yapılacağını duyunca çok sevinmiştim ancak filmden sonra çok üzüldüm.Gerçekten yazık oldu...
    iyomi
    iyomi

24 Mart 2005 tarihinde eklendi
    Gayet güzel bir filmdi.Çanakkale Savaşı hakkında oldukça bilgi veriyor.Sonuçta bi belgesel.Çok fazla abartılmaması gerek.
    ertyilmaz-tr
    ertyilmaz-tr

23 Mart 2005 tarihinde eklendi
    (yusuf Toker'e teşekkürler)

-Adı bile Türkçe olmayan bir belgesel hakkında yorum-

18 Mart akşamı 5 arkadaş Çanakkale Zaferinin olması dolayısıyla basında sıkça yer bulan Gelibolu isimli belgesel filmini izlemeye gittik.Amacımız bu muhteşem zaferi bir kezde belgesel tadında izlemekti. Evet ortada bir belgesel var ama anlatılanlar hiçte bizim bildiğimiz gibi değilmiş meğerse (!) film tamamen Anzakları yani İngiliz,Avusturalya ve Yeni Zellanda askerlerini anlatıyor.Tamamen Billy,George vb. askerlerin ailelerine gönderilen mektuplarından ve İngiliz yazar ve tarihçilerin yorumlarından ibaret.Türk olarak yorumu sadece 1 kişi o da yaklaşık 30 sn. ye kadar yaptı.İzlediğim kadarıyla Anzaklar sürekli bize kayıp verdirmişler ama onlardan hep çok az kişi ölmüş.Taraflı tutum şehit mezarlarının gösterimindede var.Filmde mezarlık görüntülerinde nedense hep Anzak mezarları gösterildi.Bu arada Anzakların çekilme sebebi muhteşem Türk askerinin üstün direnişden dolayı değilmişte.Zorlaşan doğa koşulları,hastalıkların yayılması vb. sebeplermiş. Çanakkale zaferinin en büyük mimarlarından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bile sadece 2 karede 30 Sn. olarak bu muhteşem belgeselde (!) yer bulmuş nasıl olmuşsa. Çünkü ablasına mektup yazan x bir anzak askeri çok daha önemlidir Gelibolu belgeselinde. Filmin sonuna kadar şimdi,birazdan,az sonra anlatırlar herhalde derken belgesel bitti ama film bittiğinde tüm sinemadakiler burunlarından soluyordu. Evet 18 Mart akşamı gurur duymayı ve tüylerimizin diken diken olmasını umut ederek gittiğimiz bir filmde gerçekten tüylerimiz diken diken oldu ama sinirden.
    melikuc
    melikuc

22 Mart 2005 tarihinde eklendi
    Belgesel olmasına rağmen akıcı bir anlatıma sahip, savaşın dehşetini ve amaçsızlığını çok sadece bir anlatımla gözler önüne seriyor, benim eksik bulduğum yanı canlandırmaların yetersiz oluşu, daha iyi olabilirdi.
    tugruldonmez
    tugruldonmez

20 Mart 2005 tarihinde eklendi
    bu belgeselle ilgili gösterime daha girmeden önce gidin görün süper bir eser diye buraya yazilar yazip izlemeden 10 puan veren sinemaseverlere, önce gidin izleyin sonra fikrinizi yazin demistim...simdi son yazilan yorumlara bakiyorum da sanirim ben hakliymisim cünkü verilen puanlar hep negatif neyse bu hafta ici izlemis olucam fikirlerimi belirticem o zaman